Oι πρωτιές του Μυτιληναίου, ο ΟΤΕ αλλάζει πίστα και η κάθοδος των Αμερικανών στο real estate

Εντυπωσίασε την αγορά η παρουσίαση σε περιβάλλον metaverse του flash note για τα οικονομικά αποτελέσματα 2022 του Ομίλου Μυτιληναίος, ενώ η 3D απεικόνιση χαρακτηρίστηκε ως πρωτοπόρος.

Η Mytilineos είναι η πρώτη εταιρεία που αξιοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο για μια παρουσίαση τέτοιου είδους, με την απεικόνιση των οικονομικών μεγεθών σε όλος το εύρος των δραστηριοτήτων της. Με δεδομένο ότι η χρήση του εργαλείου αυτού αναπτύσσεται τώρα στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή και είναι πολύπλοκη, απαιτώντας πολλές εργατοώρες, το τελικό αποτέλεσμα δημιούργησε μόνο θετικές εντυπώσεις στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα η Μυτιληναίος κατέγραψε νέα ρεκόρ, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 6,3 δισ. ευρώ έναντι 2,66 δισ. ευρώ το 2021 και να σημειώνει αύξηση 137%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν 823 εκατ. ευρώ έναντι 359 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 130%, ενώ τα κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ήταν 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021 με αύξηση 187%.

Στα θετικά των αποτελεσμάτων συγκαταλέγεται και η μείωση του καθαρού δανεισμού στα 716 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 803 εκατ. ευρώ το 2021, καθώς και η αύξηση των επενδύσεων σε νέο υψηλό επίπεδο, πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

Οι προοπτικές για το 2023 διατηρούνται ιδιαιτέρως θετικές, καθώς η ανάπτυξη στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιταχύνεται. Ήδη, έχει ωριμάσει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού portfolio ΑΠΕ των 9,1GW, ενώ η εταιρεία διαθέτει και την απαραίτητη ρευστότητα για να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς την πράσινη μετάβαση.

Από την άλλη πλευρά η νέα μονάδα φυσικού αερίου, δυναμικότητας 826 MW θα αρχίσει να συνεισφέρει, για πρώτη φορά, στα κέρδη του 2023. Ακόμη, η πολιτική υψηλής κερδοφορίας για τη μεταλλουργία, η οποία επιτυγχάνεται μέσω ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνων τόσο σε ό,τι αφορά την ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου, όσο και τις διακυμάνσεις των τιμών των μετάλλων συνεχίζεται και στη φετινή χρονιά. Παράλληλα, δε, διατηρείται και το ανταγωνιστικό κόστος της παραγωγής σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό κόστος.

---

Ιδιαίτερη σημασία έχει για τον ΟΤΕ η αναβάθμιση της αξιολόγησης από BBB σε Α του MSCI ESG Ratings, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος έχει να δείξει σημαντικές επιδόσεις στα θέματα του ESG.

Η βαθμολογία Α για τον ΟΤΕ επιβεβαιώνει την σταθερή προσήλωσή του στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, η ενσωμάτωσή της στην επιχειρηματική στρατηγική του ομίλου και τα κριτήρια ESG ενισχύουν τη θετική επίδραση του στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και το περιβάλλον.

Ενδεικτικό είναι ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου και κυρίως αυτό της κλιματικής ουδετερότητας σημειώνεται ότι ο οργανισμός έχει μειώσει κατά 85% τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου από τη λειτουργία του ενώ, πλέον, χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά την τελευταία τριετία. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί σε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα από τη λειτουργία του ως το 2025.

Σε ό,τι αφορά στις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες του οργανισμού, η εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος, συνολικού ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ επιταχύνεται. Και αυτό γιατί η ανάγκη του digital leap, δηλαδή του άλματος προς την ψηφιακή μετάβαση είναι πλέον επιτακτική.

Στο συνολικό πλάνο της δημιουργίας ενός συνολικού δικτύου οπτικών ινών περιλαμβάνονται πλέον και οι υπερυψηλές ταχύτητες του 1Gbps που αναμένεται να καλύψουν τα 2/3 της χώρας. Ακόμη στην κινητή τηλεφωνία, ως το τέλος του τρέχοντος έτους υπολογίζεται ότι η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη στο 5G θα έχει φθάσει στο 90%.

Και αυτό γιατί σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό των τηλεπικοινωνιών, ο ΟΤΕ ωφελείται από τις συνεχείς επενδύσεις σε προηγμένες υποδομές δικτύων σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία.  Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση της ψηφιοποίησης του δικτύου, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια, έφερε την οπτική ίνα στις γειτονιές, δίνοντας σε πάνω από 70% των Ελλήνων πολιτών, πρόσβαση, σε ταχύτητες της τάξης των 100Mbps.

---

Υψηλής σημασίας είναι το έργο ύψους 60 εκατ. ευρώ που δημοπράτησε η Κοινωνία της Πληροφορίας με αντικείμενο την ασφαλή αποθήκευση φυσικών αρχείων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει, για διάστημα δύο χρόνων, να βάλει σε κιβώτια, να καταγράψει, να μεταφέρει, να φυλάξει και να διαχειριστεί τα αρχεία φορέων του Δημοσίου, της γενικής και κεντρικής Κυβέρνησης καθώς και ΟΤΑ α και β βαθμού.

Πρόκειται για 1.440.000 κιβώτια που αναλογούν σε περίπου 65.000.000 αρχεία ή άλλως σε 5.760.000 φακέλους τα οποία πιάνουν σήμερα πολύτιμο φυσικό χώρο. Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι να μειωθεί το κόστος παροχής των υπηρεσιών αυτών στο κοινό από τη δημόσια διοίκηση και να εξασφαλιστεί η καλύτερη πρόσβαση στα αρχεία, ώστε να απελευθερωθεί χρόνος και χρήμα.

Ορισμένα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα αρχεία αυτά, σε βάθος χρόνου και βάσει των αναγκών των φορέων που τα έχουν, πρόκειται να ψηφιοποιηθούν, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την ανάπτυξη πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται η αναζήτησή τους. 

---

Συνεχίζονται οι επενδύσεις Αμερικανών στο ελληνικό real estate, με την ονοματολογία να μην περιλαμβάνει μόνο τη HIG Capital που φέρεται να είναι πολύ κοντά στην εξαγορά της Ορφέας Βεϊνόγλου ή την Hines της οποίας η τελευταία επένδυση περιλαμβάνει την έκταση στη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη όπου θα αναπτύξει οικιστικό συγκρότημα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν Αμερικανοί εκατομμυριούχοι που ψάχνουν για ευκαιρίες στην Ελλάδα και προτιμούν να παραμένουν αφανείς, κάνοντας αγορές στον τομέα του τουρισμού και του real estate που εμφανίζει ισχυρές προοπτικές. Ευρύτερα, στην ενίσχυση των επενδύσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού συμβάλλει και η αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ των οποίων ο αριθμός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατ. που είχε καταγραφεί το 2022.

Κι αυτό δεδομένου ότι οι μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές ενισχύουν το πτητικό τους πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπολογίζεται ότι έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 56 εβδομαδιαίες απευθείας πτήσεις από Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και Καναδά από αεροπορικές, όπως η Delta, η Emirates, η United και η American.

---

Να θωρακιστεί έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής επιχειρεί το Δημόσιο και πράττει σωστά. Έτσι, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών (τύπου Bailey) για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Αυτού του είδους ο εξοπλισμός ίσως είναι άγνωστος για τους πολλούς, αλλά είναι αναγκαίος για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.

Οι 23 λοιπόν αυτές γέφυρες αντιστοιχούν σε προμήθεια της τάξεως των 15,5 εκατ. ευρώ, με το διαγωνισμό να έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 24η Φεβρουαρίου 2023. Πρόκειται για μεταλλικές συναρμολογούμενες αρθρωτές γέφυρες που χρησιμοποιούν τα σώματα Ασφαλείας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμυρών κτλ.  

Κι αυτό διότι οι πλημμύρες και οι φυσικές καταστροφές προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο που αντιμετωπίζονται συνήθως από τον ελληνικό στρατό, με την ανέγερση γεφυρών τύπου Bailey. Πάντως, το ζητούμενο είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την έλευση του θέρους, κάτι που φαίνεται να μοιάζει σχεδόν βέβαιο.

---

Δεν είναι μικρό ούτε σε προϋπολογισμό, ούτε σε σημασία το έργο που προκηρύχθηκε και αφορά την ύδρευση της Φλώρινας από το φράγμα της Τριανταφυλλιάς. Συγκεκριμένα το έργο, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Φλώρινας από το φράγμα Τριανταφυλλιάς, καθώς και την κατασκευή και θέση σε αποδοτική λειτουργία του Διυλιστηρίου του φράγματος.

Οι υποδομές, που θα κατασκευάσει ο ανάδοχος θα πρέπει να εγγυώνται αφενός την ποιότητα του παρεχόμενου ύδατος και ότι η ποσότητα καλύπτει τους κατοίκους της Φλώρινας. Ουσιαστικά, οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή διυλιστηρίου, αγωγού και τεχνικών έργων προστασίας, με το έργο να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ως καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 1η Μαρτίου.

---

Πρόστιμα σε στελέχη της που χρησιμοποιούσαν εφαρμογές όπως το WhatsApp για τις εταιρικές επικοινωνίες τους επέβαλε η Morgan Stanley, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Τα πρόστιμα κυμάνθηκαν από μερικές χιλιάδες δολάρια έως $1 εκατ. ανά στέλεχος με βάση των αριθμό των ψηφιακών μηνυμάτων που έστειλαν με την εφαρμογή, τη θέση τους στην ιεραρχία και το αν είχε προηγηθεί προειδοποίηση από την εταιρεία.

Η κίνηση της Morgan Stanley έρχεται μετά τη συμφωνία της να καταβάλει $200 εκατ. στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το 2021 μετά από έρευνα της ρυθμιστικής αρχής στις επικοινωνίες στελεχών της μέσω ψηφιακών πλατφορμών που δεν είχε εγκρίνει η επενδυτική τράπεζα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ απαιτεί από τις χρηματιστηριακές εταιρείες να διατηρούν αρχεία όλων των επίσημων επικοινωνιών και η πρόσφατη έρευνα της ρυθμιστικής αρχής είχε σκοπό να διαπιστώσει αν και οι επενδυτικές τράπεζες εφαρμόζουν τον κανονισμό όσον αφορά στις ψηφιακές επικοινωνίες των στελεχών τους. Το 2020 η Morgan Stanley απέλυσε δύο top στελέχη της λόγω χρήσης της εφαρμογής WhatsApp στις επικοινωνίες τους για θέματα δουλειάς χωρίς την έγκρισή της.

---

Τα πιο παράξενα πράγματα έχουν τις πιο απλές εξηγήσεις, μερικές φορές τουλάχιστον. Όπως φαίνεται, αυτό ισχύει και στην περίπτωση των σοβαρών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης.

Τουλάχιστον 250 μετοχές εμφάνισαν αφύσικες διακυμάνσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε μεταβολή της τιμής τους κατά 25% σε διάστημα λίγων λεπτών. Θύματα αυτού του φαινομένου έπεσαν και μετοχές πολλών μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η McDonald’s, η Walmart, η  Morgan Stanley, η AT&T και η Palantir. Σύμφωνα με τη διοίκηση του NYSE επρόκειτο περί τεχνικού προβλήματος που είχε την βάση του σε ένα πολύ απλό, αλλά σχεδόν καταστροφικό, ανθρώπινο λάθος.

Από το ρεπορτάζ του Bloomberg μαθαίνουμε πως η πηγή του προβλήματος βρίσκεται σε μία εφεδρική μονάδα του NYSE που βρίσκεται στο Σικάγο, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μακριά από την Νέα Υόρκη. Αυτή η εφεδρική μονάδα βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή και είναι έτοιμη να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, τυχαίο ή σαν συνέπεια κακόβουλων ενεργειών, στα βασικά συστήματα του NYSE.

Το πρόβλημα ξεκίνησε την Δευτέρα, όταν ένας υπάλληλος του χρηματιστηρίου δεν απενεργοποίησε την εφεδρική μονάδα μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας μόλις τελείωσε η συνεδρίαση της Δευτέρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο μπέρδεμα, καθώς τα βασικά συστήματα που ενεργοποιήθηκαν λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης είδαν την εφεδρική μονάδα σε λειτουργία και αποσυντονίστηκαν.

Έτσι αντί να ετοιμαστούν για την διαδικασία των δημοπρασιών μέσω των οποίων καθορίζεται η τιμή εκκίνησης για τις περισσότερες μετοχές και αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις των μετοχών, τα συστήματα θεώρησαν πως η συνεδρίαση είχε ήδη ξεκινήσει και ο μηχανισμός εξισορρόπησης δεν λειτούργησε. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε έφερε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε πολύ δύσκολη θέση. Πρώτα απ’ όλα γιατί θα προβεί στην ακύρωση πολλών πράξεων που έγιναν σε ακραίες τιμές εξ αιτίας του λάθους του υπαλλήλου του και πιθανότατα θα κληθεί να αποζημιώσει κάποιους επενδυτές που ζημιώθηκαν.

Εκτός από αυτό το άμεσο κόστος όμως, το σημαντικότερο χρηματιστήριο του κόσμου είδε την φήμη του να υφίσταται σημαντικό πλήγμα. Χρηματιστής που μίλησε στο Bloomberg είπε πως όλοι γνωρίζουν πως τεχνικά προβλήματα είναι αδύνατον να μην τυχαίνουν και πάντα δείχνουν κατανόηση αλλά στο θέμα της ομαλής έναρξης και λήξης της χρηματιστηριακής συνεδρίασης η ανοχή είναι μηδενική.

Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι του NYSE προσπαθούν να εξηγήσουν το τι έγινε και στις εποπτικές αρχές, οι οποίες είναι βέβαιο πως δεν ενθουσιάστηκαν καθόλου με αυτό που έγινε. Δεν αποκλείεται καθόλου να επιβληθούν και χρηματικές ποινές στο NYSE και τα υψηλόβαθμα στελέχη του αφού όπως φαίνεται δεν έχουν εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των συστημάτων τους και την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Έτσι πιθανότατα δεν θα χρειάζεται να ανησυχούμε για τυχόν επανάληψη του προχθεσινού προβλήματος. Από κάποιο άλλο λάθος θα την βρούμε την επόμενη φορά!

---

Η Tesla δεν αγόρασε, ούτε πούλησε bitcoin κατά το τέταρτο τρίμηνο (δεύτερο συνεχόμενο) σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της εταιρείας.

Η αξία των αποθεματικών της σε κρυπτονομίσματα στο τέλος του τριμήνου ήταν 184 εκατομμύρια δολάρια, από 218 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου λόγω της απομείωσης που προήλθε από την πτώση της τιμής του bitcoin. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, η τιμή του bitcoin ήταν ελαφρώς κάτω από τα 20.000 δολάρια, ενώ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου ήταν περίπου 16.500 δολάρια.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η απόφαση της εταιρείας δημιούργησε προβληματισμό στις αγορές κρυπτονομισμάτων, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία πούλησε bitcoin αξίας 936 εκατομμυρίων δολαρίων, ή περίπου το 75% των συνολικών της αποθεματικών της, προκειμένου να συγκεντρώσει μετρητά λόγω αβεβαιότητας της αγοράς σχετικά με τα μέτρα COVID-19 στην Κίνα. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ δήλωσε τότε ότι η εταιρεία ήταν ανοιχτή στην αύξηση της έκθεσής της στο bitcoin στο μέλλον και ότι η πώληση «δεν πρέπει να εκληφθεί ως κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το bitcoin».

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.