Οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικροτούν τα success story και δείχνουν έμπρακτα με την αγορά μετοχών την εμπιστοσύνη τους σε διοικήσεις που έχουν όραμα, ξεκάθαρο business plan και κινούνται προς μια σαφή κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διοίκηση της Intrakat υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου. Η εταιρεία πέτυχε ιστορικό υψηλό κεφαλαιοποίησης 307,56 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, όταν πέρυσι τον Ιούλιο είχε μόλις 183 εκατ. ευρώ.
Στην ουσία η μετοχή έχει γίνει «hot trade», καθώς οι επενδυτές βλέπουν πως καθημερινά γίνονται κινήσεις για την ανάπτυξή της. Πρόκειται πλέον για το δεύτερο ισχυρότερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας με ανεκτέλεστο άνω των 4 δισ. ευρώ (μετά την εξαγορά της Άκτωρ) και εδραιώνεται ως μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αρκεί να διαβάσετε τα ρεπορτάζ του Bloomberg.
Η δημιουργία αξίας στους μετόχους και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στη διοίκηση αποτελούσε και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησης της Intrakat. Το έχει πει ξεκάθαρα ο Αλέξανδρος Εξάρχου, σε κάθε ευκαιρία. Ο στόχος της εταιρείας είναι ένας: Ανάπτυξη σε όλα τα μέτωπα.
Η Intrakat εξασφαλίζει σταθερές ροές και έσοδα μέσω ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων, μεγάλων έργων εθνικής σημασίας και βεβαίως projects Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Διευρύνει το επιχειρησιακό της αποτύπωμα σε νευραλγικούς τομείς για τις εθνικές υποδομές και την οικονομία και στοχεύει σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον όμιλο και την εθνική οικονομία.
Όσοι πίστεψαν στον Απόστολο Βακάκη, βλέπουν μεγάλες υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους. Βλέπουν τη μετοχή της Jumbo να γράφει το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο και τους αναλυτές να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους. Η μετοχή στο τέλος του 2022 ήταν κάτω από 16 ευρώ και σήμερα κοιτάζει τα 25 ευρώ και έχει δώσει και ένα δυνατό μέρισμα. Οι αναλυτές βλέπουν και επιπλέον μέρισμα, αν και η διοίκηση έχει πει προς το παρόν πως δεν έχει άλλο, αλλά ξέρουν ότι ο κ.Βακάκης είναι συντηρητικός και περιμένει να δει τα νούμερα μέχρι να δώσει το πράσινο φως για μία ακόμη διανομή.
Η Alpha Finance αύξησε την τιμή στόχο στα 27,30 ευρώ από 18,40 ευρώ, καθώς βλέπει ότι υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις, αποκλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση, έχει ισχυρή δυναμική ο τουρισμός και άρα θα ενισχυθεί η κατανάλωση. Η ανάπτυξη της εταιρείας θα προσθέσει άλλα 9 πολυκαταστήματα εντός της επόμενης τετραετίας και περιμένουν πως οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 1,23 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Περιμένει για φέτος μέρισμα συνολικό 1,50 ευρώ και τα καθαρά κέρδη το 2025 πάνω από 330 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως αρχές Μαΐου η Piraeus Securities είχε δώσει τιμή στόχο τα 27 ευρώ από 21,50 ευρώ.
Ήταν να μην αλλάξει η επενδυτική ψυχολογία στο Χρηματιστήριο. Τώρα που άλλαξε οι επενδυτές βλέπουν τεράστιες αποδόσεις τα επόμενα χρόνια. Δεν αποκλείεται όντως να δούμε ένα μίνι 1999, καθώς οι τιμές είναι πιεσμένες χαμηλά εδώ και πολλά χρόνια. Θα πρέπει βέβαια να δούμε και σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία πολλών εισηγμένων προκειμένου να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε υψηλότερες αποτιμήσεις. Με βάση τα κέρδη του 2022 πολλές εισηγμένες δικαιολογούν καλύτερα επίπεδα τιμών. Αν υπάρξει σημαντική αύξηση μεγεθών θα μπορούσαμε να δούμε άλλα νούμερα και στο γενικό δείκτη.
Μακάρι να συμβούν όλα αυτά, εδώ θα είμαστε να τα παρακολουθούμε. Προς το παρόν είδαμε στις τελευταίες συνεδριάσεις εντυπωσιακή κίνηση από αρκετά μικρομεσαία. Είδαμε τα Πλαστικά Θράκης επιτέλους να αφυπνίζονται. Είδαμε την Τεχνική Ολυμπιακή να καταγράφει υψηλότερα επίπεδα. Είδαμε την Ιντρακόμ να ξεπερνά τα 2 ευρώ, κάτι που βέβαια έπρεπε να το είχε κάνει καιρό με βάση τη ρευστότητα που έχει αποκτήσει και τα πλάνα που έχει ανάπτυξη. Όμως επειδή οι επενδυτές ήταν λιγοστοί δεν είχαμε δει κίνηση. Είδαμε να σηκώνουν όγκους μετοχές όπως Δρομέας, Κορδέλλου, Intertech, ΕΚΤΕΡ, Ιατρικό Αθηνών και άλλες πολλές και παράλληλα να καταγράφουν άνοδο.
Είμαστε πλέον στο σκληρό πυρήνα μιας ανοδικής αγοράς και αυτό πλέον διαπιστώνεται από μια σειρά από φαινόμενα που είχαμε αρκετό καιρό να δούμε στην εγχώρια αγορά: α) Η αγορά έχει γίνει πολύ πιο αποτελεσματική στα νέα που αφορούν τα θεμελιώδη των εισηγμένων. Η παρουσίαση της Alpha Bank δεν άλλαξε απλώς τις προσδοκίες για τα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων τριών ετών, αλλά είχε και τον ανάλογο ισχυρό ήχο στο ταμπλό, πριν και μετά την παρουσίαση.
β) Ο ΟΠΑΠ «έκοψε» το μέρισμα χρήσης την προηγούμενη Δευτέρα και η διαπραγμάτευση της μετοχής δεν «πλήρωσε» σε καμία στιγμή το ισόποσο του μερίσματος αναπροσαρμόζοντας την τιμή χαμηλότερα, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και με άλλες αποκοπές μερισμάτων που έρχονται μέσα στο καλοκαίρι.
γ) Αρκεί μια ανάλυση για να υπενθυμίσει στην αγορά την αξία που έχουν εταιρίες που δεν βρίσκονται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Το φαινόμενο δεν έχει πάρει ακόμα διαστάσεις, αλλά η περίπτωση των Πλαστικών Θράκης είναι ενδεικτική των διαθέσεων που επικρατούν και της «δίψας» για φρέσκιες ιδέες με υψηλό δυνητικό περιθώριο. Ακόμα δεν έχουμε δει φαινόμενα μαζικής υστερίας στη μικρή κεφαλαιοποίηση, ενώ συζητήσεις περί οχημάτων και ευφάνταστών σεναρίων εξαγορών δεν κυκλοφορούν επομένως έχουμε πολύ δρόμο για να κλείσει ο κύκλος.
Πάντως ο Μάιος παρουσίασε μια ελαφρώς παράδοξη εικόνα: Ενώ οι ξένοι θεσμικοί έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο φθάνοντας το 59%, ο μήνας έκλεισε με εκροές από την πλευρά τους. Σχεδόν 95 εκατ. ευρώ ήταν οι εκροές του Μαΐου από τους ξένους θεσμικούς γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.
Το ελληνικό χρήμα προ των εκλογών ήταν επιφυλακτικό, ενδεχομένως και οι δημοσκοπήσεις να λειτουργούσαν ανασταλτικά δίνοντας διαφορές που δεν έβγαζαν αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική διαδικασία. Τα αποτελέσματα άλλαξαν τα δεδομένα και από τις 19 Μαΐου έως και την περασμένη Παρασκευή είχαν εισρεύσει στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού 57 εκατ. ευρώ. Αν το νούμερο σας φαίνεται μικρό πέρυσι τα μετοχικά αμοιβαία είχαν εκροές 83 εκατ. ευρώ. Ανάλογη εικόνα εισροών παρατηρείται σε τμήματα διαχείρισης χρηματιστηριακών εταιριών και σε private banking τραπεζών.
Τα παράγωγα κλείνουν την Παρασκευή και τα τμήματα των χρηματιστηριακών εταιριών θα επιφορτιστούν και με την μετακύλιση των ανοικτών θέσεων επί μετοχών στην επόμενη τριμηναία λήξη του Σεπτεμβρίου. Αν δεν ήταν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου πιθανότατα το πλήθος των ανοικτών θέσεων θα μειώνονταν, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φαίνονται πολύ πρόθυμοι να πληρώσουν το κόστος για να μείνουν «ανοιχτοί» και στους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Επιτροπής Παιγνίων στο τετράμηνο η αύξηση των μικτών εσόδων (GGR) εμφανίζεται αυξημένη κατά 16,4%. Το επίγειο δίκτυο του ΟΠΑΠ καθώς και τα VLTs εμφανίζουν αύξηση εσόδων 12% σε σχέση με πέρυσι. Διαδικτυακά τα μικτά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 280 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 21,6%. Ο ΟΠΑΠ έχει μερίδιο αγοράς με την Stoiximan και την OPAP Online περίπου 50%. Επομένως οι θετικές τάσεις συνεχίζονται και τον Απρίλιο για την εταιρία η οποία στο α’ τρίμηνο έδειξε καθαρά κέρδη 117,97 εκατ. ευρώ. Από την Πέμπτη 8 Ιουνίου έως την προσεχή Τετάρτη 14 Ιουνίου τρέχουν οι ημερομηνίες για τον υπολογισμό της μέσης σταθμισμένης τιμής των μετοχών μειωμένης κατά 3% για όσους επιλέξουν την επανεπένδυση του μερίσματος των 0,7 ευρώ ανά μετοχή.
Άλλη μια θετική κίνηση για τις αγορές από τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan με την τοποθέτηση νέου διοικητή στην κεντρική τράπεζα, ωστόσο, άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ για τη λίρα. Ο Erdogan κάνει τις σωστές κινήσεις τελευταία, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική. Επέλεξε την Hafize Gaye Erkan, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Λίγες ημέρες πριν διόρισε τον Mehmet Simsek, πρώην στέλεχος της Merril Lynch, ως υπουργό Οικονομικών. Όμως, η λίρα συνεχίζει την «τσουλήθρα» της σε νέο ιστορικό χαμηλό στις 23,54 ανά δολάριο την Παρασκευή, με την πτώση της αυτόν το μήνα να φτάνει το 12%.
Οι κινήσεις του Erdogan προμηνύουν αλλαγή στην οικονομική πολιτική, ωστόσο, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και η αγορά θέλει να το δει για να το πιστέψει. Θα υπάρξει αντιστροφή μετά από χρόνια επιτοκιακών μειώσεων και κρίσης ακρίβειας; H 43χρονη Erkan θα είναι η πρώτη γυναίκα στα ηνία της κεντρικής τράπεζας της χώρας και πέμπτος διοικητής τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θα αντικαταστήσει τον Sahap Kavcioglu, ο οποίος εφάρμοσε το κύμα επιτοκιακών μειώσεων του Erdogan που οδήγησε στο «κραχ» της λίρας το 2021 και απογείωσε τον πληθωρισμό στο 85% πέρυσι.
Το μεγάλο ερωτηματικό στις αγορές είναι αν η κεντρική τράπεζα θα είναι ανεξάρτητη υπό την ηγεσία της Erkan για να επαναφέρει τη νομισματική πολιτική σε λογική πορεία και να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Οι αναλυτές περιμένουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 20%-25% από το τρέχον επίπεδο του 8,5% ίσως και αυτόν το μήνα.
Μία πολύ σημαντική επιχειρηματική συμφωνία στον χώρο του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων και αγροτικών προϊόντων βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της. Η Bunge (BG NYSE), ένα από τα μέλη της περίφημης τετράδας που κυριαρχεί σε αυτόν τον τομέα, είναι έτοιμη να εξαγοράσει την Viterra, η οποία αποτελεί το κομμάτι της Glencore (GLEN LONDON) που ασχολείται με αυτή την αγορά. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών είναι η έγκριση από όλους τους μετόχους της Viterra.
Μπορεί ο ελβετικός κολοσσός της εξόρυξης και εμπορίας μετάλλων να ελέγχει την εταιρεία αλλά δεν είναι ο μοναδικός μέτοχός της, με δύο μεγάλα καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία να έχουν σημαντικά ποσοστά συμμετοχής. Το Reuters πιθανολογούσε πως το Canadian Pension Plan (CPP), το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 500 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια και το British Columbia Investment Management Corporation, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 200 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια θα έδιναν το «πράσινο φως» μέχρι το βράδυ της Κυριακής (ώρα Καναδά).
Η σύμφωνη γνώμη των δύο συνταξιοδοτικών ταμείων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι Καναδοί αγρότες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από αυτές τις μεγάλες διεθνείς εμπορικές εταιρείες και τα δύο μεγάλα ταμεία σίγουρα θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν κάποιες δεσμεύσεις από την πλευρά της Bunge. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, η Bunge θα πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό, πιθανώς μεγαλύτερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στους τρεις μετόχους της Viterra δηλαδή την Glencore και τα δύο καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Το ρεπορτάζ του Reuters δεν αναφέρει συγκεκριμένο ποσό αλλά από τα συμφραζόμενα προκύπτει αυτό το συμπέρασμα.
Οι τρεις μέτοχοι θα πάρουν σαν αντάλλαγμα έναν συνδυασμό μετρητών και μετοχών της Bunge. Αυτή η λεπτομέρεια εξηγεί και την εκτίμηση των συντακτών του Reuters πως η συμφωνία θα μπορούσε να χαλάσει αν η μετοχή της Bunge αντιδράσει αρνητικά στις πληροφορίες για την επικείμενη συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα μείωνε και την αξία του ανταλλάγματος. Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, η Bunge αναμένεται να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών της προς τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από 67 το 2022.
Αυτό θα την φέρει περίπου στα ίσια με την Archer Daniels Midland (ADM NYSE), μία από τις άλλες τρεις της τετράδας που αναφέραμε στην αρχή. Οι άλλες δύο, δηλαδή η Cargill και η Louis Dreyfus δεν είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο και τα οικονομικά τους στοιχεία δεν είναι γνωστά με μεγάλη λεπτομέρεια. Ενδιαφέρον εδώ έχει το γεγονός πως το 2017 η Glencore είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την Bunge αλλά συνάντησε την άρνηση των μετόχων της. Η αλλαγή σχεδίων από την πλευρά της Glencore πρέπει να έχει σχέση με την απόφασή της να επικεντρωθεί στην εξόρυξη και εμπορία των μετάλλων που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην «πράσινη μετάβαση», όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο και το νικέλιο στην αγορά των οποίων έχει πολύ ισχυρή θέση παγκοσμίως.
Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η προσπάθειά της να αγοράσει τις δραστηριότητες χαλκού της καναδικής Teck Resources (TECK NYSE) και να αποσχίσει τις εκτεταμένες δραστηριότητές της στον θερμικό άνθρακα. Υπό συνθήκες, το 2023 μπορεί να αποδειχθεί η χρονιά της μεταμόρφωσης της Glencore.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.