Προφανώς και η αύξηση των ανησυχιών, λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου, επηρεάζει όλες τις αγορές και οι επενδυτές προχωρούν σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις, αλλά η δική μας αγορά μάλλον υπερβάλει. Βέβαια, δε θα είναι η πρώτη φορά, αλλά οι αποτιμήσεις όπως και να τις δεις είναι πλέον ελκυστικές και δε συγκρίνονται με άλλες εποχές. Είναι λογικό όμως μία πιο ρηχή αγορά να είναι πιο ευμετάβλητη. Έτσι χθες με το ξεκίνημα γράψαμε τιμές κοντά στις 1.100 μονάδες έχοντας σπάσει και άλλες στηρίξεις. Αδιακρίτως ρευστοποιούσαν οι επενδυτές χωρίς να κοιτούν, θεμελιώδη, προοπτικές κ.α.
Για έκτο συνεχόμενο μήνα συνεχίστηκαν και οι εκροές των ξένων επενδυτών και πλέον από την αρχή του έτους έχουν καθαρές εκροές 333,5 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο οι εκροές ανήλθαν στα 61 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως αντιστοίχως οι εγχώριοι επενδυτές είχαν εισροές 61 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 333,5 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.
«Κάηκε» έτσι και η πιο σημαντική εξέλιξη, αυτή της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Eurobank. Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης πέρασε το πακέτο των 52,08 εκατ. μετοχών στα 1,80 ευρώ ανά μετοχή με συνολική αξία 93,7 εκατ. ευρώ. H Eurobank γίνεται η πρώτη τράπεζα που το ΤΧΣ αποεπένδυσε και πλέον δεν έχει ποσοστό, μία κίνηση σύμφωνη με πρόθεση που έχει εκφραστεί από τη διοίκηση. Προφανώς και η Eurobank ήταν μία εύκολη περίπτωση και δεν είναι Εθνική Τράπεζα, όπου το ποσοστό είναι μεγάλο.
Αν ήταν βέβαια μία καλύτερη μέρα ίσως βλέπαμε άλλη αντίδραση από τη μετοχή και όχι να χάνει και τα 1,40 ευρώ. Να αγοράζει δηλαδή με μεγάλο premium και η μετοχή να υποχωρεί αυξάνοντάς το περαιτέρω. Όπως αναφέρει το Ταμείο η συναλλαγή ορόσημο ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε συνέχεια της από 22.09.2023 αρχικής δεσμευτικής προσφοράς που έλαβε από την Eurobank για την απόκτηση των μετοχών μέσω στοχευμένης επαναγοράς (targeted share buy-back) και της διενέργειας διαδικασίας διάθεσης μετοχών ανοικτής σε επιλέξιμους επενδυτές, η οποία ξεκίνησε στις 25.09.2023 και ολοκληρώθηκε στις 06.10.2023..
Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Cenergy και όπως αναφέρουν αναλυτές, δεν υπάρχει κάποιος λόγος για την υποχώρηση. Προφανώς τα μεγάλα κέρδη που έχουν ακόμα και σήμερα οι επενδυτές, τους έχουν οδηγήσει να ρευστοποιούν χωρίς να κοιτάζουν τις προοπτικές. Για παράδειγμα, η Euroxx ανέφερε χθες πως η μετοχή πέφτει χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο και πως πλέον διαπραγματεύεται με πολύ ελκυστικό δείκτη EV/EBITDA 7,3 φορές με βάση την εκτίμηση για το 2024. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η χρηματιστηριακή ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής δίνοντας τιμή στόχο τα 8 ευρώ, Με βάση την τωρινή τιμή το περιθώριο ανόδου είναι 50%. Ανάλογη περίπου τιμή στόχο (8,10 ευρώ) έχει δώσει και η Optima Bank.
Η διοίκηση με αφορμή τη δημοσίευση αποτελεσμάτων εξαμήνου επιβεβαίωσε την εκτίμηση για προσαρμοσμένο EBITDA 180-200 εκατ. ευρώ στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης, ενώ το υψηλό ανεκτέλεστο στα 2,5 δισ. ευρώ διατηρεί υψηλά τις προοπτικές για συνέχιση των καλών αποτελεσμάτων και στις επόμενες χρήσεις. Λόγω επενδύσεων και αύξησης του τζίρου ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 438 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω βελτίωσης του EBITDA η μόχλευση θα παραμείνει σε καλά επίπεδα.
Προχωρά η διαδικασία της πώλησης της Κωτσόβολος για την οποία ενδιαφέρονται εκτός από τη ΔΕΗ και τον όμιλο Quest και άλλο δυο ξένοι επενδυτές.
Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθώς τρέχει ο έλεγχος due diligence, ο οποίος και θα καθορίσει το ύψος του τιμήματος, το οποίο εκτιμάται από τους αναλυτές της αγοράς σε ένα ύψος από 250 έως 300 εκατ. ευρώ.
Τόσο η ΔΕΗ, όσο και ο όμιλος Quest έχουν ήδη υποβάλει προσφορές. Σε ό,τι αφορά τους στόχους, η μεν ΔΕΗ επιδιώκει ένα δίκτυο καταστημάτων με τη μέθοδο του franchising, τα οποία θα παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενέργειας, προσφορές αλλά θα προωθούν και νέα οικονομικά ενεργειακά πακέτα προς τους οικιακούς χρήστες, αλλά και τις επιχειρήσεις.
Ο όμιλος Quest στοχεύει μέσω της απόκτησης της Κωτσόβολος να ενισχύσει το αποτύπωμά του στη λιανική αγορά. Σε ό,τι αφορά τους ξένους διεκδικητές, προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, αν και η μία εταιρεία φαίνεται πως δραστηριοποιείται στη Ρουμανία.
Τον κώδωνα του κινδύνου προς την Ε.Ε. έκρουσε χθες ο CEO της Μytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο CNBC, τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους ενισχύει το κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης.
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόρριψη του σχεδίου green pool για μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε μια ευρεία συζήτηση όλων των κρατών - μελών με αντικείμενο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.
Παράλληλα, τόνισε την ασυμφωνία που υπάρχει στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διαφωνία μεταξύ Γαλλίας - Γερμανίας για το μέλλον του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την ενέργεια και το ενεργειακό σύστημα.
Μάλιστα, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή υπάρχει παραγωγή που προέρχεται από τη Ρωσία, από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Αντικαθιστά παραγωγή που έχει χαθεί στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν 5 εκατομμύρια τόνοι και τώρα μειώνεται στους 2,5 εκατομμύρια τόνους και εξακολουθεί να συρρικνώνεται.
Παρά τη μείωση αυτή, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα στην Ευρώπη. Δυστυχώς, την περασμένη Παρασκευή το σχέδιο Green Pool, που είναι ένας συνδυασμός απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και υποστήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων.
Αναφορικά με το πρόβλημα της Ευρώπης, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι όλες αυτές οι βιομηχανίες, θα μετακινηθούν σε μέρη όπου θα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και περισσότερες πρώτες ύλες. Και αυτό γιατί η Ευρώπη έχει πολύ λίγες πρώτες ύλες και έχει την πιο ακριβή ενέργεια απ' όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα στον κόσμο. Συμπεριλαμβανομένων φυσικά της Άπω Ανατολής, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μέσης Ανατολής.
Η ταχεία άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα εντείνουν τις ανησυχίες για πιθανό κύμα αθέτησης πληρωμών στις αναδυόμενες αγορές και το ερώτημα είναι ποιες από τις χώρες που ταλαιπωρούνται από υψηλό δημόσιο χρέος θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δόσεων χρέους ή θα αναγκαστούν να το αναδιαρθρώσουν.
Γύρω στις 21 αναδυόμενες οικονομίες έχουν δολαριακό δανεισμό που διαπραγματεύεται σήμερα κοντά σε επίπεδα προβληματικού χρέους, που σημαίνει οτι τα δολαριακά κρατικά τους ομόλογα εμφανίζουν spread 1.000 μονάδων βάσης σε σχέση με τα treasuries των ΗΠΑ. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί μετά την τρομοκρατική εισβολή στο Ισραήλ αν επεκταθεί η σύρραξη στην περιοχή, πλήττοντας περαιτέρω την όρεξη για ρίσκο.
Με τις αμερικανικές ομολογιακές αποδόσεις πλέον κοντά στο 5% και το δολάριο σε υψηλά έτους, τα απόνερα του «ομολογιακού σοκ extraordinaire», όπως το αποκαλεί η BofA, γίνονται περισσότερο εμφανή και αποδυναμώνεται η αισιοδοξία για τις χώρες με τους πλέον ευάλωτους ισολογισμούς.
Στα επενδυτικά ραντάρ μια από τις πιθανότερες χώρες για default στο χρέος της είναι η Αιθιοπία με το spread σε σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα να έχει φτάσει τις 50 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ υψηλού ρίσκου θεωρούνται και η Τυνησία, η Αργεντινή, το Πακιστάν, η Βολιβία και η Αίγυπτος. Η αναχρηματοδότηση χρέους έχει καταστεί σχεδόν απρόσιτη, καθώς η μέση απόδοση για χώρες με διαβάθμιση σκουπίδι (junk) έχει φτάσει σχεδόν το 12%.
Είναι γνωστή η ανησυχία της αμερικανικής ηγεσίας για γύρω από το θέμα της επάρκειας ορισμένων ορυκτών και μετάλλων που θεωρούνται κρίσιμα για την μετάβαση προς την εποχή των μηδενικών εκπομπών άνθρακα και της ηλεκτροκίνησης. Είναι επίσης γνωστό πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό ορισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε συνεργασία με φίλιες χώρες.
Τον Ιούνιο του 2022, ο υφυπουργός εξωτερικών Χοσέ Φερνάντες είχε ανακοινώσει την πρωτοβουλία η οποία ονομάστηκε Minerals Security Partnership, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες 13 χώρες. Οι χώρες που συμμετέχουν στην MSP είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νορβηγία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκπροσωπώντας το σύνολο της Ε.Ε.).
Η MSP εστιάζει κυρίως στο θέμα της επάρκειας και της ασφάλειας των εφοδιαστικών αλυσίδων του λιθίου, του κοβαλτίου, του νικελίου, τον μαγνησίου, του γραφίτη, του χαλκού και των σπανίων γαιών.
Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της κυβέρνησης, η MSP θα προωθήσει τη διαφοροποίηση και τη σταθεροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων αυτών των υλικών, τις επενδύσεις σε αυτές τις αλυσίδες, στην ανακύκλωσή τους και στην προώθηση των κριτηρίων ESG (φροντίδα για το περιβάλλον, σεβασμός στην κοινωνία και προσήλωση στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης).
Όπως είχε αναφερθεί στην ιδρυτική διακήρυξη της, η MSP έχει ως στόχο να παίξει τον ρόλο του καταλύτη για την πραγματοποίηση ιδιωτικών και κρατικών επενδύσεων πάνω σε αυτούς τους τομείς. Στα πλαίσια αυτά, σήμερα θα συναντηθούν στον Λονδίνο τα μέλη της MSP για να συζητήσουν θέματα σχετικά με τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την πραγματοποίηση του σκοπού της, καθώς και οι προβληματισμοί σχετικά με την επίδρασή τους στο περιβάλλον.
Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ορυκτά και τα μέταλλα που χρησιμεύουν στην βιομηχανία μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Φερνάντες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε την προηγούμενη Πέμπτη στο Λονδίνο, η MSP εξετάζει 15 επενδυτικά σχέδια σε διάφορες χώρες που βρίσκονται σε πέντε ηπείρους.
Ανάμεσα σε άλλα, τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας αυτών των υλικών. Σύμφωνα με το άρθρο του διεθνούς πρακτορείου, οι ΗΠΑ συνεργάζονται ήδη με μία κοινοπραξία ιδιωτικών εξορυκτικών τεχνολογικών και άλλου τύπου επιχειρήσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πηγές τεχνογνωσίας και επενδύσεων για την MSP.
Όπως ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υφυπουργός Φερνάντες, ένα από τα σχέδια αφορά σε μία σημαντική επένδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να το υποστηρίξουν με ενθουσιασμό, καθώς όπως τόνισε «καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της».
Δεν αμφιβάλλουμε για την γνησιότητα του ενθουσιασμού του υφυπουργού αλλά δεν είμαστε βέβαιοι πως η MSP θα μπορέσει να κινηθεί με την απαραίτητη ταχύτητα προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ασφαλείς και ισχυρές εφοδιαστικές αλυσίδες που θα μπορούν να δώσουν στις επιχειρήσεις των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν, την δυνατότητα να καλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει από την Κίνα, η οποία ήδη ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των υφιστάμενων εφοδιαστικών αλυσίδων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.