Ποιες μετοχές έγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, η μεγάλη κίνηση του ΟΤΕ, ο προβλήτας του ΟΛΘ (και) ο Βόλος, η Premia ψάχνεται, η ώρα της Κρι Κρι, τα deals στην πληροφορική, ο τουρισμός στα πάνω του και το ερώτημα για τον χαλκό

Ζωηρό παρέμεινε το επενδυτικό ενδιαφέρον μετά τις αργίες του Πάσχα. Οι επενδυτές εκμεταλλευόμενοι την βελτίωση της ψυχολογίας, λόγω των προσδοκιών για την πορεία των επιτοκίων κινήθηκαν «επιθετικά» αγοράζοντας ελληνικές μετοχές και οδηγώντας την αγορά σε νέα υψηλά 13 ετών. Μάλιστα ο στόχος που έχουν θέσει αρκετοί αναλυτές, δηλαδή οι 1.500 μονάδες πλέον είναι ορατές. Πολλές μετοχές έχουν γράψει νέα υψηλά, ιστορικά ή πολυετή, όπως Cenergy, Τιτάν, Εθνική, Eurobank, Jumbo και αρκετά κοντά στο να γράψουν είναι επίσης αρκετές όπως Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και άλλες.

Η ζήτηση μάλιστα για μετοχές είναι τόσο ισχυρή που πραγματοποιούνται placements, με το βιβλίο προσφοράς να ανοίγει και να κλείνει μέσα σε ελάχιστες ώρες. Μετά τη διάθεση μετοχών από τράπεζες, HelleniQ Energy και Austriacard είχαμε και από την Jumbo.


Ένα placement που ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα και κάποιοι λένε πως παίρνει σειρά, προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά είναι της Κρι-Κρι. Το είχε πει βέβαια και η διοίκηση πριν λίγες εβδομάδες στην τηλεδιάσκεψη. Η μετοχή στο άκουσμα της πληροφορίας υποχώρησε από τα υψηλά της, αλλά η στήλη μαθαίνει πως θα γίνει σε καλή τιμή και μάλλον πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Και αυτό γιατί τα μεγέθη είναι ισχυρά, η εταιρεία υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ που θα αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα και άρα τα μεγέθη της. Οι εξαγωγές πηγαίνουν επίσης εξαιρετικά. Υπενθυμίζεται πως για τη χρήση 2023 είχε καθαρά κέρδη 32,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν αρνητικός κατά 9,2 εκατ. ευρώ. Για το 2024 η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για αύξηση πωλήσεων 8-11% και πάνω από τα 233 εκατ. ευρώ με περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων 15%.


Μετά τα συνεχόμενα deals στον κλάδο της πληροφορικής πραγματοποιείται ένα έντονο re-rating στις άλλες εισηγμένες εταιρείες. Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν και η Profile που έγραψε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 5 ευρώ. Το ισχυρό ανεκτέλεστο των 130 εκατ. ευρώ, το guidance της διοίκησης για τζίρο 60 εκατ. ευρώ το 2026, αλλά και η προοπτική νέων εξαγορών λόγω της υγιούς οικονομικής της θέσης, έχουν τραβήξει επενδυτικά βλέμματα. Πάντως επειδή πολλά ακούγονται για εξαγορές και κάποιες έχουν εμπλέξει και το δικό της όνομα, η στήλη πληροφορείται ότι ο βασικός μέτοχος ούτε που το σκέφτεται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.


Μετά τον Σεπτέμβριο περιμένει η διοίκηση του ΟΛΘ να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να λάβει το πράσινο φως για τη μεγάλη επένδυση της επέκτασης του Προβλήτα 6. Το κόστος της επένδυσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση αφού έχουν αλλάξει πολλά από τότε και θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης αναφέρθηκε και στην πώληση του λιμανιού στο Βόλο, όπου είναι προτιμητέος επενδυτής και είπε πως περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, καθώς η Goldair που είναι δεύτερος προτιμητέος επενδυτής έχει καταθέσει προσφυγή.

Όπως αναφέρθηκε οι λόγοι της διεκδίκησης ήταν δύο. Ο πρώτος για να αποφύγει τον ανταγωνισμό αφού θα ήταν ένα ιδιωτικό λιμάνι πλέον, σε εξαιρετική θέση και μεταξύ δύο ιδιωτικών λιμανιών (Πειραιά και Θεσσαλονίκης) και ο δεύτερος επειδή η διοίκηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει ανάπτυξη και άρα θα καταφέρει να αυξήσει τα μεγέθη του.


Σε ανανέωση της συμφωνίας της με την UEFA ως το 2027 για τα δικαιώματα της τηλεοπτικής μετάδοσης όλων των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, του UEFA Champions League, του UEFA Europa League, του UEFA Conference League, καθώς και τα UEFA Super Cup και UEFA Youth League, προέβη η COSMOTE TV, στοχεύοντας σε περαιτέρω αύξηση της συνδρομητικής της βάσης.

Η διατήρηση της μετάδοσης του Champions League και των άλλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων έχει χαρακτηριστεί ως κομβικής σημασίας για τον ΟΤΕ, ειδικά σε μια περίοδο που κατά γενική ομολογία οι καταναλωτές που επιλέγουν συνδρομητικά μοντέλα θέασης αυξάνουν.

Συγκεκριμένα, το 2023, ο ΟΤΕ επέκτεινε περαιτέρω την πελατειακή του βάση στις υπηρεσίες τηλεόρασης, καταγράφοντας αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τους 678 χιλιάδες συνδρομητές. Μάλιστα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε 13 χιλιάδες νέες συνδρομές. Σημειώνεται ότι από τη σεζόν 2024-25 οι διοργανώσεις της UEFA αλλάζουν μορφή.

Το ανανεωμένο UEFA Champions League θα παίζεται σε έναν ενιαίο βαθμολογικά όμιλο με τη συμμετοχή 36 και όχι 32 ομάδων. Σημαντικά αυξάνονται και οι αναμετρήσεις, και από 137 γίνονται 203. Αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν και στις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA. Τόσο το UEFA Europa League, όσο και το UEFA Conference League θα διεξάγονται με τη συμμετοχή 36 ομάδων σε ενιαίο όμιλο.


Στο στάδιο διερεύνησης της αγοράς προκειμένου να εντοπίσει ακίνητα κατάλληλα προς νέες επενδύσεις βρίσκεται η Premia Properties, η οποία στοχεύει στη βελτιστοποίηση της σύνθεσης, αλλά και στη διαφοροποίηση του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου.

Εκτός από την ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επενδύσεών της η εταιρεία επιδιώκει και τη χρηματοδότηση της, με ανταγωνιστικούς όρους και παράλληλα να αξιοποιήσει όλα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Premia Properties έχει ακόμη θέσει ως βασική προτεραιότητά της τη συνεπή και αποτελεσματική υλοποίηση του business plan της, με έμφαση τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Γραφεία της ΑΑΔΕ στην Πειραιώς, οι φοιτητικές εστίες στην Ξάνθη, το νέο logistics κέντρο στον Ασπρόπυργο με μισθωτή την Iron Mountain και το Project Skyline. Τα έργα αυτά αναμένεται σταδιακά να ενισχύσουν τις οικονομικές της επιδόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η εταιρεία αύξησε κατά 4% τη συνολική αξία των επενδύσεων, η οποία διαμορφώνεται σε 319 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αναφέρει ότι συνέχισε να υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις στο ίδιο διάστημα, ενώ τα υπο διαχείριση ακίνητα του ομίλου φθάνουν τα 53.

Για το ίδιο τρίμηνο, η εταιρεία πέτυχε αύξηση εσόδων κατά 9% και αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 21%, σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2023.


Συνεχής ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος θα καταγράφει μια μέση ετήσια αύξηση της επισκεψιμότητας από το εξωτερικό κατά 3,7% από φέτος ως το 2028, προβλέπει η Fitch Solutions.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 5,3% σε ετήσια βάση φέτος και στα 34,5 εκατομμύρια, έναντι 32,7 εκατομμύρια τουριστών το 2023, όταν ο αριθμός των αφίξεων επανήλθε πλήρως στα επίπεδα προ Covid, φτάνοντας το 104,4% του 2019. Σημειώνεται ότι το 2019 οι συνολικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έφτασαν τα 31,3 εκατ.

Ως το 2028 η Fitch Solutions προβλέπει ότι ο αριθμός των αφίξεων θα πλησιάσει τα 40 εκατ. και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί σε 39,3 εκατ. Βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό εξακολουθούν να παραμένουν η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, κάτι, δηλαδή που ίσχυε και το 2019.

Πάντως οι αναλυτές της Fitch Solutions πιστεύουν ότι η «δεξαμενή» των πηγών αφίξεων της Ελλάδας θα διαφοροποιείται ολοένα και περισσότερο καθώς ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής της Ελλάδας είναι να τοποθετηθεί ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός για την ενίσχυση των αφίξεων μεσοπρόθεσμα. Αυτό θα περιλαμβάνει την προσέλκυση αφίξεων από αγορές με ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές αναχωρήσεων, όπως η ηπειρωτική Κίνα και η Ινδία.

Παράλληλα η Fitch Solutions επισημαίνει πως ο υπερτουρισμός ενέχει κίνδυνο για την ικανότητα της Ελλάδας να παρέχει ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες σύμφωνα με τους αυξανόμενους όγκους αφίξεων. Αυτό μπορεί, επίσης, να οδηγήσει στην εξασθενημένη συντήρηση δημοφιλών τουριστικών τοποθεσιών και υποδομών.


O πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε πτωτική πορεία που θα τον επιστρέψει στο 2% την επόμενη χρονιά και συνεπώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων από το σημερινό επίπεδο ρεκόρ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Απρίλιο.

Η ΕΚΤ άφησε τα παρεμβατικά επιτόκια αμετάβλητα τον προηγούμενο μήνα αλλά κατέστησε σαφές πως η επόμενή της κίνηση θα είναι μία μείωση, πιθανότατα στις 6 Ιουνίου, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή στην πορεία του πληθωρισμού και των μισθών. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αρχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο, σύμφωνα με την περίληψη της συνεδρίασης στις 10-11 Απριλίου που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ την Παρασκευή.

Στις δηλώσεις τους τις εβδομάδες που ακολούθησαν της συνεδρίασης του Απριλίου οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν κρύβουν ότι μία μείωση στις 6 Ιουνίου πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Ωστόσο, η μετέπειτα πορεία των επιτοκίων είναι αβέβαιη δεδομένης της μεταβλητότητας του πληθωρισμού και της πιθανής καθυστέρησης των μειώσεων από τη Fed στις ΗΠΑ. Οι αγορές πλέον βλέπουν τρεις μειώσεις από την ΕΚΤ φέτος, πιθανότατα μία πρόσθετη τον Σεπτέμβριο και άλλη μία τον Δεκέμβριο, όταν η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα ανακοινώσει τις νέες μακροοικονομικές της προβλέψεις.


Είναι παρατραβηγμένο το ράλι του χαλκού; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς παρατηρητές των διεθνών αγορών. Όπως ξέρουμε, το κόκκινο μέταλλο ακολουθεί εδώ και μερικούς μήνες μία έντονα ανοδική πορεία που έχει φέρει την τιμή του κοντά στα υψηλά που είχαν σημειωθεί το 2022, κοντά στα 5 δολάρια/λίβρα, περίπου 20% πάνω από τις τιμές των αρχών του 2024.

Οι λόγοι της ανόδου είναι λίγο πολύ γνωστοί και έχουν σχέση κυρίως με την αναμενόμενη για τα επόμενα χρόνια σημαντική άνοδο της ζήτησης για το μέταλλο λόγω του ότι είναι απόλυτα απαραίτητο για την στροφή προς τον εξηλεκτρισμό και την πράσινη ενέργεια και με το γεγονός πως μία σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής των ορυχείων δεν φαίνεται πολύ πιθανή. Ενισχυτικό αυτής της άποψης είναι και η πρόσφατη πρόταση εξαγοράς που έκανε στην νοτιοαφρικανική Anglo American (AAL LONDON), η Αγγλοαυστραλιανή BHP (BHP LONDON), η οποία θέλει πολύ να αποκτήσει τα σημαντικά ορυχεία χαλκού της Anglo.

Σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει παίξει και η υπόθεση του μεγάλου ορυχείου χαλκού στον Παναμά, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Οι περισσότεροι αναλυτές των αγορών μετάλλων εκτιμούν πως σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα η άνοδος της τιμής του χαλκού αποτελεί «μονόδρομο». Βραχυπρόθεσμα όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, τουλάχιστον αν σκεφθούμε ορισμένα πράγματα που είδαμε σε ένα ρεπορτάζ του Bloomberg που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με αυτό, η εικόνα της αγοράς χαλκού στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange, LME) έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Mark Burton, καθώς περνούν οι μέρες και τα προθεσμιακά συμβόλαια του χαλκού ανεβαίνουν σταθερά στο LME, η διαφορά της τιμής τους από την spot αγορά ανεβαίνει συνεχώς. Κατά την άποψή του αυτό δείχνει πως παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των επενδυτών και των αναλυτών για το μέλλον του χαλκού, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην παγκόσμια αγορά.

Ο Burton θυμίζει πως όταν υπάρχει πραγματική έλλειψη, η τιμή spot (δηλαδή η τιμή που πληρώνει κάποιος για να αγοράσει και να παραλάβει άμεσα ένα προϊόν) συνήθως είναι μεγαλύτερη από αυτήν των προθεσμιακών συμβολαίων (όταν ο αγοραστής συμφωνεί να αγοράσει το προϊόν και να το παραλάβει μετά από μερικούς μήνες). Στην περίπτωση του χαλκού συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, ενώ την ίδια στιγμή οι πληροφορίες που έρχονται από την Κίνα δημιουργούν την εντύπωση ότι – αυτή την στιγμή τουλάχιστον – υπάρχει αρκετός χαλκός στην αγορά.

Όπως αναφερόταν σε ρεπορτάζ του Bloomberg από την 24η Απριλίου, η ζήτηση για χαλκό από τις εταιρείες που τον επεξεργάζονται και παράγουν καλώδια, σωλήνες και άλλα υποπροϊόντα του δεν είναι καθόλου ισχυρή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου, οι εταιρείες αυτές αφενός θεωρούν πως η τιμή του μετάλλου έχει ανέβει πολύ και αφετέρου έχουν αρκετά αποθέματα αυτή την στιγμή.

Επίσης, φαίνεται πως ορισμένες τοπικές επιχειρήσεις που παράγουν καθαρό χαλκό έχουν αρχίσει να στρέφονται στις εξαγωγές, δεδομένης της χαμηλής εσωτερικής ζήτησης. Όπως επισημαίνει ο Burton, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η άνοδος του χαλκού πλησιάζει στο τέλος της απλά και μόνο εξαιτίας αυτών των «σημαδιών». Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα πρέπει να τα αγνοήσουμε.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.