Ατόφιο χρυσάφι στα χέρια όσων τις είχαν αποδείχθηκαν αρκετές μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς όχι μόνο ξεπέρασαν την απόδοση της αγοράς, αλλά κατέγραψαν τριψήφιο ποσοστό ανόδου. Πρόκειται για μία εξαιρετική επίδοση που ανοίγει την όρεξη των στελεχών της αγοράς, αλλά και των επενδυτών, για αναζήτηση της επόμενης. Θα υπάρξουν μετοχές που το 2024 θα καταγράψουν άνοδο άνω του 100%; Σύμφωνα με αναλυτές υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να δούμε ανοδική πορεία και το 2024 και παράλληλα να ξεχωρίσουν μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφοντας καλές αποδόσεις.
Κορυφαία σε απόδοση μετοχή για το 2023 αναδεικνύεται η Δομική Κρήτης με άνοδο μέσα στη χρονιά 330%. Η Κλουκίνας-Λάππας μετά την εξαγορά της από την Intracom και την απόφαση να τη συγχωνεύσει με την Intracom Properties έχει άνοδο σχεδόν 217%. Ακολουθεί η MIG, η οποία λόγω της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και των σχεδίων που έχει καταστρώσει για το μέλλον της έχει άνοδο 210%. Η Moda Bango κατέγραψε εντυπωσιακή κίνηση και έχει άνοδο περίπου 195% η οποία αποδίδεται στα καλά θεμελιώδη και στην ισχυρή πορεία του εστιατορίου στη Μύκονο.
Η Intrakat είναι μία ακόμη μετοχή με άνοδο περίπου 195% και η κίνηση έχει να κάνει με τις εξαγορές και τις μεγάλες συμφωνίες που έχει υλοποιήσει η νέα διοίκηση υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου. Τα ισχυρά αποτελέσματα της ΕΚΤΕΡ έχουν δώσει άνοδο 153% στη μετοχή, ενώ η βελτίωση των οικονομικών της Avax έχει βελτιώσει τη χρηματιστηριακή αξία κατά 140%. Galaxy Mezz και Sunrise Mexx ακολουθούν με άνοδο 140% και 135% αντίστοιχα, ενώ η Cenergy έχει άνοδο 130%, η Πειραιώς είναι με το ίδιο ποσοστό ανόδου, η Lavipharm με 115% όπως και η Aegean και τέλος η Ακρίτας λόγω της εξόδου από την επιτήρηση και της διαγραφής δανείων έχει άνοδο λίγο πάνω από 100%. Το εντυπωσιακό βέβαια είναι πως μέσα στις μετοχές με την υψηλότερη άνοδο συναντάμε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που δείχνει πως φθηνή ήταν η αγορά μας.
Η συμφωνία της Intrakat με τη ΔΕΗ είναι αυτό που ζητάει η αγορά, δηλαδή να υπάρχουν επιχειρηματικές συμφωνίες. Τα deals επιταχύνουν την ανάπτυξη και βάζουν τις βάσεις για το μεγάλωμα των επιχειρήσεων. Το παρελθόν έχει δείξει πως οι επενδυτές επικροτούν τις επιχειρηματικές συμφωνίες και οδηγούν τις μετοχές υψηλότερα. Η συμφωνία αλλάζει πίστα τον κατασκευαστικό όμιλο και δείχνει τη στοχοπροσήλωση της διοίκησης να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Intrakat συνήψαν δεσμευτική συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW.
Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, προβλέπεται ότι ο Όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στην εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Πρόκειται για το εν λειτουργία αιολικό πάρκο «Φραγκάκι» ισχύος 15 MW, το εν αναμονή λειτουργίας αιολικό πάρκο «Καστρί» ισχύος 5 MW και τα έργα «Ζυγουρολίβαδο», «Τιμένιο», «Κακοδιάβατο» και «Κάρκαρος», αθροιστικής ισχύος 144 MW, που βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισέλθει ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις. Η συναλλαγή για το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αντιστοιχει σε enterprise value που ανέρχεται σε €100 εκατ. Η αξία της από κοινού επένδυσης στην δυνητική πλήρη ανάπτυξή της, εκτιμάται ότι θα υπερβεί το € 1 δισ.
Η μετοχή του ΟΤΕ είναι από τις λίγες μετοχές που θα ολοκληρώσουν το 2023 με απώλειες άνω του 10%. Ο ισολογισμός του Οργανισμού παραπέμπει σε σημαντικά υψηλότερη δίκαιη τιμή. Προφανώς και η αγορά κάτι έχει υπολογίσει λάθος και σύμφωνα με αναλυτές ίσως το 2024 να… πάρει «το αίμα του πίσω» ο Οργανισμός. Ο όμιλος δεν μπορεί να αποτιμάται στα 5,3 δισ. ευρώ και αυτό όσοι παρακολουθούν χρόνια την αγορά, το γνωρίζουν.
Η στήλη μαθαίνει πως δυνατά χέρια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται το τελευταίο διάστημα στη μετοχή και ειδικά κάτω από τα 13 ευρώ. Παρά την πίεση του ανταγωνισμού, το ενεργειακό κόστος ή ό,τι άλλο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, δύσκολα βρίσκεις επιχείρηση με τις ταμειακές ροές του ΟΤΕ και ταυτόχρονα να έχει, παρά το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, τόσο χαμηλό καθαρό δανεισμό.
Προς τα υψηλά 23 ετών και κάτι κοιτάζει πλέον η Πετρόπουλος και με βάση το εννεάμηνο που έχει δημοσιεύσει δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως η μετοχή είναι ακριβή ή έστω δίκαια αποτιμημένη. Εύκολα μπορεί κάποιος να υπολογίσει την αξία της με βάση την αποτίμηση των 63 εκατ. ευρώ και την καθαρή κερδοφορία των 6,63 εκατ. ευρώ. Δηλαδή και μηδενικό κέρδος να έχει στο τελευταίο τρίμηνο το P/E είναι μονοψήφιο. Επιπλέον ο καθαρός δανεισμός, αν και αυξήθηκε πάλι είναι χαμηλός, αφού είναι περίπου στα 15 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια στα 51,9 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος είχε επίσης υψηλές απαιτήσεις 30,4 εκατ. ευρώ και αποθέματα 43,4 εκατ. ευρώ. Άρα εύκολα μπορούμε να δούμε βελτίωση στο τελευταίο τρίμηνο.
Διπλός πλειστηριασμός που αφορά στην εκποίηση δυο αγροτεμαχίων με οικοδόμημα, έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουλίου 2024. Τα ακίνητα ανήκουν στην εταιρεία παραγωγής αεριούχων ποτών Ιωάννης Σταματάκης και Υιοί ΕΕ, με τον διακριτικό τίτλο «Θαύμα».
Τα αγροτεμάχια βρίσκονται στο Δήμο Φαιστού της περιφέρειας Ηρακλείου Κρήτης. Το πρώτο έχει έκταση 3.229 τετραγωνικά μέτρα και μέσα σε αυτό βρίσκεται το συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων του εμφιαλωτηρίου. Η τιμή εκκίνησης γι αυτό έχει οριστεί στα 555.000 ευρώ.
Το δεύτερο αγροτεμάχιο έχει έκταση 687 τετραγωνικά μέτρα, με τιμή εκκίνησης τα 57.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα εκτελεστεί σε περίπτωση που η εταιρεία δεν κάνει κινήσεις για την αναστολή του. Υπενθυμίζεται ότι η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 150.000 ευρώ.
Σε 1,64 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2023 ανέρχεται το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων σε ακίνητα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία στο επόμενο διάστημα παραμένουν ευοίωνες, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά ακινήτων προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στην αγορά της κατοικίας η άνοδος του τουρισμού και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δηλαδή το Airbnb, τα επιδοτούμενα στεγαστικά προγράμματα για νέους και η «Χρυσή Βίζα» συνεχίζουν να ενισχύουν τη δυναμική της αγοράς, με αποτέλεσμα στο οκτάμηνο του 2023 η κατασκευαστική δραστηριότητα να σημειώσει θετική μεταβολή στον αριθμό των νέων οικοδομικών αδειών. Οι επενδύσεις στις κατοικίες κατέγραψαν άνοδο 40,2% στο εννεάμηνο και αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ.
Στο ίδιο οκτάμηνο, η κατασκευαστική δραστηριότητα για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης σημείωσε, επίσης, θετικούς ρυθμούς μεταβολής, ενώ μικτή ήταν η εικόνα που παρουσίασαν οι επιμέρους κατηγορίες. Συγκεκριμένα, αύξηση σημείωσε ο αριθμός νέων αδειών για γραφεία κατά 75,2%, ενώ ο αντίστοιχος συνολικός όγκος, σε κυβικά μέτρα, ήταν μειωμένος κατά 15,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2022.
Κάτω από το 2% έπεσε η απόδοση στα 10ετή γερμανικά ομόλογα την Τετάρτη, για πρώτη φορά τους τελευταίους εννέα μήνες. Ο λόγος; Η επιδείνωση στα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που δείχνουν την ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια την επόμενη χρονιά. Η απόδοση στα 10ετή έπεσε στο 1,98%.
Τα πραγματικά επιτόκια της Γερμανίας επίσης φλερτάρουν με αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Η κούρσα των γερμανικών ομολόγων από τον Οκτώβριο προκλήθηκε από τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη και την υποχώρηση του πληθωρισμού. Προεξοφλεί ότι οι νομισματικές αρχές δεν θα χρειαστεί να κρατήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για πολύ ακόμα.
Οι χρηματαγορές τιμολογούν μειώσεις 160 μονάδων βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2024, που ισοδυναμεί με έξι μειώσεις των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία. Μόλις πριν ένα μήνα έβλεπαν μόνο τρεις μειώσεις. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, πέφτοντας στο 2,4% τον Νοέμβριο, αρκετά κάτω από την περυσινή κορυφή του πάνω από το 10%.
Καθώς πολλές δυτικές εταιρείες αναγκάζονται να αποχωριστούν τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία σε πολύ χαμηλές τιμές και με μεγάλες ζημιές, η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International (RBI VIENNA), φαίνεται πως βρήκε έναν τρόπο να παραμείνει εκεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειές. Η τράπεζα έχει εκτεταμένες δραστηριότητες στην Ρωσία και είναι η μεγαλύτερη από τις δυτικές τράπεζες που ακόμα δραστηριοποιούνται στην χώρα. Σύμφωνα με τους Financial Times, πάνω από τα μισά κέρδη του ομίλου προέρχονται από τις δραστηριότητες στην Ρωσία.
Υπό άλλες συνθήκες, αυτό θα έφερνε μόνο χαμόγελα στην διοίκηση και τους μετόχους της τράπεζας. Μετά όμως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, η κατάσταση έχει γίνει δύσκολη για την διοίκηση καθώς όλα αυτά τα κέρδη δεν μπορούν να «φύγουν» από την Ρωσία και συσσωρεύονται μέσα στην χώρα. Με την μέθοδο που ανακοίνωσε προχθές, η Raiffeisen ευελπιστεί πως θα καταφέρει να εξαγάγει στην Δύση ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό.
Η αρκετά σύνθετη συναλλαγή μέσω της οποίας η τράπεζα θα ανταλλάξει ρούβλια που κατέχει εντός Ρωσίας με περιουσιακά στοιχεία στην Αυστρία αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανακοινώθηκε προχθές από την διοίκηση της τράπεζας και τους εκπροσώπους του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ολέγκ Ντεριπάσκα. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρωσικές αρχές και να πιστοποιηθεί η τήρηση των προβλεπομένων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.
Η συμφωνία έχει περίπου ως εξής: η ρωσική θυγατρική της τράπεζας, θα αγοράσει από την εταιρεία Rasperia του Ντεριπάσκα το 27,8% της αυστριακής κατασκευαστικής εταιρείας Strabag (STR VIENNA), η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, το ποσό των 1,51 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Στην συνέχεια η θυγατρική θα μεταβιβάσει αυτό το μερίδιο στην μητρική της υπό την μορφή ενός έκτακτου μερίσματος σε είδος.
Έτσι όπως έχει σχεδιαστεί η συναλλαγή θα απαλλάξει και τις δύο πλευρές από ένα σημαντικό πρόβλημα. Την τράπεζα από ένα μέρος τουλάχιστον της πίεσης που δέχεται από τις αρχές του 2022 για να μειώσει την παρουσία της στην Ρωσία και την πλευρά του Ντεριπάσκα από τον πονοκέφαλο που έχει προκαλέσει το ουσιαστικό «πάγωμα» της συμμετοχής του στην Strabag λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου θα εισπράξει ένα πολύ σημαντικό ποσό σε τιμή ανά μετοχή σημαντικά ανώτερη από αυτήν της Strabag στο χρηματιστήριο της Βιέννης (περίπου 40% σε σχέση με την τιμή της πριν τις ανακοινώσεις). Από την άλλη μεριά, η τράπεζα θα μπορέσει να φυγαδεύσει από την Ρωσία ένα πολύ σημαντικό ποσό. Το ποσό αυτό θα είναι σημαντικά μικρότερο από τα 1,51 δισ. ευρώ, αφού η χρηματιστηριακή αξία του με βάση την τωρινή τιμή της μετοχής της Strabag στο χρηματιστήριο είναι κοντά στα 1,20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η διαφορά αυτή μπορεί να κάνει κάποιους να πιστέψουν πως ο Ρώσος επιχειρηματίας έπιασε κορόιδο την τράπεζα αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Όπως επισημαίνουν αναλυτές του Reuters, αν η Raiffeisen ήθελε να μεταφέρει ένα τέτοιο ποσό ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται αυτή την περίοδο, θα υφίστατο συνολικές απώλειες της τάξης του 60%. Έτσι εξηγείται μάλλον και το δυναμικό ράλι της μετοχής στο χρηματιστήριο της Βιέννης, με την μετοχή της να κερδίζει περίπου 10% στην χθεσινή συνεδρίαση. Δεν γνωρίζουμε πως λέγεται το «win win» στα ρωσικά αλλά η συμφωνία αυτή μας θυμίζει κάτι τέτοιο.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.