Αρκετά πίσω μάλλον έχει μείνει η μετοχή της Autohellas, παρά την πολύ καλή τουριστική χρονιά φέτος και τις ελπίδες για μία εξίσου καλή και το 2024. Η μετοχή αφού πρώτα έγραψε ιστορικό υψηλό τον περασμένο Μάιο στα 14,50 ευρώ, τους τελευταίους μήνες συσσωρεύει διολισθαίνοντας ελαφρώς και κάνει πράξεις πάνω από τα 12 ευρώ. Η πρόσφατη εξαγορά στην Πορτογαλία κατάφερε να απορροφήσει την πίεση στα περιθώρια φέτος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, η οποία βέβαια ήταν ιδιαίτερη.
Αυτό το είχε επικοινωνήσει εγκαίρως ο διευθύνων σύμβουλος, Ευτύχης Βασιλάκης, στην επενδυτική κοινότητα. Με την αποτίμηση λίγο πάνω από 600 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 74,6 εκατ. ευρώ μάλλον δεν μπορεί κάποιος να πει ακριβή τη μετοχή. Ο κ.Βασιλάκης είχε ξεκαθαρίσει πως ομοειδείς εταιρείες στο εξωτερικό έχουν υψηλότερο δανεισμό και θα μπορούσε αυτήν τη διαφορά να τη χρησιμοποιήσει η Autohellas για να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η μετοχή, πάντως, έχει περιθώρια ανόδου...
Τα ESG funds θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον και στη δική μας αγορά και όσες εισηγμένες δεν έχουν ρίξει βάρος στη βελτίωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών θεμάτων, αλλά και στην εταιρική διακυβέρνηση δε θα μπορούν να μπουν στο «επενδυτικό καλάθι» των κεφαλαίων που θα έρθουν.
Το χρηματιστήριο από αρκετά νωρίς είδε την εξέλιξη αυτή και έφτιαξε δείκτη ESG, καλώντας τις εταιρείες να «συμμορφωθούν» και να κάνουν τις κινήσεις που πρέπει ώστε να ενταχθούν. Τελευταία προσθήκη στο δείκτη ο ΟΛΘ, ο οποίος με την τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών εντάχθηκε στον ATHEX ESG. Πλέον ο δείκτης συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και δίπλα στον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 25. Περιλαμβάνει πάνω από 50 μετοχές με τον συντελεστή στάθμισης να υπολογίζεται ως ποσοστό ευρείας διασποράς επί της βαθμολογίας ESG.
Αντίστροφη μέτρηση για τη Folli Follie, η οποία εν μέσω αναβολών, αναμένει στις 23 Ιανουαρίου τον Άρειο Πάγο σχετικά με το αν θα προχωρήσει ή όχι η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της, και η μεταφορά τους στο νέο εταιρικό σχήμα FF OpsCo και AssetsCo, όπου βασικοί μέτοχοι είναι οι ομολογιούχοι, με το FF Group να είναι εταιρεία holding.
Η συγκεκριμένη δίκη, σε περίπτωση που αποδεσμευθούν τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία προς το παρόν δραστηριοποιείται χωρίς τη δυνατότητα δανεισμού, πληρώνοντας μετρητοίς τις όποιες παραγγελίες και χωρίς οφειλές προς τους 1.200 εργαζομένους της.
Η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία εκτιμώνται σε 31 εκατ. ευρώ θα δώσει την αναγκαία ρευστότητα προκειμένου η εταιρεία να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες. Εν ολίγοις, θα έρθει να σφραγίσει την εξυγίανση της εταιρείας και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της.
Στο μεταξύ, ερωτηματικά δημιουργεί η νέα αναβολή της δίκης της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των λοιπών κατηγορουμένων της υπόθεσης της Folli Follie, για τις 10 Ιανουαρίου, η οποία προκάλεσε ακόμα και την «έκρηξη» της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μάλιστα η ίδια είπε ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν μπορεί να εκδικάσει την υπόθεση του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού - και όχι μόνο- σκανδάλου.
Βέβαια η υπόθεση της Folli Follie δεν περιορίζεται μόνο στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά έχει και ένα διεθνές αντίκτυπο καθώς δεν νοείται μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέλκυση επενδύσεων και την επάνοδο του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων, μια σοβαρή υπόθεση με κατηγορίες για παραποιημένους ισολογισμούς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης να παραμένει εδώ και πέντε χρόνια «στον αέρα».
Το CAIRO MEZZ είναι η μόνη μετοχή από την κατηγορία των εταιρειών που έχουν δημιουργηθεί για να διακρατούν ομολογίες, η οποία δεν έχει ανακοινώσει είσπραξη κουπονιών και δεν έχει προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου. Αναφέρεται μάλιστα στις ανακοινώσεις της πως έχει διαφορετικό τρόπο πληρωμής έναντι των άλλων εταιρειών (Phoenix, Galaxy, Sunrise), οι οποίες πρόσφατα προχώρησαν σε γενναία επιστροφή.
Η μετοχή βρέθηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις να «κλειδώνει» στο limit up. Το ανώτατο όριο είναι το +10% και όπως καταλαβαίνετε η εξέλιξη αυτή πυροδότησε φήμες για επιστροφή ή για είσπραξη κουπονιών. Να σημειώσουμε πως η αξία των ομολογιών που κατέχει είναι υψηλότερη από την αποτίμηση της εταιρείας στο ταμπλό, ήτοι η μετοχή παρά τα δύο συνεχόμενα limit up διαπραγματεύεται με discount περίπου 20%. Σημειώνεται πως η μετοχή είχε γράψει υψηλό τον Απρίλιο στα 0,1650 ευρώ.
Η αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο καθώς οι προσδοκίες χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής από τη Fed πυροδοτούν μια στροφή προς τις μετοχές, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America. To κλίμα ανάμεσα στους επαγγελματίες fund managers τον Δεκέμβριο ήταν το πιο θετικό από τον Ιανουάριο του 2022. Ο κύριος λόγος είναι οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας που προβλέπεται σταθερή τη νέα χρονιά, χωρίς να υπερθερμαίνεται, ούτε να επιβραδύνεται πολύ.
Στο σκηνικό που διαμορφώνεται, η έρευνα της BofA έδειξε ότι οι επενδυτές είναι τοποθετημένοι «overweight» σε μετοχές στον υψηλότερο βαθμό από τότε που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε να ανεβάζει τα επιτόκια. Η κατανομή των μετρητών στα χαρτοφυλάκια έχει πέσει σε χαμηλό διετίας γύρω στο 4,5%. Παράλληλα, οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι «overweight» και στα ομόλογα, στον υψηλότερο βαθμό της τελευταίας 15ετίας. Είναι πολύ απαισιόδοξοι για τα εμπορεύματα σε σχέση με τα ομόλογα.
«Η πολιτική θα είναι ο οδηγός των τιμών στις αγορές κινητών αξιών», σύμφωνα με τους strategist της BofA. H τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed για φέτος αναζωπύρωσε τις προσδοκίες για ηπιότερη πολιτική το 2024 και για μειώσεις επιτοκίων.
Πριν από περίπου 40 μέρες, το Liberal.gr είχε ασχοληθεί με ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλέον πολύτιμη (χρηματιστηριακά τουλάχιστον) εταιρεία στον κόσμο, η αμερικανική Apple (AAPL NASDAQ). Ένα από αυτά είχε σχέση με τη διαμάχη της με την επίσης αμερικανική Masimo (MASI NASDAQ), για την τεχνολογία που χρησιμοποιούν κάποια από τα προηγμένα μοντέλα των ρολογιών της Apple με την εμπορική ονομασία «Apple Watch» για την μέτρηση του επίπεδου οξυγόνου στο αίμα των κατόχων του ρολογιού. Η Masimo και η συνδεδεμένη με αυτήν Cercacor είχαν κατηγορήσει την Apple πως στην ουσία τους «έκλεψε» στελέχη και τεχνολογικά μυστικά προσπαθώντας να εμπλουτίσει το φάσμα υπηρεσιών του Apple Watch.
Οι δύο εταιρείες προσέφυγαν στον ανεξάρτητο ομοσπονδιακό οργανισμό United States International Trade Commission (ITC), ο οποίος αποτελεί σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ και του Κογκρέσου και δικαιώθηκαν. Ο ITC αποφάσισε πως τα περισσότερα από τα μοντέλα Apple Watch περιέχουν εξαρτήματα που παραβιάζουν τις ευρεσιτεχνίες της Masimo και της Cercacor, καθώς βρίσκονται εκεί χωρίς την άδεια των δύο επιχειρήσεων και χωρίς την χρηματική τους αποζημίωση.
Η απόφαση του οργανισμού προβλέπει την παύση της πώλησης των επίμαχων μοντέλων στις ΗΠΑ από την 26η Δεκεμβρίου 2023 και μετά, εκτός αν οι δύο εταιρείες τα βρουν ή το ομοσπονδιακό εφετείο αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης ή ο πρόεδρος Μπάιντεν ασκήσει το δικαίωμα που έχει να ανατρέψει την απόφαση του ITC.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα από τα τρία. Με βάση τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, οι πιθανότητες να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των εταιρειών είναι σχεδόν μηδαμινές. Καθώς δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης δικαστικής απόφασης, το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Apple είναι η παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν.
Αυτό όμως δεν είναι κάτι πολύ εύκολο γιατί μιλάμε για μία αντιδικία μεταξύ δύο αμερικανικών επιχειρήσεων. Γνωρίζοντας όλα αυτά, οι προχθεσινές εξελίξεις δεν κάνουν μεγάλη εντύπωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, η Apple έχει δώσει ήδη οδηγίες στα δικά της εμπορικά καταστήματα που πωλούν τα ρολόγια των σειρών 8, 9 και Ultra 2 να τα αποσύρουν σταδιακά από τις βιτρίνες τους, ενώ οι εικόνες αυτών των μοντέλων αποσύρονται και από τα ηλεκτρονικά της καταστήματα.
Παραδόξως ίσως, η απόφαση του ITC επιτρέπει την πώληση όλων των μοντέλων Apple Watch από άλλα καταστήματα εντός των ΗΠΑ, οπότε καταστήματα όπως η Walmart Best Buy μπορούν να συνεχίσουν την πώλησή τους. Την ίδια στιγμή, πάλι σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, οι μηχανικοί της Apple ετοιμάζουν αλλαγές στο λογισμικό των ρολογιών πιστεύοντας πως θα μπορέσουν να πείσουν τις τελωνειακές αρχές (αρμόδιες για την εφαρμογή της απόφασης) να επιτρέψουν την πώληση των ρολογιών. Αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα έχει επιτυχία, καθώς το βασικό ζήτημα έχει σχέση με εξαρτήματα και όχι με λογισμικό.
Αν πρέπει να γίνει αλλαγή εξαρτημάτων, αυτό θα πάρει αρκετούς μήνες, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου που θα περάσει μέχρι την λήψη της έγκρισης από τις τελωνειακές αρχές. Το πρόβλημα για τον τομέα ρολογιών της Apple είναι σημαντικό γιατί συμπίπτει με την περίοδο των εορταστικών αγορών. Από πλευράς συνολικών πωλήσεων όμως δεν σημαίνει πολλά πράγματα, καθώς το σύνολο των ετήσιων πωλήσεων Apple Watch ανά τον κόσμο πλησιάζει τα 19 δισ. δολάρια, κοντά στο 5% του συνολικού κύκλου εργασιών. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όμως την πιθανότητα να πρόκειται για μία πρώτη τρύπα στην πανοπλία της άτρωτης μέχρι σήμερα γιγαντιαίας επιχείρησης.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.