Μπορεί να χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα περιφερειακά λιμάνια, η φετινή χρονιά όμως ήταν καθοριστική καθώς προχώρησαν οι διαδικασίες για την πώληση ή κατά περίπτωση παραχώρηση των λιμένων στην Καβάλα, στην Ηγουμενίτσα, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ έρχονται το Ηράκλειο, ο Βόλος και το Λαύριο.
Το κουβάρι της αξιοποίησης των λιμένων έχει ξετυλιχθεί πλέον και το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για το μετοχικό τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις παραχωρήσεις, καθώς στους διαγωνισμούς έχουν κατέβει μεγάλα διεθνή και ελληνικά σχήματα.
Αυτό που έχει αλλάξει λόγω των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας και των λιμένων της με πλέον βασικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης . Το λιμάνι έχει αποκτήσει αυξημένο γεωστρατηγικό χαρακτήρα, τόσο σε ενεργειακό επίπεδο με το FSRU που κατασκευάζεται στην περιοχή, όσο και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Εκεί οι διελεύσεις στρατιωτικών ΝΑΤΟϊκων φορτίων σε συνδυασμό με την ένταση στα στενά των Δαρδανελίων που πηγάζει από τη στάση της Τουρκίας, προσδίδουν εικόνα υψίστης σημασίας στρατιωτικού κόμβου για το λιμάνι. Επιπρόσθετα ο ρόλος του λιμανιού στις διεθνείς μεταφορές δεδομένης της ρευστότητας στη Μαύρη Θάλασσα και τα στενά του Βοσπόρου, είναι σημαντικός και οι σχεδιασμοί το διασυνδέουν δια των συνδυασμένων μεταφορών (πλοίο, σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομος) με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα και το Δούναβη, και τις χώρες της Βαλτικής.
Για αυτό και οι δύο κοινοπραξίες που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές έχουν έντονο το αμερικανικό στοιχείο. Πρόκειται για το σχήμα Black Summit-Euroports-EFA-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Quintana Από την άλλη το τίμημα που έδωσε ο Γκριμάλντι άνω των 84 εκατ. για την Ηγουμενίτσα έφερε χαμόγελα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και έδειξε τη σημαντικότητα των ελληνικών λιμένων.
Τώρα η μάχη θα δοθεί για το Ηράκλειο όπου ο Ιταλός μεγιστάνας συμμετέχει μαζί με άλλους 7 διεκδικητές. Να σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο του 2023 τοποθετείται η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού για το Ηράκλειο. Η γεωστρατηγική θέση του κρητικού λιμανιού στο κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτό, η δυνατότητα ανάπτυξης μικρού διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και η καθιέρωσή του τα τελευταία χρόνια σε λιμένα εκκίνησης (home porting) για την κρουαζιέρα αποτελούν μαγνήτη για τους επενδυτές. Έπονται δε ο Βόλος και το Λαύριο ενώ τρέχουν διαδικασίες και για μικρότερα λιμάνια όπως της Μυκόνου αλλά και για Μαρίνες όπως στην Πύλο που αναμένουμε νεότερα στις 4 Νοεμβρίου και στην Κέρκυρα.
---
Τουρισμός, ενέργεια και μεταφορές είναι οι βασικοί τομείς για τους οποίους έδειξε ενδιαφέρον ομάδα Ιαπώνων επιχειρηματιών, η οποία συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησης. Όπως πληροφορείται η στήλη το άμεσο ενδιαφέρον του εθνικού ιαπωνικού φορέα επιχειρήσεων KEIDANREN, αλλά και των υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων επικεντρώθηκε στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Ακόμη, διερευνήθηκαν και οι τρόποι προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο συνεργασιών με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και η αύξηση του αριθμού τουριστών από την Ιαπωνία στη χώρα μας. Ειδικά για το ενεργειακό η ιαπωνική πλευρά επεσήμανε ότι καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινώνονται, η μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια αποτελεί κοινό ενδιαφέρον.
Στη συνάντηση συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη από μεγάλες εταιρείες της Ιαπωνίας με πολυεθνική παρουσία, όπως ο όμιλος Hitachi, η Sumitomo Life Insurance, η Japan Airlines, ANA Holdings, Mitsubishi Electric και Nomura Holdings, η οποία έχει εκδηλώσει εδώ και ένα χρόνο ενδιαφέρον να λειτουργήσει γραφεία στην Αθήνα.
Από ιαπωνικής πλευράς εκφράστηκε επίσης ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες μεταφορές ενώ ζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ελλάδα εισάγουν σημαντικές ποσότητες ενεργειακών πόρων.
Ακόμη ο φορέας επιχειρήσεων KEIDANREN εξέφρασε την επιθυμία να ενημερωθεί για τις προοπτικές της σχέσης της χώρας μας με την Κίνα, καθώς η Ελλάδα έχει εγκαθιδρύσει στενές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα μέσω της Πρωτοβουλίας «One Belt and One Road». Ακόμη, τόνισε την πρόθεση του να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ιαπωνίας – Ελλάδας μέσω της διπλωματίας του ιδιωτικού τομέα.
Η είδηση κρύβεται όμως στο γεγονός πως ιαπωνικές εταιρείες έχουν ζητήσει ήδη από τους αρμόδιους φορείς στη χώρα μας λεπτομερέστατη ενημέρωση για το νομικό καθεστώς ένταξης σε στρατηγικές επενδύσεις, το φορολογικό πλαίσιο για επενδύσεις, καθώς επίσης και πληροφορίες για τη γεωγραφία στη χώρα μας, καθώς θέλουν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε στρατηγικά σημεία. Βέβαια απέχει η χώρα από το να κλείσουν οι επενδύσεις, οι διαδικασίες όμως βρίσκονται σε καλό δρόμο.
---
Στη θετική πορεία των ελληνικών εξαγωγών που υπερέβησαν το 40% του ΑΕΠ για το 2021, ενώ για το επτάμηνο του 2022 έφθασαν στο 75% του περσινού επιπέδου και συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην θετική αλλαγή της σύνθεσης του ΑΕΠ αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον.
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων και οίκων αξιολόγησης, όπως Bank of America, Citi, Commerzbank, Credit Suisse International, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Moody's, Nomura, Société Générale.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας καθώς και στη μείωση της ανεργίας, η οποία , όπως τόνισε διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα «κόκκινα δάνεια», τα οποία έχουν μειωθεί στο 10% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, με στόχο, σύντομα, το ποσοστό αυτό να γίνει μονοψήφιο. Παράλληλα, οι καταθέσεις καταγράφουν αύξηση κατά 46 δισ .ευρώ από τον Ιούνιο του 2019.
Σημαντική ακόμη ήταν η αναφορά στο ελληνικό δημόσιο χρέος, για το οποίο και ανέφερε ότι για φέτος προβλέπεται να μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες, με το πρωτογενές έλλειμμα να περιορίζεται στο 1,7% του ΑΕΠ. Ακόμη, επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει αναβαθμιστεί 11 φορές την προηγούμενη τριετία, ενώ τον περασμένο Αύγουστο εξήλθε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
---
Από τις 20 έως τις 31 Οκτωβρίου οι οκτώ εταιρίες συμμετέχοντες στον MSCI θα αξιολογηθούν για το αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια συμμετοχής στο δείκτη. Προς το παρόν δεν προκύπτει κάποιο θέμα εξόδου, αν και όλα θα κριθούν στο τελευταίο δεκαήμερο. Παρόλα αυτά υπάρχουν δύο εν δυνάμει υποψήφιοι για την είσοδο στο μεγάλο δείκτη. Ένας από τον κλάδο των ΑΠΕ και ένας από τον κλάδο των διυλιστηρίων. Και στην πρώτη περίπτωση θα έχει πολύ ενδιαφέρον εκεί που όλοι περιμένουν κάποιο deal να προκύψει είσοδος της μετοχής στο δείκτη! Η ανακοίνωση της αναθεώρησης των δεικτών θα γίνει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.
---
Κόσμος πάει και έρχεται, δύο εισηγμένες από τον FTSE-25 και άλλες πέντε από τις εταιρίες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης ψάχνουν υπευθύνους επενδυτικών σχέσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αναλυτές στις χρηματιστηριακές καθώς στη συγκεκριμένη ειδικότητα δεν υπάρχουν έτοιμα στελέχη στην αγορά, ενώ η πιστοποίηση είναι απαραίτητη για την εκπόνηση αναλύσεων. Είναι και αυτές οι εξετάσεις για την απόκτηση της σχετικής πιστοποίησης που όσο να ‘ναι εύκολες δεν τις λες.
---
Η κλίση της καμπύλης στην αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι ένα στοιχείο που τρομάζει τους επενδυτές. Μέσα σε 6 μόλις μήνες τα επιτόκια έχουν ανέβει 236 μονάδες βάσης (+2,36%) όταν στο παρελθόν αντίστοιχες κινήσεις χρειάστηκαν πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ενδεικτικά μια ανάλογη κίνηση το 1994/1995 χρειάστηκε σχεδόν το διπλάσιο χρόνο. Η βασική παράμετρος που καθορίζει την ταχύτητα της αύξησης των επιτοκίων είναι ο πληθωρισμός. Δεδομένου ότι οι αγορές ήδη προεξοφλούν αύξηση άλλες 150 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της FED η κλίση της καμπύλης θα παραμείνει ισχυρά ανοδική. To βασικό ζητούμενο –εκτός από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού- παραμένει η άμεση προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα και η διαχείριση των υψηλότερου κόστους δανεισμού που οι νέες συνθήκες θα επιβάλλουν.
---
Εκτός από το buyback μετοχών η Μυτιληναίος προχωράει και σε αγορές ιδίων ομολόγων. Με ανακοίνωση της η εταιρία ανέφερε ότι απέκτησε ομόλογα ονομαστικής τιμής 2 εκατ. ευρώ σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή έκδοσης (94,65). Εφόσον η εταιρία ακυρώσει τις ομολογίες θα εγγράψει κέρδος 107 χιλιάδων ευρώ. Τα αποτελέσματα του Ομίλου θα ανακοινωθούν στις 25 Οκτωβρίου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και ήδη η εισηγμένη έχει προϊδεάσει την αγορά για ισχυρότερα μεγέθη στο β’ εξάμηνο σε σχέση με τα κέρδη ρεκόρ του α’ εξαμήνου.
---
Sold out είναι οι πτήσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπως φανερώνουν τα στοιχεία κρατήσεων της Aegean που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής αεροπορικής αγοράς. Ναι μεν, η ακρίβεια είναι η νούμερο 1 απειλή των νοικοκυριών, αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η ανάγκη για ταξίδι. Πάντως, για τους πιο «hot» προορισμούς, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, οι επιβάτες έχουν σπεύσει να κλείσουν εισιτήρια αρκετό καιρό πριν την ημερομηνία αναχώρησης. Γι’ αυτό, τα συγκεκριμένα δρομολόγια μπορεί να είναι sold out ακόμη και ένα μήνα πριν την πραγματοποίησή τους. Ποιοι είναι όμως, οι πιο περιζήτητοι προορισμοί; Η πόλη του Φωτός, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μόναχο και το Βερολίνο αποτελούν…κλασικές επιλογές για απόδραση, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση εμφανίζουν η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, αλλά και οι Βρυξέλλες (όπου βέβαια πολλοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί έρχονται για τριήμερο στην Ελλάδα). Η λίστα περιλαμβάνει τη Βενετία, την Πράγα και την Κοπεγχάγη. Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση και για πτήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, με τη Θεσσαλονίκη, ορισμένα Κυκλαδονήσια -κυρίως η Πάρος και η Σαντορίνη, τα Χανιά και τη Ρόδο να βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης.
---
Με το μέγα ζητούμενο να είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου με τον εύγλωττο τίτλο «Trust your stars». Ο λόγος; Το έργο σχετίζεται άμεσα με την προώθηση της επιστημονικής έρευνας είτε από μεμονωμένους ερευνητές είτε από ερευνητικές ομάδες, με την προβλεπόμενη χρηματοδότηση να είναι της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. ο οποίο απευθύνεται τόσο σε μεμονωμένους ερευνητές όσο και σε ομάδες ερευνητών για την υλοποίηση ερευνητικών έργων. Εξίσου σημαντικό είναι και το έργο «Πανεπιστήμια Αριστείας» που εντάχθηκε στο ταμείο Ανάκαμψης και αποσκοπεί στην αναβάθμιση και βελτίωση των ερευνητικών υποδομών των πανεπιστημίων. Για το εν λόγω project προβλέπει χρηματοδότηση 156 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την αναβάθμιση των υφιστάμενων ερευνητικών, εργαστηριακών και εκπαιδευτικών υποδομών των πανεπιστημίων (προμήθεια εξοπλισμού, ερευνητικών εργαστηρίων κ.λπ.), καθώς και την επέκταση σε νέους ερευνητικούς τομείς και στη βελτίωση της προσφερόμενης εκπαίδευσης.
---
Οι επενδυτές με κλασσικά χαρτοφυλάκια τύπου «60/40» καταγράφουν τις χειρότερες αποδόσεις εδώ και 100 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της BofA Global Research, με τις μεγάλες εκροές να συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τις ομολογιακές αγορές. «Το 2022 είναι μια ιστορία πληθωριστικού σοκ που προκάλεσε σοκ επιτοκίων, το οποίο με τη σειρά του απειλεί τώρα με ένα σοκ ύφεσης. Το πληθωριστικό σοκ δεν έχει τελειώσει ακόμη», αναφέρει σε έκθεση της.
Η έξαρση του πληθωρισμού, η άνοδος των επιτοκίων, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχουν πιέσει τις αποτιμήσεις όλων των assets προς τα κάτω. Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 χάνει γύρω στο 23% φέτος, καταγράφοντας απώλειες 15% από τα μέσα Αυγούστου.
Οι ελπίδες ότι ο πληθωρισμός έχει πάρει την κατιούσα διαψεύστηκαν αυτήν την εβδομάδα καθώς οι τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ τελικά υπερέβησαν τις προβλέψεις της αγοράς προς τα πάνω, ενισχύοντας τις προσδοκίες οτι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τη BofA, οι επενδυτές πωλούσαν ομόλογα για οκτώ συνεχείς εβδομάδες, ενώ οι εκροές στα ευρωπαϊκά μετοχικά funds συνεχίστηκαν για 35η συνεχή εβδομάδα.
Τα λεγόμενα «60/40» χαρτοφυλάκια τοποθετούν το 60% των κεφαλαίων τους σε μετοχές και το υπόλοιπο 40% σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.
Οι ετησιοποιημένες αποδόσεις μέχρι στιγμής φέτος στα χαρτοφυλάκια αυτού του τύπου είναι οι χειρότερες των τελευταίων 100 ετών, ενώ οι αποδόσεις σε χαρτοφυλάκια τύπου «25/25/25/25» που τοποθετούνται με το ίδιο ποσοστό σε μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα και μετρητά είναι οι χειρότερες από το 2008, γύρω στο -11,9%.
---
To Binance ανακοίνωσε ένα επενδυτικό ταμείο 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή δανείων σε εταιρείες mining Bitcoin, που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Το Binance Pool, η υπηρεσία εξόρυξης της εταιρείας, θα παρέχει δάνεια τόσο για ιδιωτικά ελεγχόμενες, όσο και για εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες εξόρυξης Bitcoin. Οι οποίες θα πρέπει να παρέχουν δεσμεύσεις, με τη μορφή κρυπτονομισμάτων, για να λάβουν δάνεια διάρκειας 18-24 μηνών. Το Binance θα χρεώσει επιτόκια μεταξύ 5% και 10%.
Η πρωτοβουλία έρχεται καθώς οι miners Bitcoin αντιμετωπίζουν δύσκολους μήνες, ενώ η τιμή του bitcoin έχει μειωθεί αισθητά. Με τις χαμηλές τιμές του bitcoin, τα έσοδα των ανθρακωρύχων έχουν μειωθεί απότομα. Έτσι αρκετές εταιρείες του κλάδου, όπως η Compute North, υποβάλλουν ακόμη και αιτήσεις πτώχευσης.
Τα έσοδα των εταιρειών εξόρυξης Bitcoin μειώθηκαν κατά 16,2% σε περίπου 550,5 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα. Το Binance δεν είναι η μόνη εταιρεία που θέλει να υποστηρίξει την βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Jihan Wu, ο ιδρυτής της Bitmain, δημιούργησε ένα ταμείο 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά περιουσιακών στοιχείων από miners που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης τον περασμένο μήνα, η πλατφόρμα DeFi, Maple Finance ξεκίνησε μια δεξαμενή ρευστότητας δανεισμού 300 εκατομμυρίων δολαρίων για miners Bitcoin. Η πλατφόρμα θα χρεώνει επιτόκια της τάξης του 15%-20%, και θα παρέχει δάνεια διάρκειας 12-18 μηνών. Τέλος, η Grayscale δημιούργησε την Grayscale Digital Infrastructure Opportunities LLC για να επενδύσει σε Bitcoin mining farms.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.