Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να κλείσει και τυπικά το mega deal της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την INTRAKAT που αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο με τη δημιουργία ενός Ομίλου, υπό την Intrakat της τριανδρίας κ.κ. Μπάκου - Καϋμενάκη - Εξάρχου, που θα διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και παρουσία στα μεγαλύτερα εν εξελίξει έργα στη χώρα.
Η απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας και οι ενδείξεις είναι θετικές, καθώς η εισήγηση της ΕΑ είναι θετική αφού όπως έχει γνωστοποιηθεί, η απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της Άκτωρ από την Intrakat «δεν δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού» κι ως εκ τούτου «προτείνεται η έγκρισή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Εφόσον εγκριθεί η εξαγορά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δημιουργείται ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα υποδομών στη χώρα, με στρατηγική στόχευση στις αγορές της Ελλάδας και των Βαλκανίων και ειδικότερα της Ρουμανίας, ενώ θα υλοποιηθεί και το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας.
Βάσει της συμφωνίας η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα λάβει 100 εκατ. ευρώ, έχει ήδη λάβει 20 εκατ. ως προκαταβολή, με την Intrakat να εγγυάται την αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων της ΑΚΤΩΡ ύψους 114 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους 19 μήνες.
Όπως είναι αναμενόμενο με την έγκριση της συμφωνίας αναμένεται να διασαφηνιστεί και ενδεχομένως να γνωστοποιηθεί ο οδικός χάρτης για τη μορφή του νέου σχήματος, αν και ο Αλέξανδρος Εξάρχου έχει δηλώσει ότι σε πρώτη φάση η εξαγορασθείσα θα παραμείνει 100% θυγατρική.
Με το δεξί μπαίνει ο μήνας για τους μετόχους του ΟΠΑΠ αφού κατοχυρώνουν σήμερα (01/11), στο κλείσιμο της συνεδρίασης, το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα προσαρμοστεί με τον αριθμό των ιδίων μετοχών. Το προσωρινό μέρισμα αντιστοιχεί σε 368 εκατ. ευρώ και η αποκοπή του σχετικού δικαιώματος θα γίνει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου με την πληρωμή στις 9/11.
Η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, αλλά η υψηλή μερισματική απόδοση έχει τραβήξει επενδυτικά βλέμματα με αποτέλεσμα η μετοχή να κινείται υψηλότερα στις τελευταίες συνεδριάσεις και να απομακρύνεται από τα 15 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο εξάμηνο είχε EBITDA 374,4 εκατ. ευρώ και κινείται εντός του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση για 740-760 εκατ. ευρώ, με αρκετούς αναλυτές να περιμένουν πως θα διαμορφωθούν τελικά στο άνω μέρος της εκτίμησης.
Ξεκινάει από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η δημόσια πρόσφορα για την εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά την πετυχημένη είσοδο της Optima Bank, μία από τις τρεις ΑΕΕΑΠ που έχουν υποχρέωση να εισαχθούν μετράει αντίστροφα.
Το εύρος τιμής διάθεσης είναι 1,92 ευρώ με 2,13 ευρώ. Η τιμή εισαγωγής θα έχει discount έναντι της εσωτερικής αξίας της μετοχής και τα χρήματα που θα αντληθούν (έως 60 εκατ. ευρώ) θα διατεθούν στο τελευταίο σημαντικό απόκτημα που είναι το Smart Park από τη REDS. Παράλληλα η εταιρεία στοχεύει να διανέμει το 80-90% των κερδών της, ενώ έχει ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο μπροστά της με έργα 180 εκατ. ευρώ και στόχο τη δημιουργία αξίας χαρτοφυλακίου 700 εκατ. ευρώ έως το 2027.
Η διασπορά της μετοχής θα είναι περίπου στο 26-27%, ενώ η διοίκηση έχει δεσμευτεί πως μέσα σε δύο χρόνια από την εισαγωγή, οι βασικοί μέτοχοι θα έχουν περιορίσει το μερίδιό τους στο 50%, αυξάνοντας περαιτέρω τη διασπορά. Ο περιορισμός του ποσοστού θα γίνει μέσω placement εντός της διετίας και μετά την πάροδο του 1ου εξαμήνου όπου υπάρχει η δέσμευση διακράτησης των μετοχών.
Την Παρασκευή δημοσιεύει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η Alpha Bank και αναμένεται άλλο ένα καλό τρίμηνο που θα επιβεβαιώσει ότι η διοίκηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει τους στόχους της. Τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες θα στηρίξουν την κερδοφορία και η Optima Bank περιμένει καθαρά κέρδη 191 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ανεβάσουν το σύνολο των κερδών στο εννεάμηνο στα 494 εκατ. ευρώ. Χωρίς τα έκτακτα έξοδα τα κέρδη ανέρχονται στα 576 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει κάνει πρόβλεψη για κέρδη πάνω από 588 εκατ. ευρώ.
Η Optima Bank αναφέρει πως οι επενδυτές πρέπει να επικεντρωθούν στα σχόλια της διοίκησης για το υπόλοιπο του έτους κυρίως στην πορεία των εξυπηρετούμενων δανείων, του μείγματος των καταθέσεων και της ποιότητας του ενεργητικού. Η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2023 0,54 φορές που αντιστοιχεί σε discount 38% έναντι των ομοειδών της Ν.Ευρώπης και 24% έναντι των αντίστοιχων ελληνικών ομοειδών.
Μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει η πορεία της Cenergy στο ταμπλό του Χ.Α. Μέσα σε ένα περιβάλλον με αρκετές προκλήσεις και μία αγορά που ψάχνει σημείο ισορροπίας πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών και με πολύ λίγες μετοχές να ξεχωρίζουν, η συγκεκριμένη έχει γράψει 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με τις τρεις μάλιστα να έχουν δυνατά ποσοστά ανόδου. Έτσι από τα 5,68 ευρώ που ήταν πριν τέσσερις συνεδριάσεις πήγε στα 6,34 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο στο συγκεκριμένο διάστημα 11,6%. Καθόλου άσχημα…
Δριμεία επίθεση κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σχετικά με την ακρίβεια και τους ελέγχους στην αγορά. Στο περιθώριο του συνεδρίου «Athens Investment Forum», είπε ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν κάνει ελέγχους και δεν έχει βάλει ούτε ένα πρόστιμο σε εταιρεία τροφίμων ή καταναλωτικών προϊόντων για τις τιμές».
Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας πως «αφού δεν μπορεί να κάνει ελέγχους για την ακρίβεια, να μην κάνει ρεπορτάζ και να λέει ότι είμαστε οι πιο ακριβοί».
«Ή υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να λέει τίποτε. Άρα, αν έχουμε πρόβλημα και είμαστε οι πιο ακριβοί, κάτι συμβαίνει, γιατί δεν το ελέγχει;» διερωτήθηκε υπουργός.
Περισσότερα από 13 GW συνολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο παράγει ο όμιλος Μυτιληναίος, καθώς το δυναμικό του χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται συνεχώς σε νέες χώρες και αγορές, στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει.
Μέσω του τομέα ενέργειας και ειδικότερα μέσω της δραστηριότητας του ενεργειακού βραχίονα των ΑΠΕ του ομίλου, της M Renewables, ο όμιλος Μυτιληναίος έχει αναδειχθεί σε κορυφαίος integrated developer, σε διενθές επίπεδο, καθώς αναλαμβάνει σύνθετα ενεργειακά έργα σε όλο το φάσμα της ηλιακής ενέργειας, τόσο για την κάλυψη των ιδίων αναγκών του, όσο και σε έργα που αναλαμβάνει για λογαριασμό τρίτων.
Ο όμιλος έχει επιλεγεί μετά από διαγωνισμό για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών έργων, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια συνολική εγκατεστημένη ισχύ 490 MW. Το έργο για την ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή μια κοινοπραξία των RWE Renewables Europe & Australia (51%) και ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%).
Η κατασκευή των έργων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή του πρώην λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου και αποτελούνται από τα εξής έργα: Φιλώτας (18 MWp), Ροδώνας (56 MWp),Πέρδικας (40 MWp), Ανάργυροι 3 (24 MWp) και Ορυχείο Λακκιά (72 MWp), Ανάργυροι 1 (40 MWp), Αμύνταιο 2 (105 MWp), Περδίκκας 5 (135 MWp).
Η ολοκλήρωση πώλησης της ΑΚΤΩΡ αναμένεται να «ξεκλειδώσει» και άλλες αλλαγές στον όμιλο Ελλάκτωρ με focus στην ενέργεια, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 25% των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ.
Ερωτηθείς για τις προθέσεις του Ομίλου Motor Oil, στο περιθώριο εκδήλωσης ο κ. Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τι θα γίνει με το εναπομείναν 25% της ΑΝΕΜΟΣ είναι καθαρά απόφαση της εισηγμένης. Ωστόσο ο ίδιος δεν απέκλεισε, την εξαγορά του επιμέρους ποσοστού αν αυτό βγει προς πώληση.
Να σημειωθεί ότι αν προχωρήσει η πώληση του υπόλοιπου ποσοστού 25% που συνεχίζει να ελέγχει στην Anemos RES, (εταιρεία που έχει δημιουργηθεί μετά την πώληση του 75% του τομέα των ΑΠΕ στη θυγατρική του ομίλου Motor Oil, MORE), τα έσοδα υπολογίζονται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε η Ελλάκτωρ, έχει αναθέσει σε ξένο οίκο την αποτίμηση της συμμετοχής της στην Άνεμος που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία σε εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: Διαθέτει 24 αιολικά πάρκα, 1 φωτοβολταϊκό και 1 υδροηλεκτρικό σταθμό σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 493,35 MW.
Επίσης ο κ. Τζαννετάκης στην ίδια ομήγυρη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου που αφορά επενδύσεις 4 δισ. ευρώ έως το 2030 τονίζοντας ότι προχωράει κανονικά και στόχο έχει ο όμιλος να γίνει σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή στον κλάδο ενέργειας, τόσο στα συμβατικά, ή τα εναλλακτικά καύσιμα, όσο και στους κλάδους της πράσινης ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας
Μικρότερα ποσά θα αντλήσουν τελικά οι ΗΠΑ μέσω εκδόσεων κρατικών ομολόγων απ' ό,τι περίμενε η αγορά, εξέλιξη που έφερε σχετική ανακούφιση στην αγορά ομολόγων την Τρίτη. Την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε οτι θα δανειστεί $776 δισ. το τέταρτο τρίμηνο, ποσό χαμηλότερο από τα $852 δισ. που είχε υπολογίσει προηγουμένως και σίγουρα κάτω από τις προσδοκίες της Wall Street, καθώς τα έσοδα τα πήγαν καλύτερα.
Σημειωτέον οτι η ανακοίνωση του υπουργείου τον Ιούλιο οτι ο δανεισμός το τρίτο τρίμηνο θα ξεπερνούσε το $1 τρισ. ήταν ο κύριος λόγος για το sell off στην αγορά ομολόγων έκτοτε. Οι μικρότερες ανάγκες δανεισμού το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς οδήγησαν την απόδοση στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο αναφοράς χαμηλότερα μετά την άνοδό της πάνω από το επίπεδο του 5% που είναι υψηλό 16ετίας. Η απόδοση στο 10ετές επέστρεψε στο 4,82% την Τρίτη, περίπου 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κάνει αυτή την εβδομάδα ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι στην Κεντρική Ασία. Σήμερα θα επισκεφθεί το Καζακστάν και θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ και αύριο 2 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί το Ουζμπεκιστάν για να συναντήσει τον πρόεδρο Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του γραφείου του προέδρου, η επίσκεψη στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας θα έχει σαν κύριο σκοπό την προσφορά βοήθειας στις δύο χώρες για την προώθηση εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων και την υποστήριξη της επιθυμίας τους για ενίσχυση των δεσμών τους με την Ευρώπη. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της εφημερίδας Astana Times, η επίσκεψη Μακρόν αναμένεται να ενισχύσει τις διμερείς διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις και στα πλαίσια της θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε οικονομικό, επενδυτικό και ενεργειακό επίπεδο.
Αυτές βέβαια είναι οι επίσημες και ημιεπίσημες εκδοχές αντίστοιχα. Διαβάζοντας τον διεθνή Τύπο και ειδικότερα τα ρεπορτάζ του Bloomberg και της Radio France Internationale (δημόσιο γαλλικό ραδιόφωνο), είναι φανερό πως ο βασικότερος στόχος αυτής της επίσκεψης είναι η σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την προμήθεια πρώτων υλών από τις δύο χώρες προς την Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που τρώει τον Γάλλο πρόεδρο είναι η ανάγκη εύρεσης νέων αξιόπιστων προμηθευτών ουρανίου, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις στον Νίγηρα έχουν αλλάξει εντελώς τα πράγματα (η αφρικανική χώρα είναι παραδοσιακός προμηθευτής ουρανίου της Γαλλίας).
Δεδομένου ότι το Καζακστάν είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου στον κόσμο (με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Καναδά) και το Ουζμπεκιστάν καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στον σχετικό κατάλογο, τα συμπεράσματα του διεθνούς Τύπου είναι αρκετά λογικά. Εδώ βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως το Καζακστάν είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Γαλλία αλλά το πρόσφατο πραξικόπημα στον Νίγηρα και η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας ουρανίου της γαλλικής εταιρείας Orano (πρώην Areva) κάνουν ακόμα πιο σημαντική την θέση του, καθώς ο Νίγηρας ήταν μέχρι τώρα η δεύτερη προμηθεύτρια χώρα της Ε.Ε. και της Γαλλίας.
Καθώς η Γαλλία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, εννοείται πως η σημασία του καζάκικου και του ουζμπέκικου ουρανίου είναι τώρα ακόμα πιο μεγάλη. Η παρουσία, στην αποστολή που συνοδεύει τον Γάλλο πρόεδρο, ηγετικών στελεχών μεγάλων γαλλικών εταιρειών από τον χώρο της πυρηνικής της βιομηχανίας δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον βασικό σκοπό του ταξιδιού. Το ταξίδι του προέδρου έρχεται ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Καζάκου προέδρου στο Παρίσι και δείχνει πως η προσπάθεια σύσφιξης και επέκτασης των σχέσεων των δύο κρατών δεν είναι κάτι που ξεκινά τώρα.
Γενικότερα, φαίνεται πως οι πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν και Κυργιζία) βρίσκονται πλέον «στα πάνω τους», καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ φαίνεται πως ανακάλυψαν το πόσο χρήσιμη θα ήταν μία στενή συνεργασία με αυτές δεδομένων των τεράστιων φυσικών πόρων τους και της θέσης τους ανάμεσα στην Ρωσία και την Κίνα και έχουν αρχίσει τις προσπάθειες προσέγγισής τους. Το αν το ανακάλυψαν εγκαίρως ή κατόπιν εορτής θα το καταλάβουμε τα επόμενα χρόνια.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.