Δύο στα δύο για τον Κούτρα, η θετική έκπληξη της Eurobank και τι φέρνει το deal της ΔΕΗ

Από τα βουνά της Κρήτης, έως αυτά της Ολλανδίας η απόσταση είναι μεγάλη. Και δύο φορές ο «γερόλυκος» των κατασκευών Δ. Κούτρας ήθελε να κόψει το νήμα, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος ήταν  …πιο πάνω. Με προίκα την κυπριακή Wade Adams και την Adamas Group Limited, ο κ. Κούτρας δεν κατάφερε να αποκτήσει την Δομική Κρήτης και χθες οι Ολλανδοί της Reggeborgh έβαλαν τέλος στις διαπραγματεύσεις για την Άκτωρ.

Η αγορά περιμένει (με αγωνία) την επόμενη κίνηση του κ.Κούτρα, καθώς είναι σαφές πως ο «γερόλυκος» των κατασκευών ήρθε για να ταράξει την αγορά με deals και διαπραγματεύσεις που…δεν καταλήγουν πουθενά.  Οι εποχές όπως φαίνεται άλλαξαν και οι συμφωνίες δεν γίνονται πλέον «στο πόδι». Αντιθέτως οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, τα νούμερα αμείλικτα και οι εγγυητικές, ενίοτε, φέρνουν ζημιές. 


Εντυπωσιακά τα νούμερα της Eurobank. Ξέρετε δεν είναι μόνο ότι τα νούμερα ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις που είχε δώσει η διοίκηση, αλλά επιβεβαιώνεται η αλλαγή σελίδας συνολικά στον τραπεζικό κλάδο. Πλέον οι τράπεζες ξέρουν τι ξημερώνει αύριο και έχει μπει τέλος στα αρνητικά σενάρια. Δείτε για παράδειγμα την Eurobank. Έδωσε εκτός από αποτελέσματα χρήσης 2022 και επιχειρηματικό πλάνο 2023-25.

Τα κέρδη ανά μετοχή του 2022 ήταν στα 0,18 ευρώ αυξημένα κατά 63,6%. Οργανική αύξηση ενήμερων χορηγήσεων κατά 3,3 δισ. ευρώ, αύξηση καταθέσεων κατά 4,1 δισ. ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 11,4% με τα ενσώματα ίδια να ανέρχονται σε 1,70 ευρώ ανά μετοχή (+19,7% έναντι του 2021). Σημειώστε και δείκτη NPEs 5,2%.

Το επιχειρηματικό πλάνο τώρα προβλέπει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12-13% ανά έτος, αύξηση κερδών ανά μετοχή 12% ετησίως, αύξηση χορηγήσεων 7% κατ’ έτος και επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ το 2023 αλλά και διανομή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης του 2023 σε ποσοστό 25% (υπό την αίρεση της έγκρισης των εποπτικών αρχών).

Ο Φωκίων Καραβίας, CEO της τράπεζας αναφέρει πως «η ανταμοιβή των μετόχων αποκτά πλέον κεντρική θέση στη στρατηγική μας. Συγκεκριμένα, για το 2023 το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος θα αξιοποιηθεί με το βέλτιστο τρόπο με την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην Τράπεζα.

Από το επόμενο έτος και μετά, στοχεύουμε στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Συνολικά, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που έχουμε ξεπεράσει τους στόχους μας για σειρά ετών.

Ο ισχυρός ισολογισμός και το δοκιμασμένο επιχειρηματικό μοντέλο μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρέχουν οι αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή μας, να στηρίξουμε την ανάπτυξη μιας οικονομίας χωρίς διακρίσεις, να επιτύχουμε διατηρήσιμες αποδόσεις και να ανταμείψουμε τους μετόχους μας τα επόμενα χρόνια».


 Το ‘πε και το ’κανε η ΔΕΗ. Ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, το πήρε πάνω του και έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μετά από 10 και πλέον χρόνια, βγαίνουν και πάλι προς γνωστές χώρες που λόγω κρίσης είχαν αφήσει. Η Ρουμανία δίνει άλλο αέρα στη ΔΕΗ και η εξαγορά των δραστηριοτήτων της ENEL Romania, έχει γίνει με ελκυστικούς όρους λένε οι αναλυτές.

Η ΔΕΗ αποκτά μία καθετοποιημένη επιχείρηση με εταιρική αξία 1,9 δισ. ευρώ. Θα καταβάλει 1,26 δισ. ευρώ και θα αναλάβει 600 εκατ. δανεισμό. Αποκτά δίκτυο 130 χιλ. χλμ, 534 MW ΑΠΕ και 5,4 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, τις εταιρείες προμήθειας ENEL Energie Muntenia και EEL Energie με 3,2 εκατ. πελάτες.

Θα προσθέσει η ΔΕΗ στον ισολογισμό της περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και σημαντικές συνέργειες που μπορούν σε βάθος χρόνου να προσθέσουν άλλα 200 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές στο Χ.Α. υποδέχθηκαν θετικά τα νέα από την ανακοίνωση της συμφωνίας και δεν είδαμε αυτό που συμβαίνει συνήθως. Να ανακοινώνεται συμφωνία και η μετοχή να πέφτει γιατί οι επενδυτές είχαν αγοράσει τη φήμη και πούλησαν την είδηση.

Μία λεπτομέρεια που σημειώνουν κάποιοι είναι πως το τίμημα ήταν χαμηλό γιατί υπάρχουν κάποια ρυθμιστικά θέματα στη Ρουμανία (έκτακτος φόρος ΑΠΕ, πλαφόν στα τιμολόγια προμήθειας κ.α.), αλλά αναλυτές σημειώνουν πως αν η ΔΕΗ κινηθεί προσεκτικά στο ρυθμιστικό τοπίο θα αξιοποιήσει όλα τα οφέλη της εξαγοράς.


Ικανοποίηση στην αγορά από τα νούμερα της Cenergy. Σε ιστορικά υψηλά είναι το ανεκτέλεστο που πλέον ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ και εξασφαλίζει την καλή πορεία και στις επόμενες χρήσεις. Η ζήτηση για καλώδια είναι σημαντική και τα έργα που γίνονται σε όλο τον κόσμο αυξάνονται. Η Cenergy πλέον έχει κορυφαίο όνομα και όπως έχει πει η διοίκηση είναι σε θέση να «διαλέγει» έργα και να παίρνει εκείνα που έχουν καλύτερο περιθώριο. Με 60 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη η αποτίμηση της μετοχής είναι χαμηλή αφού δίνει p/e κάτω από 13 φορές και προφανώς η αποτίμηση δεν ενσωματώνει το growth που υπάρχει.

Ο καθαρός δανεισμός ως προς το EBITDA στις 3,2 φορές και μάλλον το 2023, που αναμένεται και πάλι να είναι μία ακόμα καλή χρονιά, δεν θα έχει τις ανάγκες για παράδειγμα σε κεφάλαιο κίνησης που είχε το 2022 λόγω και του πολέμου και των τιμών των πρώτων υλών. Η εταιρεία θα δώσει μέρισμα 0,05 ευρώ. Παράλληλα προχωρούν και οι επενδύσεις προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα και θα συμβάλουν και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.


Καλπάζει ο κλάδος των εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ). Αυτό τουλάχιστον φανερώνουν οι επιδόσεις του κλάδου για το 2022. Η εύλογη αξία των ακινήτων τους τοποθετείται σε 4,1 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ το 2021, με την Prodea να έχει το προβάδισμα με αξία χαρτοφυλακίου περίπου 2,4 δισ. ευρώ.

Η εισηγμένη με επικεφαλής τον Άρη Καρυτινό, επιδιώκει να διευρύνει τη διασπορά των μετοχών της και γι’ αυτό είναι σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ποσοστό του βασικού της μετόχου της (Castlelake) έχει περιοριστεί σε 90% από 98%. Στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Noval Property, που δρομολογεί την εισαγωγή της στο Χ.Α., διαθέτοντας επενδύσεις της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η Trastor που πέτυχε να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου της κατά 20,7% το 2022, έχοντας επενδύσει 49 εκατ. για την αγορά 7 νέων επενδυτικών ακινήτων (γραφειακοί χώροι, logistics, και οικόπεδα) και για την ανέγερση 2 επαγγελματικών αποθηκών, σύγχρονων προδιαγραφών. Και βέβαια σε τροχιά ανόδου βρίσκεται η Premia με αύξηση αξίας του χαρτοφυλακίου της κατά 44%, αλλά και η Trade Estates.


Με τις επιδόσεις του τουρισμού να αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα καλές τη φετινή χρονιά, ένα σημαντικό έργο βρίσκεται στα σκαριά. Πρόκειται για την πλατφόρμα «my digital tourism» για τη δημιουργία της οποίας προβλέπονται πόροι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το «μυστικό» του συγκεκριμένου έργου είναι ότι θα «επικοινωνεί», δηλαδή θα διαλειτουργεί με άλλα μητρώα και εφαρμογές του υπουργείου Τουρισμού που βρίσκονται υπό δημιουργία. Πρόκειται για το notifybusiness.gov.gr του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με το ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι διαδικασίες, όπως η αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων, η διερεύνηση καταγγελιών και η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων (π.χ. αφίξεις-αναχωρήσεις) θα πραγματοποιείται με ενιαίο τρόπο.

Ευρύτερα, στόχος της πλατφόρμας  είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και η βελτίωση της διαθεσιμότητας έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες.


Ένα από τα μεγάλα projects που βρίσκονται στα σκαριά περιλαμβάνει το έργο της συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων του Δήμου Σαρωνικού και Αγίας Μαρίνας-Αγ.Δημητρίου στην Κρωπία. Το project θα το «τρέξει» η ΕΥΔΑΠ ενώ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της εκπόνησης των οριστικών μελετών έργων.

Τα έργα εκτείνονται κυρίως από την Αγία Μαρίνα Κορωπίου μέχρι το Θυμάρι του Δήμου Σαρωνικού και περιλαμβάνουν 13 αντλιοστάσια και αγωγούς μεταφοράς μήκους περί τα 40 χλμ., εκ των οποίων τα 20 χλμ. αναπτύσσονται στο Νότιο παραλιακό τμήμα των Δήμων Σαρωνικού – Κρωπίας και τα υπόλοιπα 20 χλμ. στην ενδοχώρα των παραπάνω Δήμων, καθώς και σε έργα εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις εντός σχεδίου περιοχές Αγίας Μαρίνας και Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κρωπίας και στις εντός σχεδίου περιοχές στις Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων (εξαιρουμένου του μεσογειακού οικισμού Καλυβίων), Σαρωνίδος, Αναβύσσου και Παλαιάς Φώκαιας του Δήμου Σαρωνικού καθώς και στην υπό ένταξη περιοχή Θυμάρι.

Πρόκειται για τμήμα της Αττικής Ριβιέρας που προσελκύει σημαντική τουριστική κίνηση και γι’ αυτό η σημασία του είναι πολύ μεγάλη.


Οι τιμές των ρολογιών Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet σημείωσαν ετήσιο ρυθμό ανόδου 20% κατά μέσο όρο από το 2018, πετυχαίνοντας υπεραπόδοση έναντι του δείκτη αμερικανικών μετοχών S&P 500. Tην ίδια περίοδο ο μετοχικός δείκτης είχε μέση ετήσια απόδοση 8%, σύμφωνα με μελέτη του Boston Consulting Group.

Aν εξετάσει κανείς μια μεγαλύτερη περίοδο, σαν επένδυση οι μετοχές προσέφεραν υπεραπόδοση σε σχέση με τις top μάρκες ελβετικών ρολογιών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P 500 είχε μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 12% από το 2012 μέχρι το 2022, ενώ οι μάρκες Rolex, Patek και Audemars Piguet 7%.

H δευτερογενής αγορά πολυτελών ρολογιών έφτασε τα $24 δισ. το 2022 σε σύγκριση με την πρωτογενή των $55 δισ. Οι ειδικοί του χώρου εκτιμούν πως η δευτερογενής αγορά θα αναπτυχθεί με ρυθμό 9% τον χρόνο και θα φτάσει τα $35 δισ. μέχρι το 2026 καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές γίνονται συλλέκτες.

Σύμφωνα με την LuxeConsult, μία ανεξάρτητη εταιρεία consulting στην Ελβετία, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας αναμένεται να ξεπεράσει την πρωτογενή αγορά μέχρι το 2033 με τις πωλήσεις να φτάνουν τα $85 δισ.

Η Rolex ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα αρχίσει την πιστοποίηση μεταχειρισμένων ρολογιών για επαναπώληση μέσω του δικτύου αντιπροσώπων της.


Σε λίγες μέρες θα μάθουμε αν η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την ασφαλή δια θαλάσσης μεταφορά φορτίων σιταριού, καλαμποκιού και άλλων αγροτικών προϊόντων θα παραταθεί για άλλες 120 μέρες. Η τωρινή συμφωνία λήγει την 18η Μαρτίου και η παράτασή της θα γίνει αυτομάτως αν καμία από τις δύο πλευρές δεν ζητήσει την τροποποίηση ή την λήξη της.

Σε σχετικό άρθρο του Bloomberg διαβάσαμε πως τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν την Τετάρτη τη σημασία αυτής της συμφωνίας και πόσο κρίσιμο ζήτημα είναι η παράτασή της. Παρά το γεγονός πως οι δύο πλευρές έχουν διάφορα αιτήματα και οι συζητήσεις μεταξύ τους είναι σε εξέλιξη, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αγροτικών προϊόντων δείχνουν να μην ανησυχούν πολύ.

Η τιμή του σιταριού βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου δωδεκαμήνου, επηρεασμένη και από τις πολύ καλές σοδειές στην Ρωσία και την Αυστραλία, ενώ και η τιμή του καλαμποκιού έχει σημειώσει πτώση τις τελευταίες μέρες και απέχει πολύ από τα υψηλά του 2022.

Φαίνεται πως οι αγορές εκτιμούν πως οι δύο πλευρές θα τα βρουν μεταξύ τους και η συμφωνία θα παραταθεί, βασιζόμενες στο γεγονός πως δεν έχουν ακουστεί αρνητικές ειδήσεις ούτε έχουν κυκλοφορήσει (ακόμα τουλάχιστον) φήμες για σοβαρές διαφωνίες.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε τον περασμένο Ιούλιο και πρακτικά άρχισε να εφαρμόζεται τον Αύγουστο, έχει δώσει στην Ουκρανία την δυνατότητα να στείλει στο εξωτερικό 23.770.989 τόνους αγροτικών προϊόντων, με βάση τα επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετά μεγάλη, αλλά κάτω από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με την υπογραφή της συμφωνίας για την εξαγωγή περίπου 5 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων κάθε μήνα.

 Από τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται πως τον Φεβρουάριο έφυγαν 3,4 εκατομμύρια τόνοι και τον Ιανουάριο 3,1 εκατομμύρια. Ο μόνος μήνας που οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια τόνους ήταν ο Οκτώβριος. Ο λόγος για τον οποίον δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος είναι η καθυστέρηση στους ελέγχους που γίνονται στα εισερχόμενα και εξερχόμενα πλοία στα τρία Ουκρανικά λιμάνια που καλύπτονται από την συμφωνία. Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται πως αυτό είναι αποτέλεσμα ρωσικών ενεργειών, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η ρωσική πλευρά.

Ανεξαρτήτως αυτού πάντως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η συμφωνία αυτή ανακούφισε την Ουκρανία και τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων. Μαζί με τα φορτία που φεύγουν μέσω του σιδηροδρομικού και του οδικού δικτύου αλλά και μέσω ποταμόπλοιων στον Δούναβη, το τελευταίο εξάμηνο η Ουκρανία εξάγει κάθε μήνα από 5,5 μέχρι και 7 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων, δηλαδή ποσότητες λίγο ανώτερες του μέσου όρου των εξαγωγών πριν τον πόλεμο.

Αυτό είναι λογικό βέβαια, αφού για μερικούς μήνες οι εξαγωγές είχαν ουσιαστικά σταματήσει με αποτέλεσμα την συσσώρευση αποθεμάτων. Όπως μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε, αν οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων κάνουν λάθος και η συμφωνία δεν ανανεωθεί για ένα ακόμα τετράμηνο το σοκ θα είναι αρκετά μεγάλο, όπως και η ανοδική κίνηση των τιμών κάποιων από αυτά τα προϊόντα.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.