Στα βήματα της Αλεξανδρούπολης κινείται για την ΔΕΠΑ Εμπορίας το ΤΑΙΠΕΔ που ανακοίνωσε τη ματαίωση του διαγωνισμού για το 65% της εταιρείας για να προχωρήσει σε αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων εναλλακτικών για την «αξιοποίηση του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου».
Ο διαγωνισμός τελούσε υπό αναστολή από τις 19 Μαρτίου 2021, και χρειάστηκαν σχεδόν επτά μήνες για να ληφθεί η απόφαση ματαίωσης ώστε να «εξεταστούν οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου».
Από τη μια λοιπόν το Ταμείο μετρά τα κουκιά και μεταθέτει την ολοκλήρωση συναλλαγών το 2024 με στόχο να καταγραφούν «σούπερ» έσοδα του χρόνου και από την άλλη προχωρά σε ματαίωση στη ΔΕΠΑ.
Να θυμίσουμε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώνει φέτος τον Οκτώβριο τρία χρόνια από την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από εννέα εταιρείες και επενδυτικά σχήματα. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η είσοδος στο ΧΑ. Εδώ το ερώτημα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί άραγε για να βρεθεί και να υλοποιηθεί ο τρόπος αξιοποίησης; Μην ξεχνάμε τις καθυστερήσεις σε ΔΑΑ. Ωστόσο, καταλύτης στην όλη διαδικασία θα είναι η θέση της Helleniq Energy που ελέγχει το 35% της ΔΕΠΑ και είναι γνωστή η πρόθεσή της να αποεπενδύσει από την εταιρεία. Σε αυτήν την περίπτωση μάλλον η διαδικασία για το ΧΑ μπορεί να προχωρήσει.
Αν την επόμενη εβδομάδα δούμε αναβλητικές ανακοινώσεις και για την Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι κανείς δεν ξέρει. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ένα από τους σημαντικότερους και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου, όταν θα κατατεθούν και οι τελικές προσφορές.
Αν κατατεθούν και ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις από τους ντόπιους και τον ίδιο τον δήμο, οι οποίοι μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι η τιμή του συγκεκριμένου ακινήτου, συνολικής έκτασης 627 στρεμμάτων, είναι εξαιρετικά μικρή σε σχέση με το μέγεθός του και την εγγύτητά του στη θάλασσα.
Να σημειώσουμε ότι έχουν περάσει σχεδόν οχτώ χρόνια από την πρώτη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να διατεθεί το ακίνητο σε επενδυτή και αυτήν τη φορά φαίνεται ότι σημαντική επενδυτές το καλοβλέπουν. Στους μνηστήρες για το ακίνητο φιλέτο ως ένας από τους βασικούς φέρεται να είναι ο Ιρλανδός «κροίσος» Πολ Κόλσον, ο οποίος ήδη έχει προβεί σε ένα μπαράζ επενδύσεων υψηλού επιπέδου στην περιοχή.
Τα προγράμματα Golden Visa και η διεύρυνσή τους, η βραχυχρόνια μίσθωση, το γεγονός ότι οι τιμές, παρά τη σημαντική άνοδο των τελευταίων ετών, θεωρούνται χαμηλότερες άρα και ελκυστικότερες από άλλες αγορές, εκτόξευσαν στο 1,102 δισ. ευρώ τις ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων στο πρώτο 6μηνο του 2023.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτό το ποσό μεταφράζεται σε ποσοστιαία άνοδο σχεδόν 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που τα διεθνή κεφάλαια στην αγορά ανήλθαν στα 788 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα οι τιμές στην Ευρώπη «ξεφουσκώνουν», ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουν ανοδικά, όταν τα προηγούμενα έτη υπήρχε αντίστροφη τάση και πριν το εγχώριο real estate πάρει την ανιούσα.
Αυτό που σίγουρα θα εκτινάξει τα νούμερα και ήδη καταγράφει μεγάλη ζήτηση είναι τα deal για τουριστικά ακίνητα τόσο σε αυξημένης ζήτησης προορισμούς, όσο και στην Αθήνα και δη στην Αθηναϊκή Ριβιέρα που ό,τι πωλείται είναι σε μεγάλη τιμή.
Οι επενδύσεις που γίνονται σε αυτό το κομμάτι της Αττικής έχουν διαμορφώσει εν πολλοίς τις τιμές σε όλο το Λεκανοπέδιο τόσο σε επενδυτική βάση, όσο και σε οικιστικά project. Και ακόμη έχουμε δρόμο.
Το σερί έσπασε, αλλά η επίγευση στο τέλος της εβδομάδας δεν βελτιώθηκε. Δεν είναι και εύκολο η αγορά να ανακτήσει την ανοδική δυναμική πόσο μάλλον όταν οι ξένες αγορές βρίσκονται σε πτωτική διάθεση και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αλλάξει πίστα. Επί του παρόντος το ΧΑ δεν μπορεί να κοντράρει το διεθνές κλίμα, χρειάζεται μια θετική είδηση έξω από τα αναμενόμενα ακόμα και η αναβάθμιση που έρχεται την Παρασκευή από την S&P θεωρείται περίπου αυτονόητη, άρα χωρίς το ειδικό βάρος που θα είχε σε άλλες περιόδους.
Το θετικό για τους αισιόδοξους είναι ο χαμηλός τζίρος της Παρασκευής συγκριτικά με τη συναλλακτική δραστηριότητα που προηγήθηκε στις ανοδικές συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί, είναι ότι σε «ντεσκ» μεγάλης χρηματιστηριακής η πρώτη εντολή από το εξωτερικό βγήκε την Παρασκευή μετά τις 12:00.
Και στα Αμοιβαία η εικόνα δεν ήταν υποστηρικτική, στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού οι καθαρές εκροές της εβδομάδας έφθασαν τα 7 εκατ. ευρώ και όσο να ναι έβαλαν μια έξτρα πίεση στην αγορά από την πλευρά των επενδυτών που έχουν πιο συντηρητικό χαρακτήρα.
Η είδηση της διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας επισκιάστηκε από τον πόλεμο στο Ισραήλ, ωστόσο είναι μια εξέλιξη πρώτου μεγέθους για τον ΑΔΜΗΕ. Αφενός αυξάνει τη βάση παγίων κατά 1,35 δισ. ευρώ με υψηλότατο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου 8%. O ΑΔΜΗΕ θα έχει την αποκλειστική κυριότητα του έργου, του οποίου το συνολικό κόστος αναπροσαρμόστηκε στα 1,9 δισ. ευρώ. Το έργο θα λάβει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. και η ολοκλήρωσή του προβλέπεται το 2029. Το έργο διπλασιάζει σχεδόν το σύνολο των ρυθμιζόμενων παγίων της εταιρίας με απόδοση υψηλότερη από αυτή που έχει πάρει από την ΡΑΕ.
Η εταιρία Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες προχωρά σε Δημόσια Πρόταση μετοχών που αφορά 193.648 μετοχές της Mermeren Combinat με τίμημα 895 δηνάρια ή 14,53 ευρώ. Χωρίς να αναφέρεται στο δελτίο, ο χαρακτήρας της πρότασης είναι προαιρετικός αφού για να θεωρηθεί πετυχημένη θα πρέπει να αγοραστούν 193,648 μετοχές.
Αποκτώντας αυτές τις μετοχές η Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες φθάνει στο 95% και μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αναγκαστικής πώλησης και των υπολοίπων μετοχών (squeeze out). Ωστόσο από το διαθέσιμο free float των 504.112 μετοχών οι 468.700 μετοχές βρίσκονται στη θεματοφυλακή της Πειραιώς η οποία για το σκοπό αυτό έχει εκδώσει Ελληνικά Παραστατικά με αντίκρισμα μίας μετοχής για κάθε παραστατικό τίτλο.
Όσες μετοχές βρίσκονται εισηγμένες στο Χρηματιστήριο των Σκοπίων πρακτικά δεν έχουν συναλλακτική δραστηριότητα για μήνες και με αυτό τον τρόπο δίνεται μια διέξοδος στους υφιστάμενος μετόχους να πουλήσουν. Για τις ελληνικές μετοχές όμως η επιτυχής αποδοχή της πρότασης θα σημάνει και την αναγκαστική έξοδο από το ταμπλό στην ίδια τιμή, παρά το γεγονός ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε υπερδιπλάσια τιμή στο ταμπλό του ΧΑ από την τιμή της Δημόσιας Πρότασης. Η περίοδος αποδοχής της προσφοράς εξαγοράς άρχισε στις 10 Οκτωβρίου και λήγει στις 6 Νοεμβρίου.
Προς το τέλος του α’ δεκαημέρου του Νοεμβρίου φαίνεται να μετατίθενται οι ημερομηνίες της Δημόσιας Προσφοράς για την Trade Estates.
Aνοιξε η αυλαία αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου στη Wall Street με την JP Morgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, να ανακοινώνει κέρδη ανά μετοχή που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, συγκεκριμένα $4,33 έναντι $3,96 που περίμενε η αγορά.
Παρομοίως, τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε $40,96 δισ. έναντι προσδοκιών για $39,63 δισ. Η χρηματιστηριακή αγορά εστιάζει στα αποτελέσματα της JP Morgan για ενδείξεις του πώς τα πήγε ο τραπεζικός κλάδος γενικότερα σε μια περίοδο ανοδικών επιτοκίων και αυξανόμενων δανειακών επισφαλειών.
Η πλοήγηση της JP Morgan στη μεταβλητότητα των επιτοκίων ήταν πετυχημένη φέτος, ωστόσο, η κατάσταση έπιασε απροετοίμαστες τρεις μικρότερου μεγέθους τράπεζες που κατέρρευσαν μετά από μαζική φυγή καταθέσεων. Οι τραπεζικές μετοχές χτυπήθηκαν τον προηγούμενο μήνα μετά το σήμα της Fed ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να δείχνει δυναμική. Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκε 74 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο.
Η άνοδος των επιτοκίων πλήττει τις τράπεζες καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν καλύτερα επιτόκια στους καταθέτες ώστε να μην κατευθυνθούν σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων. Υψηλά επιτόκια σημαίνουν επίσης ότι τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών χάνουν αξία δημιουργώντας λογιστικές ζημιές. Η μετοχή της JP Morgan κερδίζει 8,7% φέτος, υπεραπόδοση έναντι της πτώσης 19% του τραπεζικού δείκτη KBW. Bank of America και Goldman Sachs θα ανακοινώσουν αποτελέσματα την Τρίτη και η Morgan Stanley την Τετάρτη.
Τελικά η Illumina (ILMN NASDAQ) δεν τη γλίτωσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την διέταξε επισήμως να ακυρώσει την εξαγορά της Grail, να αντιστρέψει όλη την διαδικασία απορρόφησης της και να την επαναφέρει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την ολοκλήρωση της απορρόφησης.
Πριν προχωρήσουμε, θυμίζουμε πως η Illumina, η οποία είναι η πρωτοπόρος παγκοσμίως εταιρεία στον τομέα της κατασκευής μηχανημάτων για το DNA Sequencing (γενετικά τεστ και ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται), είχε αναπτύξει στο εσωτερικό της την Grail η οποία είχε σκοπό την δημιουργία διαγνωστικών ελέγχων που θα μπορούσαν να ανιχνεύουν τον καρκίνο πάνω στην βάση του DNA Sequencing.
Το 2016 η Grail αποσπάστηκε από την μητρική της εταιρεία, έγινε ανεξάρτητη και άρχισε την ανάπτυξη του διαγνωστικού τεστ Galleri. Το 2020 η Illumina αποφάσισε να απορροφήσει εκ νέου την Grail και το 2021 ολοκλήρωσε την διαδικασία παρά την αντίθετη άποψη των εποπτικών αρχών στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της εξέτασης της υπόθεσης από αυτές.
Η αρκετά ριψοκίνδυνη και ελαφρώς προκλητική απόφαση δεν δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος αφού το 2022 οι ευρωπαϊκές αρχές εξέδωσαν αρνητική απόφαση και φέτος το καλοκαίρι επέβαλαν στην Illumina πρόστιμο 432 εκατομμυρίων ευρώ. Η τελευταία (προς το παρόν τουλάχιστον) πράξη του δράματος για την αμερικανική εταιρεία παίχθηκε την Πέμπτη με την έκδοση της διαταγής πλήρους αναστροφής της διαδικασίας απορρόφησης της Grail από την Illumina.
Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρονται πως η Illumina θα πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε η Grail να ξαναγίνει ανεξάρτητη, βιώσιμη και ανταγωνιστική στον ίδιο βαθμό που ήταν πριν την εξαγορά της.
Η επιτροπή υποχρεώνει μάλιστα την Illumina να της υποβάλει πλήρες σχέδιο δράσης προς έγκριση και να λάβει και ορισμένα προσωρινά μέτρα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έναρξη λειτουργίας της Grail ως ανεξάρτητης επιχείρησης. Σε αυτά τα προσωρινά μέτρα περιλαμβάνεται και η συνέχιση της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της Grail και ειδικότερα η χρηματοδότηση των διαδικασιών ανάπτυξης των διαγνωστικών τεστ Galleri.
Στην περίπτωση που η Illumina δεν συμμορφωθεί θα κινδυνέψει με επιβολή νέων προστίμων που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Illumina δήλωσε πως εξετάζει την διαταγή που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να αναφέρει κάτι σχετικό με πιθανή προσφυγή στην δικαιοσύνη για ακύρωσή της. Την Τετάρτη όμως είχε αναφέρει, κατά την διάρκεια παρουσίασης σε επενδυτές, πως θα «διώξει από πάνω της» την Grail σε περίπτωση που χάσει τις εφέσεις που έχει ασκήσει εναντίον των αρνητικών για αυτήν αποφάσεων.
Το πιθανότερο πάντως είναι να αποφασίσει να βάλει τέρμα σε αυτή την διαδικασία η οποία φθείρει την εταιρεία και έχει οδηγήσει την μετοχή της στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, κοντά στα 130 δολάρια.
Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, τα μπλεξίματα της Illumina πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως μάθημα και για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία αποφασίσει να αψηφήσει με τέτοιον τρόπο τις εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έκαναν δύσκολη την ζωή δύο επιχειρήσεων που δεν έχουν την παραμικρή παρουσία στο έδαφος της Ε.Ε.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.