Οι κυβερνητικές ζυμώσεις για Chevron, το δείπνο Μητσοτάκη, τα big αμερικανικά deals, ο ΟΤΕ ξεχωρίζει, η Alpha Bank top pick, η μάχη της διασποράς, tips για ΔΕΗ - Cenergy, στο σφυρί ακίνητο της Κορασίδης και οι φόβοι για την κινεζική χαλυβουργία

Εδώ και καιρό βολιδοσκοπούσε τα ελληνικά κοιτάσματα o αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός, Chevron. Όπως μαθαίνουμε, η είσοδός του στις έρευνες υδρογονανθράκων των θαλάσσιων περιοχών νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης, ήταν ζήτημα χρόνου και μια φυσική εξέλιξη, καθώς η εταιρεία είχε θερμές επαφές με κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα.

Η Chevron είχε εκφράσει εμπράκτως τελευταία το ενδιαφέρον της για τον εθνικό ορυκτό πλούτο με την επίσημη τωρινή ανακοίνωση για την είσοδό της στις εγχώριες εξορύξεις υδρογονανθράκων να μην μπορεί να εκληφθεί ως τυχαία.

H ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το επενδυτικό ενδιαφέρον του ενεργειακού γίγαντα για την Ελλάδα, την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η επιλογή αυτή αναδεικνύει και τη νέα εποχή που φέρνει η αλλαγή πολιτικής στο τιμόνι του Λευκού Οίκου, επιβεβαιώνοντας την τελευταία εκτίμηση των αναλυτών ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει στη ζωή μας για τουλάχιστον για δύο δεκαετίες.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Chevron είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων με την εξαγορά των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στη λεκάνη Ιονίου και Κρήτης που προσεκτήθηκαν το 2012 από τη νορβηγική PGS και αξιολογήθηκαν εκ νέου το 2017.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι επαφές με την Helleniq Energy και η υπογραφή συμφωνίας εχεμύθειας μεταξύ τους για την εξαγορά μεριδίων στα οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πετρελαϊκός όμιλος είχε αγοράσει από την Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων τα σεισμικά δεδομένα που είχαν ανακτηθεί από τη νορβηγική PGS σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη εδώ και περίπου δύο χρόνια. Από τη μελέτη τους, κατέληξε στο ότι η περιοχή νότια της Πελοποννήσου είναι και η πιο ελπιδοφόρα και  πρόκειται για θαλάσσιες εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν.  Η νέα παραχώρηση που διεκδικεί τώρα η Chevron είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα με την έκταση της να φτάνει τα 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Οι προοπτικές των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο επίσημο δείπνο που διοργανώνει σήμερα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στο δείπνο, στο οποίο θα βρίσκεται ο Ενρίκο Λέττα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου  Νικόλαος Μπακατσέλος, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης «Το μέλλον της Ευρώπης σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα - Οι παγκόσμιες προκλήσεις για τους ηγέτες», θα αναφερθεί στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα με πιο πρόσφατο αυτό της Chevron, όπου εκτός των άλλων αναβαθμίζει και τον ρόλο της Ελλάδας.

Επίσης, υπάρχουν τα παραδείγματα των Big Tech που ήδη έχουν αναβαθμίσει την Θεσσαλονίκη σε hub τεχνολογίας και σύντομα αναμένεται στην Αττική και η λειτουργία νέων data center από την Google και την Microsoft.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει τις στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αναφορικά με την οικονομία και τις θέσεις της Ελλάδας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής και ανάπτυξης.


Είναι η περίοδος που οι αναλυτές αποτυπώνουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της αγοράς το 2025. Την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank Equities είπε πως περιμένει άνοδο άνω του 20% για το γενικό δείκτη και ξεχώριζε ως κορυφαίες της επιλογές τις μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς, Τιτάν, Metlen, Cenergy και Σαράντης. Πριν λίγες εβδομάδες η Beta ξεχώριζε ως κορυφαίες επιλογές από τις τράπεζες την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, ενώ εκτός τραπεζών ξεχώριζε τον ΟΠΑΠ, την Autohellas, τη ΔΕΗ και την ΕΧΑΕ. Όλοι οι αναλυτές βλέπουν ανοδική χρονιά. Χθες ήταν σειρά της Pantelakis να μας πει πως υπάρχει ακόμα περιθώριο ανόδου για τις ελληνικές μετοχές λόγω της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας, των σταθερών δημοσιονομικών, της πολιτικής κατάστασης που είναι χαλαρή, και των ελκυστικών αποτιμήσεων.

Η άνοδος επίσης των κερδών δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως στις αποτιμήσεις ακόμα. Από τις τράπεζες έχει κορυφαίες επιλογές την Πειραιώς με τιμή στόχο τα 5,50 ευρώ και περιθώριο ανόδου 30%, και την Alpha Bank με τιμή στόχο τα 2,25 ευρώ και ίδιο περιθώριο ανόδου. Εκτός τραπεζών επιλέγει ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 17 ευρώ και περιθώριο 36%, την Jumbo με τιμή στόχο τα 36 ευρώ και περιθώριο 43%, τη Cenergy με τιμή 12,60 ευρώ και περιθώριο 30% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τιμή στόχο τα 27,40 ευρώ και περιθώριο 49%.


Θα μπορούσε ο ΟΤΕ να είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών του 2025; Φυσικά και θα μπορούσε καθώς διαθέτει όλα τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον βάλουν μεταξύ των πρωταγωνιστών. Η μετοχή έχει ξεκινήσει με διαθέσεις συσσώρευσης τη νέα χρονιά, ενώ αν δούμε την πορεία της τα προηγούμενα χρόνια έναντι του γενικού δείκτη, έχει απόδοση σημαντικά χαμηλότερα.

Ίσως να λείπει ο καταλύτης και όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, αυτός θα μπορούσε να ήταν το μέρισμα, αλλά μέχρι στιγμής η νέα διοίκηση δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της. Έχει πει όμως για ανάλογο και καλύτερο μέρισμα. Η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις φλερτάρει με τα 15 ευρώ με τους αναλυτές, ακόμα και τους πιο απαισιόδοξους να δίνουν υψηλότερες τιμές στόχους και πάνω από τα 15 ευρώ.


Από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την επίτευξη της απαιτούμενης διασποράς από τις εισηγμένες. Μπορεί το ευρύ επενδυτικό κοινό να μην έχει ενημερωθεί επίσημα ποιες είναι αυτές οι εταιρείες, αλλά η διοίκηση της ΕΧΑΕ έχει κάνει συναντήσεις και έχει ενημερώσει τις εισηγμένες που πρέπει να αυξήσουν τη διασπορά τους. Υπενθυμίζεται πως όσες έχουν αποτίμηση κάτω από 200 εκατ. ευρώ πρέπει να έχουν διασπορά 25% τουλάχιστον και όσες έχουν μεγαλύτερη αποτίμηση 15%.

Μέχρι στιγμής έχουμε δει τρεις κινήσεις από βασικούς μετόχους που δείχνουν ότι αυξάνουν διασπορά, αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά πως έγινε για το λόγο της υποχρέωσης που προβλέπεται από το νέο κανονισμό. Αρχικά, είδαμε τη Μπλε Κέδρος να ακυρώνει ίδιες μετοχές και να ρίχνει το ποσοστό αυτό κάτω από το 5%, αλλά και τον Παύλο Ευμορφίδη να πουλάει μαζί με τον Μιχαήλ Ευμορφίδη μετοχές, ώστε πλέον να έχουν το 73,88% επιτυγχάνοντας το ποσοστό που είναι απαραίτητο.

Ανάλογη κίνηση έγινε και από τους βασικούς μετόχους της Φίλιππος Νάκας και πλέον έχει και αυτή η εταιρεία τη «σωστή» διασπορά. Εσχάτως είδαμε κίνηση και από βασικό μέτοχο της Εβροφάρμα όπου μείωσε το ποσοστό του και τώρα έχει διασπορά άνω του 25%. Κοινή συνισταμένη βέβαια είναι η μεταφορά μετοχών σε κωδικούς της οικογένειας. Δηλαδή μπορεί το ποσοστό του 25% να επιτεύχθηκε αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε βελτίωση διασποράς και άρα εμπορευσιμότητας, αφού και πάλι «κλειδώνονται» οι μετοχές.


Και νέο ακίνητο που ανήκει στον πρώην επικεφαλής της άλλοτε εμβληματικής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών «Κορασίδης», Ανδρέα Κορασίδη, έχει προγραμματιστεί να εκπλειστηριαστεί στις 5 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο στη Βούλα, ανατολικά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, εκτάσεως 676,20τ.μ .Το ακίνητο αποκτήθηκε από τον Ανδρέα Κορασίδη το 1990. Η τιμή εκκίνησης για το οικόπεδο έχει οριστεί σε 281.000 ευρώ. Η διαδικασία των πλειστηριασμών ξεκίνησε το 2018. Από τότε εκποιήθηκαν ένα οικόπεδο στη Μύκονο, ακίνητα στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, καθώς και οι τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ενώ εντός του 2024 κατακυρώθηκε μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού το οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο ακίνητο στον Πειραιά με το συγκρότημα γραφείων έχουν γίνει έξι προσπάθειες εκπλειστηριασμού, με τιμή εκκίνησης 6,8 εκατ. ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 13 Δεκεμβρίου το συγκρότημα βγήκε εκ νέου σε πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 3.417.000 ευρώ και πέρασε στα χέρια της εταιρείας Ειδησεοφωνική Ελλάδος (Newsphone), η οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει εκεί τα γραφεία της.


Ελκυστικές παραμένουν οι αποτιμήσεις των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών σύμφωνα με την UBS, η οποία εκτιμά ότι υπάρχουν και περαιτέρω δυνατότητες rerating.

Ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός οίκος, ακόμη εκτιμά ότι τα επιχειρηματικά σχέδια που θα ανακοινωθούν από τις τράπεζες με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου θα μπορούσαν να είναι ένας ακόμη θετικός καταλύτης. Παράλληλα, οι δυνατότητες για υψηλότερες διανομές κεφαλαίου είναι σημαντικές και συμπεριλαμβάνουν και εξαγορές μετοχών που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στο μέλλον.

Συνολικά, σε επίπεδο αναδυόμενων αγορών, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν χαμηλότερο κίνδυνο και ελκυστικότερες αποτιμήσεις.

Επίσης, οι αναλυτές της UBS κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και στην επιτάχυνση της εταιρικής πιστωτικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών και εκφράζουν την αισιοδοξία τους μετά και τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις χορηγήσεις και τις καταθέσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Νοέμβριο του 2024.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική αύξηση των πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα, αυτή  επιταχύνθηκε στο 9,1% με τις εταιρικές πιστώσεις να φθάνουν στο 16,5%, ενώ η πίστωση των νοικοκυριών εξακολουθεί να συρρικνώνεται κατά 3,8% ετησίως παρά τη σταθερότητα που δείχνει σε επίπεδο μήνα.

Σημαντικό επίσης στοιχείο, κατά την UBS, είναι οι καθαρές πιστωτικές ροές που δείχνουν ισχυρό εταιρικό δανεισμό από τις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς και την ανάσχεση της υποχώρησης των στεγαστικών δανείων.


O ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων θα υπερβεί αυτόν των ευρωπαϊκών με σημαντική διαφορά αυτή την περίοδο αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου του 2024, προβλέπει σε έκθεση της η JP Morgan, εκτίμηση που ανεβάζει το ρίσκο των ευρωπαϊκών μετοχών.

Ο πανευρωπαϊκός μετοχικός δείκτης STOXX 600 σημείωσε υποαπόδοση σε σχέση με τον δείκτη S&P 500 στις ΗΠΑ κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες το 2024. Ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση του από το 1998, τη χρονιά που δημιουργήθηκε ο STOXX 600. 

Με τον Ντόναλντ Τραμπ οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν πώς θα επηρεαστούν οι μετοχές το 2025 από τις πολιτικές του «πρώτα η Αμερική» αλλά και από την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές σε ευρεία κλίμακα. Οι strategist της JP Morgan εκτιμούν ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα είναι χαμηλότερη από αυτήν των αμερικανικών όλο το 2025.  

Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο του 2024 ήταν καλύτερα των προβλέψεων και ο μέσος ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας με βάση το ένα δέκατο των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα είναι 7,7%, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.


Ποιο είναι το μέλλον της κινεζικής βιομηχανίας χάλυβα; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για πολλούς οικονομολόγους και αναλυτές, καθώς και για τους διεθνείς παραγωγούς σιδηρομεταλλεύματος οι οποίοι τροφοδοτούν με πρώτη ύλη τα κινεζικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η ανησυχία για τις κινεζικές χαλυβουργίες ίσως ακούγεται υπερβολική αν κάποιος αναλογιστεί πως από το 2020 μέχρι και πέρυσι, η ετήσια παραγωγή των κινεζικών εργοστασίων ξεπερνά κάθε χρόνο το ένα δισεκατομμύριο τόνους, ενώ μέχρι το 2015 μετά βίας ξεπερνούσε τα 800 εκατομμύρια.

Μπορεί να φαίνεται και υπερβολική αφού το 2023 η κινεζική παραγωγή είχε ανέλθει στα 1,019 δισεκατομμύρια τόνους, με την παγκόσμια παραγωγή να είναι 1,892 δισεκατομμύρια τόνους και την δεύτερη σε παραγωγή χώρα μετά την Κίνα, δηλαδή την Ινδία, να έχει ανέλθει στα 140 εκατομμύρια τόνους. Μιλάμε δηλαδή για μία πραγματική παγκόσμια κυριαρχία. Αυτό όμως φαίνεται πως είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Όπως έχουμε δει και σε άλλους τομείς όπου κυριαρχούν οι κινεζικές επιχειρήσεις, η κυριαρχία σε επίπεδο πωλήσεων δεν συμβαδίζει με την αντίστοιχη οικονομική ευρωστία, με τον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων να μας έρχεται αμέσως στο μυαλό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα ξεκινά από την υπερβολική επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων, η οποία συνήθως χρηματοδοτείται κυρίως με την χρήση υψηλού δανεισμού.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινό άρθρο του Bloomberg, αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των χαλυβουργιών. Στο ξεκίνημα του άρθρου αναφέρεται σαφώς πως «η Κίνα παράγει ακόμα υπερβολικές ποσότητες χάλυβα και η κινεζική χαλυβουργία ετοιμάζεται για περισσότερο πόνο, καθώς μειώνεται η εγχώρια κατανάλωση και οι ζημιογόνες μονάδες βρίσκονται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση». Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η προσφορά θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται προκειμένου να μπορέσει να αντισταθμίσει την μείωση στην ζήτηση. Η ζήτηση είναι πολύ αδύναμη εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης στον τομέα της ακίνητης περιουσίας και της σταδιακής αλλαγής στην φύση της οικονομίας της χώρας.

Στην ουσία, αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν αρκετοί τομείς της οικονομίας που να εμφανίζουν ισχυρή αύξηση για χάλυβα, και η συνολική ζήτηση φαίνεται πως θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά το επόμενο διάστημα. Όπως επισημαίνει το άρθρο, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ρίχνει το βάρος της προς τους πιο «πράσινους» τομείς της οικονομίας, τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και την ιδιωτική κατανάλωση, κάτι που μειώνει την σπουδαιότητα της χαλυβουργίας για την οικονομία της χώρας. Οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες την στιγμή που πολλές χαλυβουργίες είναι ήδη έντονα ζημιογόνες.

Όπως ανέφερε στο Bloomberg, ο John Chen της Standard Chartered, τα χειρότερα δεν έχουν περάσει και σχεδόν όλα τα χαλυβουργεία αιμορραγούν οικονομικά. Σύμφωνα με την κινεζική ερευνητική εταιρεία Mysteel, η ζήτηση αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται και το 2030 μπορεί να πέσει στα 900 εκατομμύρια τόνους ετησίως από το τωρινό επίπεδο του ενός δισεκατομμυρίου. Οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence είναι πιο συντηρητικοί και εκτιμούν πως το 2030 θα πέσει στα 800 εκατομμύρια τόνους ετησίως στην καλύτερη περίπτωση και στα 525 εκατομμύρια κάτω από το χειρότερο σενάριο.

Αν επαληθευθούν αυτές οι εκτιμήσεις, είναι βέβαιο πως πολλές εταιρείες του κλάδου θα βρεθούν προ αδιεξόδου, ειδικά οι μικρότερες επιχειρήσεις που είναι κυρίως προσανατολισμένες στην παραγωγή χάλυβα προς χρήση σε ανέγερση οικοδομών. Το μέγεθος του κινδύνου φαίνεται και από το γεγονός πως το τρίτο τρίμηνο του 2024 οι ελεύθερες ταμειακές ροές των κινεζικών χαλυβουργιών ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, ενώ ο συνολικός δανεισμός του κλάδου έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 700 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων και η σχέση δανεισμού/ενεργητικό ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017. Όλα αυτά δείχνουν πως, κατά πάσα πιθανότητα, ο τομέας της χαλυβουργίας μπορεί να αποτελεί μία άλλη βόμβα στα θεμέλια της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.


Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.