Οι μεγάλοι φόβοι για το Χρηματιστήριο, οι μέτοχοι που πάνε στο ταμείο, το επενδυτικό big bang στα σχολεία, το ελληνικό success story, το ράλι της Αλουμύλ, η ήττα των σορτάκηδων στη Wall, η ενεργοβόρος AI και οι απολύσεις στην Cargill

Δεν περίμενε βέβαια κάποιος που παρακολουθεί την αγορά από κοντά πως μετά το πάρτι της Δευτέρας, θα είχαμε συνέχεια χθες. Υπήρξε μία καλή κίνηση στο ξεκίνημα, λόγω και των διεθνών αγορών, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και η έλλειψη διάρκειας από τους αγοραστές μας έκαναν να κινηθούμε μεν ανοδικά, αλλά με ηπιότερο ρυθμό δε. Οι τράπεζες ήταν και πάλι στο επίκεντρο, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική κίνηση. Αν θέλουμε να πάμε στα υψηλά μας, δεν γίνεται χωρίς αυτές.

Βλέπαμε χθες τον DAX που «χτύπησε» τις 20.000 μονάδες και εμείς προσπαθούμε να κρατηθούμε πάνω από τις 1.400 μονάδες. Με τις μισές εισηγμένες να είναι από ελκυστικές έως πολύ φθηνές. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά και επαγγελματίες με τους οποίους συνομιλεί η στήλη. Η απουσία τάσης, ίσως να οφείλεται και στο γεγονός, ότι αναμένονται σημαντικές εκροές για αρκετούς μήνες από τους επενδυτές των emerging markets, οι οποίοι σταδιακά θα αποχωρούν μέχρι να έρθει η αναβάθμιση. Και μέχρι τότε δεν θα έχουμε εισροές από αντίστοιχους επενδυτές, που επενδύουν σε ώριμες αγορές.


Οι επενδυτές βέβαια που πάνε πιο safe, κοιτάνε και τα μερίσματα. Αν και είμαστε στον Δεκέμβριο, έχουμε ακόμα μερικά. Η Galaxy Mezz ανακοίνωσε πως οι μετοχές της εταιρείας στις 9/12 θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,09 ευρώ ανά μετοχή. Έχουμε από Φίλιππο Νάκα το ποσό των 0,23 ευρώ που θα αποκοπεί στις 12 Δεκεμβρίου. Έχουμε το προμέρισμα στην Trade Estates ύψους 0,047 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αποκοπεί 16 Δεκεμβρίου, έχουμε το έκτακτο μέρισμα των 0,05 ευρώ της AS Company στις 19 Δεκεμβρίου και στις 23 Δεκεμβρίου το προμέρισμα της Motor Oil των 0,30 ευρώ. Προμέρισμα 0,20 ευρώ θα δώσει η HelleniQ Energy, αλλά τον Ιανουάριο (20/01) και τρεις μέρες μετά θα δώσει το δικό της (0,0686 ευρώ) η Πλαστικά Θράκης.


Τα θετικά αποτελέσματα που δημοσίευσε για το εννεάμηνο η Αλουμύλ οδήγησαν τη μετοχή σε νέα υψηλά 16 μηνών. Το ράλι της είναι πολύ δυνατό και μόνο τους τελευταίους μήνες έχει κερδίσει η μετοχή πάνω από 1 ευρώ ή περίπου 30%, φθάνοντας στα 4 ευρώ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν 13,7% φθάνοντας τα 332 εκατ. ευρώ, τα EBITDA 55,5% ανερχόμενα στα 40,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 173,4% και ανήλθαν στα 17,5 εκατ. ευρώ. Με την αποτίμηση κοντά στα 130 εκατ. ευρώ οι δείκτες αποτίμησης είναι χαμηλοί, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει ανακοινώσει πρόθεση πώλησης ποσοστού του χυτηρίου, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε μείωση του δανεισμού.


Συνεχίζονται τα deals στην ιδιωτική εκπαίδευση μεταξύ διεθνών fund και ελληνικών εκπαιδευτηρίων. Τελευταία εξέλιξη είναι αυτή της σύμπραξης του διεθνούς οργανισμού International Schools Partnership (ISP) με τα εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων», που είναι το πρώτο πιστοποιημένο ιδιωτικό σχολείο και στα τρία προγράμματα του International Baccalaureate.

Σημειώνεται ότι ο οργανισμός ISP ιδρύθηκε το 2013 και συνεργάζεται με 88 ιδιωτικά σχολεία σε 24 χώρες.

Παρόμοια συμφωνία είχαν υπογράψει πριν ένα μήνα, περίπου, τα εκπαιδευτήρια Δούκα με τον παγκόσμιο όμιλο Cognita, η οποία περιλαμβάνει τόσο συνεργασία με ιδιωτικά σχολεία εκτός Αττικής. Τα εκπαιδευτήρια Δούκα βρίσκονται σε συνεργασία και με την Premia Properties, η οποία αναλαμβάνει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλάνο της επέκτασης των δυο εταίρων.

Τα εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα έχουν αναγγείλει τη συνεργασία με την Lamda Development σύμφωνα με την οποία το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο θα αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (“CGS at The Ellinikon”) στον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

Ακόμη, στα μεγάλα deals μεταξύ διεθνών fund, οργανισμών και ελληνικών εκπαιδευτηρίων περιλαμβάνεται και η συμφωνία μεταξύ της Σχολής Μωραΐτη με την Inspired, τον κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.


Το φυσικό αέριο προκρίνεται από τους διεθνείς αναλυτές που ασχολούνται με το ενεργειακό ως η βέλτιστη, βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της παροχής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων Τεχνητής Νοημοσύνης, των οποίων οι ενεργειακές ανάγκες υπερβαίνουν σε κατανάλωση ακόμη και αυτή ολόκληρων πολιτειών των ΗΠΑ.

Βέβαια, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ανανεώσιμης ενέργειας, ειδικά στις ΗΠΑ, στρέφονται όλο και περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια σε αναζήτηση πιο αξιόπιστων πηγών. Η κατασκευή, όμως νέων πυρηνικών αντιδραστήρων είναι δαπανηρή και ενδέχεται να παρουσιάζει και καθυστερήσεις.

Έτσι, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι επιστήμονες προτείνουν μια λύση, η οποία προϋποθέτει επενδύσεις σε νέα παραγωγή φυσικού αερίου και χρήση μπαταριών αποθήκευσης, με στόχο και τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Παράλληλα, η βιομηχανία ελπίζει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα μειωθεί, καθώς οι ΑΠΕ θα επεκτείνονται, το κόστος αποθήκευσης μπαταριών θα μειώνεται και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βοηθά τα κέντρα δεδομένων να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.


Στο success story της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ειδικότερα της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Κύπρου αναφέρεται η HSBC σε πρόσφατο report της, καθώς δέκα χρόνια μετά την κρίση και ενώ έχει μεσολαβήσει η πανδημία και το ενεργειακό οι χώρες αυτές φαίνεται να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και με το χρέος τους να είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν μετατραπεί σε πλεονάσματα εκτός από αυτό της Ελλάδας, καθώς το εξωτερικό έλλειμμα δέχθηκε πλήγμα κατά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση και δεν έχει ανακάμψει πλήρως.

Από την άλλη πλευρά, οι μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας έχουν ωθήσει τα ποσοστά συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, έχουν μειώσει την ανεργία και διευκόλυναν μια σημαντική προσαρμογή του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Επιπλέον, ο τουριστικός τομέας - ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ μόνο ως προς τις ξένες εισπράξεις - κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στην αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών στο ΑΕΠ.

Ορισμένες από τις παραπάνω χώρες αναφέρει η HSBC, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές ανάγκες δημοσιονομικής προσαρμογής, Για παράδειγμα η Ιταλία, η οποία επανήλθε πρόσφατα στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος της ΕΕ και σε μικρότερο βαθμό η Ισπανία.


Όλο και περισσότερο εγκαταλείπουν τις θέσεις short στη Wall Street οι σορτάκηδες καθώς ο δείκτης S&P 500 καταγράφει απανωτά ρεκόρ, σύμφωνα με τους strategist της Citigroup. Οι τοποθετήσεις στα futures του S&P 500 είναι σε μεγάλο βαθμό long, καθώς ο δείκτης για τέταρτη συνεχή εβδομάδα σημειώνει νέα υψηλά και οι επίμονοι σορτάκηδες τρέπονται σε φυγή.

Η όρεξη για τις αμερικανικές μετοχές δεν δείχνει σημάδια κορεσμού φέτος. Ο S&P 500 έχει σημειώσει πολλαπλές κορυφές-ρεκόρ, καθώς καταγράφει άνοδο 27%. Το ράλι του επεκτάθηκε μετά τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, εξέλιξη που τόνωσε τις προσδοκίες για επερχόμενες φοροελαφρύνσεις.

Αντίθετα, οι τοποθετήσεις στα futures του δείκτη Euro STOXX 50 παραμένουν «bearish», ενώ οι εκροές κεφαλαίων από τα ΕΤFs επιταχύνονται. Οι επενδυτές δεν προτιμούν τις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω της αδυναμίας που δείχνει η ευρωπαϊκή οικονομία και η κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία και τη Γερμανία.


Το 2022 και το 2023, οι περισσότερες μεγάλες διεθνείς εμπορικές επιχειρήσεις πέτυχαν πάρα πολύ μεγάλη κερδοφορία. Η μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων, των μετάλλων και των αγροτικών προϊόντων συνδυάστηκε με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις ουρές στα λιμάνια και την προσπάθεια πολλών κρατών και επιχειρήσεων να αποκτήσουν αποθέματα ασφαλείας και δημιούργησε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν είχαν δει ούτε στον ύπνο τους αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Όμως, όπως όλα τα πολύ καλά πράγματα, έτσι και αυτές οι δύο χρυσές χρονιές που έφεραν ιστορικά κέρδη ρεκόρ πέρασαν στην επιχειρηματική και οικονομική ιστορία. Η εξομάλυνση της κατάστασης σε όλους τους τομείς επανέφερε σταδιακά την κατάσταση στα προ πανδημίας και πολέμων επίπεδα, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Ειδικά στον τομέα των αγροτικών προϊόντων οι πολύ καλές σοδειές έριξαν τις τιμές σχεδόν σε όλα τα βασικά τρόφιμα, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως το κακάο, ο καφές και η ζάχαρη που για δικούς τους λόγους ακολούθησαν έντονα ανοδική πορεία.

Εκτός από τις τιμές, οι οποίες στην περίπτωση του σιταριού, της σόγιας και του καλαμποκιού βρίσκονται στα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων τεσσάρων ετών, μειωμένα είναι και τα περιθώρια κέρδους στην επεξεργασία τους. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, η προσπάθεια αυτών των μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων του κλάδου να μειώσουν τα έξοδά τους και να προστατεύσουν την κερδοφορία τους.

Σε άρθρο του Reuters είδαμε πως η Cargill, η μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση εμπορίας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σημαντική μείωση του προσωπικού της και η διοίκηση ανακοίνωσε χθες στους εργαζόμενους πως αποφάσισε την άμεση μείωση του προσωπικού κατά περίπου 5% (το Bloomberg μετέδωσε πρώτο τις λεπτομέρειες του σχεδίου μείωσης του προσωπικού).

Καθώς το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης ανέρχεται σε περίπου 160.000, αυτό σημαίνει πως λίγο πριν τα Χριστούγεννα, περίπου 8.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Όπως ενημέρωσε τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος Brian Sikes, το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2024. Το ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε στους εργαζόμενους ο Sikes και το οποίο διάβασαν και μελέτησαν οι δημοσιογράφοι του διεθνούς πρακτορείου, ανέφερε πως με αυτές τις απολύσεις θα γίνει πιο αποτελεσματική η οργανωτική δομή της εταιρείας.

Σύμφωνα με αυτόν, οι αλλαγές περιλαμβάνουν μείωση των οργανωτικών στρωμάτων, με ταυτόχρονη αύξηση του αντικειμένου εργασιών και των αρμοδιοτήτων του διοικητικού προσωπικού, καθώς και περιορισμό της επικάλυψης του αντικειμένου κάποιων θέσεων εργασίας. Ο Sikes πρόσθεσε επίσης πως η επίδραση των απολύσεων στους τομείς πρώτης γραμμής της εταιρείας, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται σε απευθείας επαφή με τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους τομείς μεταφοράς, αποθήκευσης και επεξεργασίας προϊόντων θα είναι ελάχιστη και οι πελάτες δεν πρόκειται να επηρεαστούν καθόλου από την μείωση του προσωπικού.

Η Cargill, η οποία έχει ιστορία 160 ετών και δεν είναι εισηγμένη σε κάποιο χρηματιστήριο, είχε πετύχει κύκλο εργασιών ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάιο που μας πέρασε. Αυτός ο κύκλος εργασιών ακούγεται εντυπωσιακός αλλά ήταν σημαντικά μειωμένος από αυτόν της προηγούμενης χρονιάς, όταν είχε φθάσει στα 177 δισεκατομμύρια.

Τα νέα περί απολύσεων δεν αποτέλεσαν έκπληξη, καθώς τον Αύγουστο η εταιρεία είχε ανακοινώσει την απόφασή της να προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές μετά την αδυναμία της να επιτύχει τους εσωτερικούς στόχους της για την κερδοφορία. Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι δύο εντυπωσιακές χρονιές που έφεραν τα πολύ μεγάλα κέρδη ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αυτό που μετράει τώρα είναι η διατήρηση της κερδοφορίας σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.