Το μεγάλο ράλι (;) της Coca Cola, η απολογία Κουτσολιούτσου, οι business της Παπουτσάνης, η απόδοση στην Intercontinental, οι μικρές του ταμπλό, η προίκα του σεΐχη, η προειδοποίηση των Ιαπώνων και η απειλή για την Hermes

Πριν από δύο χρόνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η μετοχή της Coca Cola, περνούσε μία ακόμη κρίση, τη δεύτερη μετά την πανδημία και η μετοχή βυθιζόταν μέχρι τα 18 ευρώ. Εκεί είχε δώσει τεχνικά σημείο εισόδου αφού «πατούσε» σε σημαντική στήριξη. Έκτοτε η μετοχή ανέκαμψε αλλά όχι πλήρως, κάτι που προσπαθεί να κάνει τους τελευταίους μήνες με αφορμή και την «παρότρυνση» της διοίκησης τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία είπε ότι η μετοχή είναι φθηνή, ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και έδωσε και κατευθύνσεις για τη συνέχεια.

Τώρα η μετοχή προσπαθεί να γράψει νέο υψηλό. Ίσως είναι από τις λίγες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που ενώ έχουν ισχυρά θεμελιώδη δεν έχουν καταφέρει να επανακάμψουν πλήρως. Για όσους κοιτάνε διαγράμματα, πάνω από τα 29 ευρώ υπάρχει μία σημαντική αντίσταση. Αν καταφέρει και την ξεπεράσει ίσως δούμε τη μετοχή να καταγράφει μεγάλο ράλι.


Τον κίνδυνο να μην μπορέσει να προχωρήσει ως το τέλος το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση της εταιρείας, καθώς τίθενται συνεχώς εμπόδια στο θέμα του «ξεπαγώματος» των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και μετρητών) τα οποία εκτιμώνται σε 32 εκατ. ευρώ.

Ο κατηγορούμενος για την υπόθεση Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατά τη διάρκεια της δίκης τηρεί επιθετική στάση προς τη νέα διοίκηση της εταιρείας. Iσχυρίζεται ότι τα μέλη της προσωρινής διοίκησης δεν διαχειρίζονται σωστά την εταιρεία με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται η συμφωνία εξυγίανσης.

Βέβαια, η συμφωνία εξυγίανσης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμεί η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου για το «ξεμπλοκάρισμα» των περιουσιακών στοιχείων για να λειτουργήσει σωστά η εταιρεία και επίσης οι ομολογιούχοι να μην ζημιωθούν. Σε περίπτωση που η απόφαση δεν δικαιώσει τη νέα, προσωρινή, διοίκηση τότε το σχέδιο διάσωσης θα ναυαγήσει.

Με το ενδεχόμενο αυτό στον ορίζοντα η νέα διοίκηση της εταιρείας υπέβαλε αίτημα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, εκ νέου, στο δικαστήριο, το οποίο και το απέρριψε για τυπικούς λόγους, καθώς εκκρεμεί, παράλληλα στον Άρειο Πάγο.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η υπεράσπιση της οικογένειας Κουτσολιούτσου ανέφερε στο δικαστήριο ότι η οικογένεια θέλει τα ακίνητα αυτά για να τα αξιοποιήσει, γεγονός που δείχνει ότι είναι πολέμιος της εξυγίανσης. Ο κ. Κουτσολιούτσος χθες, για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είπε πως «δεν καταχράστηκα χρήματα, κάποια πράγματα ωραιοποιήθηκαν».


Μπορεί και να έπιασε τόπο η παρότρυνση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μερικές εβδομάδες πριν, προς τις εισηγμένες να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες της διορίας για να δημοσιεύσουν αποτελέσματα. Όχι, ότι περιμένουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δημοσιεύσεις νωρίτερα από το τέλος Απριλίου, αλλά θα είναι μία νίκη, αν δενυπάρχουν πολλές δεκάδες εισηγμένες που θα ανακοινώνουν, προκειμένου κάπου να κρύψουν μία αδυναμία στον ισολογισμό.

Από μικρές εταιρείες σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των ΓΕΒΚΑ και BriQ και αύριο που είναι και κλειστό το Χρηματιστήριο ανακοινώνει η Εβροφάρμα, με την αγορά να περιμένει καλά νούμερα, ενώ η εταιρεία στο οικονομικό της ημερολόγιο έχει δώσει και ημερομηνία αποκοπής μερίσματος, άρα οι μέτοχοι κάτι θα λάβουν.


Η διοίκηση της Παπουτσάνης επανέλαβε τους στόχους της για το 2024, δηλαδή τζίρο 70 εκατ. ευρώ και επενδύσεις 5,5 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα του 2023 ήταν βελτιωμένα και αναμένει συνέχιση των καλών επιδόσεων η εταιρεία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς αν βρεθεί κάποια καλή ευκαιρία. Το συνολικό μέρισμα θα είναι αυξημένο και θα ανέλθει στα 0,07 ευρώ (έχει δώσει προμέρισμα 0,03 ευρώ), ενώ ίδια πολιτική θα ακολουθήσει και για του χρόνου, βάζοντας ως βάση τα 7 λεπτά, χωρίς να αποκλείεται αύξηση αν το επιτρέψουν οι ταμειακές ροές.


Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 2 Απριλίου, οι μετοχές της Intercontinental International θα διαπραγματεύονται με νέα ονομαστική τιμή και χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου των 1,98 ευρώ ανά μετοχή. Αν και η διανομή είναι γνωστή όπως και οι αποφάσεις για συγχώνευση με την BriQ Properties, μετά την ενημέρωση που έγινε πριν μερικές μέρες, η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κάπως. Η επιστροφή μεταφράζεται σε απόδοση για τους μετόχους περίπου 30%. Το ερώτημα είναι αν από τη χρήση 2023 θα πάρουν και κάποιο μέρισμα.


Σε δημοπρασία έχει βγει το πιο ακριβό ακίνητο της Αθήνας που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη και κοστίζει περί τα 48 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κατοικία του σεΐχη Ταχνούν μπιζ Ζαγέντ Αλ Ναϊάν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη γωνία, το οποίο αποτιμάται από 45 - 48 εκατ. ευρώ.

Το Majestic Athens, όπως ονομάζεται το ακίνητο, έχει συνολική επιφάνεια 2.045 τετραγωνικά μέτρα , περιλαμβάνει 20 υπνοδωμάτια και 20 μπάνια και είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και ξύλο.

Από τους δυο διεθνείς οίκους που έχουν αναλάβει την πώληση του ο μεν Sotheby’s έχει θέσει ως τιμή εκκίνησης τα 55 εκατ. ευρώ ενώ ο οίκος Engel & Volkers τα 50 εκατ. ευρώ.


Μετά από τέσσερις αναστολές επανέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών τα ακίνητα που ανήκουν στην οικογένεια Ελευθερουδάκη.

Πρόκειται για δύο διαμερίσματα της οικογένειας στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού. Το ένα διαμέρισμα βρίσκεται στον πρώτο όροφο και ανήκει στην Μαρίνα Ελευθερουδάκη και «βγαίνει» στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τα 444.500 ευρώ. Επίσης το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου της ίδιας κατοικίας, που ανήκει στη Σοφία Ελευθερουδάκη εκπλειστηριάζεται με τιμή εκκίνησης τα 457.900 ευρώ. Και οι δυο πλειστηριασμοί θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μαΐου.


Οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν τις αγορές ότι μπορεί να υπάρξουν «αποφασιστικές κινήσεις» για να αντιμετωπιστεί η τσουλήθρα του γιέν, η ισοτιμία του οποίου έπεσε σε χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για «γλώσσα» που το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας είχε να χρησιμοποιήσει από το 2022 όταν παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος. Το ιαπωνικό νόμισμα  έπεσε στα 151,97 γιέν ανά δολάριο, κάτω από το επίπεδο των 151,94 όπου υπήρξε παρέμβαση για στήριξη του το 2022.

Οι αγορές διάβασαν στις επίσημες ανακοινώσεις υψηλό κίνδυνο παρέμβασης, καθώς αν το Τόκυο έδειχνε αδιαφορία, θα ρίσκαρε την ενθάρρυνση των κερδοσκόπων να πιέσουν την ισοτιμία δολαρίου/γιεν υψηλότερα τις επόμενες ημέρες. Το γιεν χάνει έδαφος παρά την ιστορική στροφή της Τράπεζας της Ιαπωνίας που έβαλε τέλος στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ισοτιμιών.

Η εξασθένηση του γιεν κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και αυξάνει το κόστος διαβίωσης ενώ παράλληλα καθιστά τις εξαγωγές της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου φτηνότερες. Μετά τη στροφή στην πολιτική των επιτοκίων, οι αγορές εκτιμούν οτι η επόμενη αύξηση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αργήσει. Αυτό ενισχύει τη χρήση του γιεν στα λεγόμενα carry trades, όπου οι παίκτες δανείζονται σε ένα νόμισμα με χαμηλά επιτόκια και επενδύουν τα ποσά σε άλλο νόμισμα που πληρώνει υψηλότερα επιτόκια.


Δύο καταναλωτές από την Καλιφόρνια απειλούν μία από τις πιο γνωστές εταιρείες του χώρου των ειδών πολυτελείας, την γαλλική Hermes (RMS PARIS). Όπως διαβάζουμε στο Breakingviews του Reuters, οι δύο καταναλωτές έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη κατηγορώντας την πως τους συμπεριφέρεται με τρόπο που παραβιάζει την αμερικανική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Τα παράπονα των δύο καταναλωτών έχουν άμεση σχέση με το πιο γνωστό προϊόν της εταιρείας, την τσάντα Birkin.

Είναι ούτως ή άλλως γνωστό πως για να αγοράσει κάποιος (συνήθως κάποια) αυτή την τσάντα, η οποία κοστίζει τουλάχιστον 10.000 Ευρώ, μερικές φορές θα πρέπει συνήθως να περιμένει πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια. Ρωτώντας το copilot του Microsoft Edge σχετικά με το πόσο πρέπει κανείς να περιμένει προκειμένου να αποκτήσει την Birkin από ένα κατάστημα της επιχείρησης, πήραμε την εξής απάντηση (σε ελεύθερη μετάφραση): «Το πόσο γρήγορα θα μπορέσεις να αγοράσεις την τσάντα είναι κάτι σχετικό και πάντα εξαρτάται από τον πωλητή του καταστήματος. Πολλές φορές πρέπει να περιμένει κανείς μέχρι και έξι χρόνια αφού γραφτεί σε λίστα αναμονής. Μερικές φορές δεν μπορεί κανείς να μπει ούτε στην λίστα αναμονής.

Πολύ συχνά δίνεται προτεραιότητα σε πελάτες που ήδη έχουν κάνει αρκετές αγορές προϊόντων της εταιρείας, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.» Με λίγα λόγια, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Αυτό που ισχυρίζονται με την προσφυγή τους στο δικαστήριο οι δύο καταναλωτές είναι πως η Hermes στην ουσία εξαναγκάζει όσους θέλουν να αγοράσουν την Birkin να αγοράσουν πρώτα αρκετά άλλα προϊόντα της επιχείρησης (φουλάρια, ζώνες, αρώματα, είδη για το σπίτι κ.λ.π.).

Από νομικής απόψεως, ο ισχυρισμός τους είναι πως η Hermes αναγκάζει τους πελάτες της να αγοράσουν προϊόντα στα οποία η ίδια αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό προκειμένου να τους δώσει την δυνατότητα να αγοράσουν αυτά στα οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση, όπως η τσάντα Birkin. Σύμφωνα με την Anita Ramaswamy του Breakingviews, για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους για μονοπωλιακή συμπεριφορά της επιχείρησης, οι δύο καταναλωτές και οι δικηγόροι τους θα πρέπει να καταφέρουν να δείξουν πως η Hermes συστηματικά αναγκάζει τους πελάτες της να αγοράζουν προϊόντα που στην ουσία δεν χρειάζονται προκειμένου να τους δώσει την δυνατότητα να παραγγείλουν την πολυπόθητη τσάντα.

Πάνω σε αυτό θα μπορέσουν, πιθανώς, να υποστηρίξουν πως αυτή η πολιτική περιορίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που πωλούν αξεσουάρ παρόμοια με αυτά που προαναφέραμε. Όπως αναφέρει η Ramaswamy, για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, οι δύο καταναλωτές επισημαίνουν το γεγονός πως η Hermes δεν δίνει στους πωλητές της προμήθεια από τις πωλήσεις των Birkin, σε αντίθεση με αυτό που γίνεται στα υπόλοιπα προϊόντα της, από την πώληση των οποίων εισπράττουν προμήθεια ύψους 3%.

Θεωρητικά, αυτό σημαίνει πως η εταιρεία αναγκάζει τους πωλητές να μην οδηγούν εύκολα τους πελάτες στο περίφημο δωμάτιο επίδειξης της τσάντας. Η απόδειξη των ισχυρισμών των δύο καταναλωτών δεν είναι πολύ εύκολη, καθώς κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με άλλες εταιρείες ειδών πολυτελείας, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα αγοράς μίας μεταχειρισμένης Birkin.

Αν όμως το δικαστήριο κρίνει πως η υπόθεση μπορεί να πάει σε δίκη, τότε αυτό σίγουρα δεν θα αρέσει στους επενδυτές που έχουν ανεβάσει την χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης πάνω από τα 250 δισ. ευρώ, πιστεύοντας πως η δυσκολία απόκτησης μίας Birkin θα κρατά ψηλά την τιμή της για πολλά χρόνια ακόμα και η Hermes θα εξακολουθήσει να επιτυγχάνει εντυπωσιακά κέρδη.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.