Ξεδιπλώνει τη δυναμική της το τελευταίο διάστημα η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που χθες βρέθηκε σε επίπεδα που είχε να δει 15 χρόνια! Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που διαθέτει, αλλά και οι εκτιμήσεις που έχει δώσει τους προηγούμενους μήνες η διοίκηση φαίνεται πως σταδιακά προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές και αναλυτές. Χαρακτηριστική η χθεσινή ανάλυση από τη Research Greece, η οποία χαρακτηρίζει τη μετοχή υποτιμημένη, και δίνει τιμή-στόχο τα 15 ευρώ, με σύσταση αγοράς.
Προσέξτε τώρα γιατί η ανάλυση που γίνεται έχει ενδιαφέρον. Στην τιμή στόχο δεν συμπεριλαμβάνει τον τομέα της κατασκευής παρά το ανεκτέλεστο των 4,8 δισ. ευρώ, αλλά και έργα υπό ανάπτυξη ή ένταξη όπως το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό και η Εγνατία, καθώς σε αυτήν τη φάση είναι δύσκολο να αποτιμηθούν.
Η πρόβλεψη για μερίσματα 85 εκατ. ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο από τα υπάρχοντα και λειτουργικά assets (μην υπολογίζοντας την συνεισφορά από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) δεν αποτυπώνονται στην τρέχουσα αποτίμηση της αγοράς, ενώ σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει ούτε την εκτίμηση για μερίσματα 190-200 εκατ. ανά έτος κατά μέσο όρο από τα έργα που είναι υπό ανάπτυξη.
Η αγορά θα πρέπει σε πρώτη φάση να γεφυρώσει το χάσμα της αποτίμησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνυπολογίζοντας τις λειτουργούσες παραχωρήσεις και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εν συνεχεία να εντάξει στην αποτίμηση της μετοχής του Ομίλου σταδιακά τα υπό ανάπτυξη έργα, που η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμά ότι αποφέρουν ετήσιες ταμειακές ροές της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζεται η συνεισφορά της υπό κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή).
---
Μία ακόμα θετική έκθεση δημοσιεύθηκε για τη μετοχή της Μυτιληναίος που πρόσφατα έγραψε νέα ιστορικά υψηλά και φυσικά έχει εντυπωσιάσει με τις θετικές ειδήσεις που έχει δημοσιεύσει το τελευταίο διάστημα, με πιο πρόσφατη την αναβάθμιση σε ΒΒ από τη S&P. Η Εθνική Χρηματιστηριακή προχώρησε σε εκ νέου κάλυψη της μετοχής δίνοντας τιμή στόχο τα 31,2 ευρώ, μία τιμή που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 62% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Όπως αναφέρει έχει μετατραπεί σε ένα Παγκόσμιο Ενεργειακό παίκτη, όπως είναι και ο τίτλος του report και προχωρά δυναμικά στη νέα εποχή μετά και την πρόσφατη παρουσίαση της νέας της στρατηγικής. Ο αναλυτής στο report, σχολιάζοντας αυτήν τη μετάβαση αναφέρει ότι ο όμιλος επιτυγχάνει: Την απλοποίηση του Equity story, ξεκλειδώνοντας την κρυμμένη της αξία με την έμφαση να δίνεται τόσο στις ΑΠΕ και τη βιωσιμότητα, όσο και στο διεθνή χαρακτήρα της εταιρείας. Περαιτέρω βελτίωση τόσο της εσωτερικής της λειτουργίας, όσο και των συνεργειών μεταξύ των τμημάτων για την καλύτερη αξιοποίηση ευκαιριών.
Η NBG χαρακτηρίζει την εταιρεία ως τον ιδανικό εκπρόσωπο όσoν αφορά στην ενέργεια, στη μετάβαση, στη βιωσιμότητα και κυρίως στις «πράσινες» επενδύσεις, αξιολογώντας τα υπάρχοντα έργα ΑΠΕ καθώς και αυτά που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης με 1,815 δισ. ευρώ ή 13,4 ευρώ ανά μετοχή (σχεδόν το 70% της σημερινής αξίας της μετοχής της εταιρείας).
Η NBG για το 2022 αναμένει EBITDA και καθαρά κέρδη 786 εκατ. ευρώ και 474 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ για 2023 και 2024 αυτά αυξάνονται σε 950 εκατ. και 1,053 δισ. (σε επίπεδο EBITDA ) και 577 εκατ. και €644 εκατ. (σε επίπεδο καθαρών κερδών), δείχνοντας μία ξεκάθαρη ανοδική τάση τα επόμενα έτη.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία διατηρεί ένα πολύ δυνατό ισολογισμό, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που προσβλέπουν σε μελλοντική αύξηση της κερδοφορίας της, διατηρώντας ιδιαίτερα χαμηλά τα επίπεδα μόχλευσης.
---
Σαν να έχει μεσολαβήσει ένας αιώνας -κι ευτυχώς- είναι το outlook των αερομεταφορών φέτος, σε σχέση με πέρυσι. Το λέμε αυτό με αφορμή, όχι μόνο το γεγονός ότι ο κλάδος, πανευρωπαϊκά, έχει ανακτήσει το 85% των επιπέδων του 2019, αλλά και λόγω της νέας μεγάλης επένδυσης της Aegean. Η αεροπορική, όπως ανακοίνωσε, χθες, επενδύει 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του νέου χάνγκαρ της σε έκταση 85.000 τ.μ. «Ελ.Βενιζέλος» που θα λειτουργεί ως κέντρο συντήρησης αεροσκαφών, και θα φιλοξενεί, ταυτόχρονα, το πρώτο κέντρο προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων.
Το χρονοδιάγραμμα θέλει το χάνγκαρ, που θα είναι από τα πιο «πράσινα» της Ευρώπης, να τίθεται σε λειτουργία το χειμώνα του 2023, ενώ το project ως επένδυση διαθέτει ορίζοντα ωρίμανσης τα πέντε έως επτά χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα δημιουργηθούν συνολικά 1.100 θέσεις εργασίας, ενώ το Δημόσιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης, έως το 2046, θα έχει φορολογικά έσοδα και εισφορές άνω των 400-450 εκατ. ευρώ. Στο χάγκαρ δεν θα εκπαιδεύονται μόνο οι πιλότοι και τα μέλη πληρώματος της Aegean, αλλά και ξένων αεροπορικών εταιρειών. Γι’ αυτό, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης έκανε λόγο για μία επένδυση με σημαντικό εθνικό αποτύπωμα.
---
Σε τοπόσημο πρόκειται να μετατραπεί το κτίριο του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα, με το έργο αξιοποίησής του, ύψους 25 εκατ. ευρώ, να έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η χαρτοβιομηχανία Λαδόπουλου (ΕΓΛ) ιδρύθηκε το 1927 στην Πάτρα και λειτούργησε από το 1931 ως το 1991 όπου διακόπηκε η λειτουργία της. Το 1999, το ακίνητο, επιφάνειας περίπου 50 στρεμμάτων, μεταβιβάστηκε στον Δήμο Πατρέων και βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς είναι το πλησιέστερο οικόπεδο στο υπό ανάπλαση παραλιακό μέτωπο και στο Νέο Λιμένα Πατρών.
Τα σχέδια λοιπόν, προβλέπουν την κατεδάφιση κτιρίων 12.700 τ.μ., τη δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης 400 θέσεων και την ανακαίνιση υφιστάμενων καθώς και τη δημιουργία νέων κτιρίων συνολικής δόμησης 41.800 τ.μ. (με τα 16.600 τ.μ να αφορούν σε νέα κτίρια και τα 26.190 σε υφιστάμενα). Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι καθαιρούνται μόνο τα κτίρια που είναι σε κακή οικοδομική κατάσταση και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.
---
«Σπανίζουν οι διαδοχικές πτωτικές χρονιές για τις αμερικανικές μετοχές, επομένως, μετά τη φετινή πτώση υπάρχει μικρή πιθανότητα να υποχωρήσουν ξανά το 2023. Ωστόσο, αν συμβεί αυτό, η ιστορία δείχνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πολύ δυσάρεστο 12μηνο, καθώς η πτώση της δεύτερης χρονιάς αποδεικνύεται χειρότερη της πρώτης», γράφει το Bloomberg.
Από το 1928, ο δείκτης S&P 500 έπεσε για δύο συνεχόμενα χρόνια μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις: Στη μεγάλη ύφεση, στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 και στο σκάσιμο της «φούσκας» των dot-com στις αρχές αυτού του αιώνα.
---
Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις χρηματιστηριακές αγορές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερο «πόνο» το 2023. Αυτό είναι το μήνυμα των αναλυτών της Morgan Stanley, της Goldman Sachs και άλλων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι αγορές μετοχών βρίσκονται αντιμέτωπες με νέα πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2023 καθώς η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα πιέσει τα εταιρικά κέρδη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν «γεράκια» λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Όμως, μπορούν να προσμένουν ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο μόλις η Fed στις ΗΠΑ σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια. Η ανάκαμψη μπορεί να είναι συγκρατημένη με τις μετοχές να σημειώνουν μέτρια άνοδο από το επίπεδο στο τέλος της φετινής χρονιάς.
«Οι κίνδυνοι που αντιμετώπισαν οι χρηματιστηριακές αγορές φέτος δεν έχουν τελειώσει και αυτό με κάνει νευρικό σχετικά με τις προοπτικές, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο», σχολιάζει αναλυτής της JPMorgan στο πρακτορείο Bloomberg.
Η μέση εκτίμηση 22 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500 θα τερματίσει το επόμενο έτος στις 4.078 μονάδες, περίπου 7% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη κάνει λόγο για άνοδο 24%, ενώ η αντίθετη άποψη τον βλέπει να υποχωρεί κατά 11%. Στην Ευρώπη, παρόμοια έρευνα 14 αναλυτών προβλέπει μέση αύξηση της τάξης του 5% για τον δείκτη Stoxx 600.
---
Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που οι διεθνείς αγορές ανησυχούσαν για τις συνέπειες της κατάρρευσης της μεγάλης κινεζικής εταιρείας Evergrande, ενός γίγαντα του κινεζικού κατασκευαστικού κλάδου και της αγοράς ακινήτων. Όπως συμβαίνει συχνά όμως, η υπόθεση αυτή έχει περάσει στο περιθώριο, καθώς μεσολάβησε ένα πλήθος σοβαρών εξελίξεων που έστρεψαν υποχρεωτικά αλλού το ενδιαφέρον μας. Με την βοήθεια ενός χθεσινού ρεπορτάζ της γνωστής εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post μπορούμε να πάρουμε μία πολύ καλή ιδέα για την τύχη αυτής της εταιρείας που λύγισε κάτω από το βάρος των πολύ μεγάλων δανειακών της υποχρεώσεων και της εκστρατείας της κινεζικής ηγεσίας εναντίον των «κερδοσκόπων» στον κατασκευαστικό τομέα και στην αγορά ακινήτων.
Στο ρεπορτάζ της Yulu Ao διαβάζουμε πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου Evergrande για το 2022 θα είναι περίπου 93% με 95% μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών του για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου έφθασε τα 29,12 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 4,2 δις δολάρια), έχοντας παραδώσει 256.000 διαμερίσματα επιφάνειας 3,52 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.
Η διαφορά από τον προηγούμενο χρόνο είναι πραγματικά τεράστια, καθώς ο κύκλος εργασιών για το 2021 είχε φτάσει στα 443 δισεκατομμύρια γιουάν, ενώ το 2020, πριν αρχίσουν τα σοβαρά προβλήματα για την επιχείρηση ο τζίρος της είχε φθάσει στα 723 δισεκατομμύρια γιουάν. Με τα οικονομικά μεγέθη του 2020, ο όμιλος Evergrande ήταν ο μεγαλύτερος της Κίνας σε πωλήσεις ακινήτων.
Ο μεγάλος δανεισμός ήταν όμως η αχίλλειος πτέρνα του. Στα μέσα του 2021 είχε φθάσει στο ύψος των δύο τρισεκατομμυρίων γιουάν, καθώς ο Hui Ka - Yan, ο ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου, δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο υψηλός δανεισμός την στιγμή που ο πρόεδρος Xi Jinping είχε κηρύξει τον πόλεμο στον υπερβολικό δανεισμό της οικονομίας και ειδικότερα του τομέα των ακινήτων και συνέχισε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του όπως το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό στάδιο του κόσμου, στην νότια κινεζική επαρχία του Guangdong και ένα οικιστικό project στο Χονγκ Κονγκ που θύμιζε το γαλλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών. Το μέλλον του ομίλου φαίνεται ακόμα σχετικά σκοτεινό.
Μπορεί να έχει αρχίσει και πάλι τις εργασίες σε μερικές εκατοντάδες από τα χιλιάδες έργα που έχει αναλάβει να κατασκευάσει αλλά οι συζητήσεις με τους δανειστές και τους εμπορικούς συνεργάτες του δεν είναι εύκολο να καταλήξουν σε συμφωνία παρά την δέσμευση του ομίλου για πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών και άλλων περιουσιακών στοιχείων της προκειμένου να αυξήσει τα χρηματικά της διαθέσιμα. Δύσκολη λοιπόν η κατάσταση για τον Hui Ka - Yan και την Evergrande και μάλλον και για πολλές άλλες επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση. Δύσκολη κατ’ επέκταση και για την κινεζική οικονομία που δεν της φταίει μόνο η πολιτική zero covid.
---
Παρά τα προβλήματα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η έκθεση Crypto Market Outlook 2023 από το αμερικανικό ανταλλακτήριο Coinbase λέει ότι οι παίκτες της αγοράς εξακολουθούν να έχουν «όρεξη» για τα κρυπτονομίσματα. Παράλληλα, η μετοχή του Coinbase φλερτάρει με ιστορικό χαμηλό.
Παράγοντες, όπως η βιωσιμότητα των tokenomics, η ωριμότητα του οικοσυστήματος και η έλλειψη ρευστότητας της αγοράς αναμένεται να δώσουν έμφαση σε κρυπτονομίσματα «υψηλότερης ποιότητας» όπως το BTC και το ETH, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «ευκαιρίες», σύμφωνα με την έκθεση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.