Τα βλέμματα στον ΟΠΑΠ, οι επενδυτές στη Mytilineos, τα καλά νέα για την ΕΧΑΕ και η ακτινογραφία της MOH

Ολοένα και υψηλότερα ανεβάζουν τον πήχη για τη δίκαιη τιμή της Mytilineos, εγχώριοι και ξένοι αναλυτές. Η πορεία της μετοχής πραγματικά εντυπωσιάζει εδώ και μήνες, αφού το ράλι είναι μεγάλο και τα ιστορικά υψηλά στην ημερήσια διάταξη. Σειρά της Citi ήταν να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της και έδωσε τα 45 ευρώ τιμή στόχο από 37 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Όπως αναφέρει βασικοί καταλύτες για την τιμή αυτή είναι τα νέα επίπεδα κερδοφορίας και η υπέρβαση του 1 δισ. ευρώ στα EBITDA και το γεγονός ότι η υψηλή κερδοφορία στηρίζεται κυρίως στην αυξημένη συνεισφορά των ΑΠΕ, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει υψηλότερη αποτίμηση για την εταιρεία.

Η Citi περιμένει πως τα επόμενα χρόνια το 50% των κερδών του ομίλου θα έρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Άρα θα μπορέσει η μετοχή να «παίζει» με υψηλότερους αριθμοδείκτες που δικαιολογούν οι εταιρείες του κλάδου. Τώρα επεξεργάζεται και ένα θετικό σενάριο που δίνει τιμή στόχο στα 53 ευρώ, αν τα κέρδη είναι ακόμα καλύτερα. 


Στον ΟΠΑΠ είναι σήμερα τα βλέμματα καθώς δημοσιεύει αποτελέσματα, ενώ την επόμενη μέρα θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα αποτελέσματα αναμένονται ισχυρά με τους αναλυτές να περιμένουν υψηλότερες διανομές στους μετόχους φέτος, με το προμέρισμα που θα ανακοινωθεί να δείχνει το δρόμο.

Η Optima Bank περιμένει ένα ακόμη δυνατό τρίμηνο και για το δεύτερο περιμένει έσοδα προ εισφορών 448,3 εκατ. ευρώ, EBITDA 177,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 107,9 εκατ. ευρώ από 79 εκατ. ευρώ. Περιμένει προμέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή από 0,30 ευρώ που έδωσε πέρυσι.

Η Eurobank Equities περιμένει 488 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, 179 εκατ. ευρώ EBITDA αυξημένα κατά 7% με ισχυρή επίδοση στις ταμειακές ροές και πάνω από 70% των EBITDA, αλλά και προμέρισμα επίσης 0,35 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για τη συνολική διανομή φέτος περιμένει 1,55 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει δώσει στόχο για φέτος ΕΒΙΤDA 740-760 εκατ. ευρώ.


Γενικές συνελεύσεις έχουν αυτήν την εβδομάδα, οι εταιρείες ύδρευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Πρώτη ξεκινάει η ΕΥΑΘ, η οποία δεν έχει διανομή μερίσματος στην ατζέντα αφού η ενεργειακή κρίση «έφαγε» τα κέρδη. Ωστόσο, ίσως να μπορούσε να δώσει κάτι από κέρδη προηγουμένων ετών για να «απαλύνει» τον πόνο των μετόχων, που είδαν τα τιμολόγια σταθερά και να παίρνει η εταιρεία όλο το κόστος από την αυξημένη ενέργεια, ενώ όλες οι άλλες επιχειρήσεις το μετακύλισαν. Η γενική συνέλευση θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου και αυτή της ΕΥΑΠ στις 6. Η ΕΥΔΑΠ θα δώσει μόλις 2 λεπτά ανά μετοχή.

Και οι δύο εισηγμένες έχουν μεγάλη ρευστότητα, μηδενικό δανεισμό και το 2023 δεν έχουν συμμετοχή στο ράλι της αγοράς. Ίσως λοιπόν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία οι διοικήσεις και να στείλουν κάποιο θετικό μήνυμα, μήπως βοηθηθούν οι μετοχές. Άλλωστε το ενεργειακό κόστος έχει υποχωρήσει. Η ΕΥΑΘ από την αρχή του έτους έχει άνοδο μόλις 8% και η ΕΥΔΑΠ απώλειες 3%.


Το τι σημαίνει να συμμετέχει το ελληνικό Χρηματιστήριο σε δείκτες με ισχυρό διεθνές αποτύπωμα φάνηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης όταν πραγματοποίησε τζίρο 454 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον καλύτερο τζίρο της χρόνιάς και είναι ο καλύτερος τζίρος από τον Μάιο του 2022 όταν πάλι οι αναδιαρθρώσεις του MSCI είχαν εκτοξεύσει το τζίρο στα 550 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2018 σε 22 συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο είχε συνολικό τζίρο 550,7 εκατ. ευρώ. Σε μια συνεδρίαση το ΧΑ έπιασε σχεδόν την επίδοση συναλλαγών ενός κακού μήνα. Αν μη τι άλλο καλά νέα για την ΕΧΑΕ που φαίνεται να κρατάει στο οκτάμηνο τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές πάνω από τα 106 εκατ. ευρώ και φυσικά για το Δημόσιο που αποκομίζει μεγαλύτερο έσοδο από το φόρο συναλλαγών.


Τύχη είναι το σημείο που συναντάται η προσπάθεια με την ευκαιρία: Οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης του διυλιστηρίου της Motor Oil διήρκησαν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο περίοδο κατά την οποία τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν, όπως και οι τιμές του αργού πετρελαίου. Το διυλιστήριο έφθασε σε κάποιο σημείο μέσα στο β’ τρίμηνο να τρέχει με δυναμικότητα διύλισης 23 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως, ενώ για κάποιες ημέρες του Ιουνίου όλες οι μονάδες ήταν κλειστές. Τέτοιου είδους συντήρηση πραγματοποιείται μια φορά κάθε πέντε χρόνια και ήταν λογικό να επηρεάσει τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Ωστόσο το ξεκίνημα του γ’ τριμήνου βρίσκει αφενός τον όμιλο πολύ πιο έτοιμο να εκμεταλλευθεί τα υψηλά περιθώρια που καταγράφονται από τις αρχές Ιουλίου αφού εκτός από την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων υπάρχει και αύξηση της δυναμικότητας κατά 8% στην ημερήσια δυνατότητα επεξεργασίας αργού πετρελαίου.

Πλέον η Motor Oil έχει νέα ονομαστική δυναμικότητα 200 χιλιάδων βαρελιών, την οποία υπάρχουν ημέρες μέσα στο γ’ τρίμηνο που το διυλιστήριο υπερβαίνει. Ο χρονισμός της συντήρησης μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον ιδανικός και δεν αποκλείεται η Motor Oil να καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος ως το τέλος της χρονιάς παρά την υπολειτουργία των μονάδων της στο διάστημα της συντήρησης.


Τα καλά νέα ωστόσο δεν σταματούν εδώ: Μέσα στο γ’ τρίμηνο θα προστεθούν άλλα 60 MW αιολικών πάρκων στο δυναμικό των ΑΠΕ ανεβάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ στα 832 MW, ενώ έως το τέλος του έτους σε ώριμο στάδιο βρίσκονται άλλα 24 MW. Τα ανεμολογικά δεδομένα έχουν σαφώς βελτιωθεί στο γ’ τρίμηνο μετά από ένα ιδιαίτερα «αναιμικό» β’ τρίμηνο.

Περισσότερα στοιχεία για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ θα δοθούν τον Νοέμβριο μετά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Με τις επιδόσεις αυτές σε διύληση και ενέργεια το γ’ τρίμηνο πάει πρόσω ολοταχώς για λειτουργική κερδοφορία 400 - 450 εκατ. ευρώ. Με αυτήν την κερδοφορία η Motor Oil θα ξεπεράσει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για συνολική λειτουργική κερδοφορία 1,1 δισ. ευρώ. Εκτός αν γίνουν «απίθανα» πράγματα στο δ’ τρίμηνο.


Κερασάκι στην τούρτα: Η Motor Oil κατέχει περίπου το 10% της Optima Bank ποσοστό για το οποίο υπάρχει η πρόθεση πώλησης στην επικείμενη δημόσια προσφορά μετοχών που έρχεται στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στα βιβλία της η Motor Oil έχει την συμμετοχή στα 20,3 εκατ. ευρώ. Αν και σαν μέγεθος δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα, η Motor Oil φαίνεται ότι θα αποκομίσει ένα καλό κέρδος και βέβαια θα αποκτήσει ρευστότητα για να τακτοποιήσει ένα μικρό μέρος από τις φορολογικές της υποχρεώσεις ή ακόμα να το επιστρέψει στους μετόχους σαν ένα έκτακτο μέρισμα.


Στο τέλος Ιουλίου ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του τελευταίου πυλώνα στο πάρκο των 330 MW που χτίζει η Τέρνα Ενεργειακή στον Καφηρέα. Παράλληλα προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η ηλέκτριση του πάρκου (σύνδεση με το δίκτυο) με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο Καφηρέας είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας και αναμένεται να έχει 60 εκατ. ευρώ ετησίως συνεισφορά στα EBITDA.


Mermeren Kombinat: Εν αναμονή της Δημόσιας Πρότασης μετά τη συγκέντρωση των ποσοστών από την Παυλίδης Μονοπρόσωπη ΑΕ Μάρμαρα – Γρανίτες, με τη μέση τιμή εξαμήνου να διαμορφώνεται στα 41,84 ευρώ ανά μετοχή.


H Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει αργότερα αυτόν το μήνα με τα επιτόκια, όμως βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων, σύμφωνα με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.

Οι επιλογές της ΕΚΤ είναι «ανοικτές» στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 14 Σεπτεμβρίου. Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει αν η επιβράδυνση που παρατηρείται στην οικονομία της ευρωζώνης είναι επαρκής λόγος να διατηρήσει τα επιτόκια ως έχουν, να κάνει μια πρώτη παύση δηλαδή από τότε που ξεκίνησε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Μερικά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν δηλώσει οτι είναι υπέρ μιας νέας αύξησης, καθώς ο πληθωρισμός στην οικονομία των 20 χωρών του ευρώ συνεχίζει να είναι πάνω από το 5%.

Σύμφωνα με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη, βρισκόμαστε κοντά ή πολύ κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων. Όμως, απέχουμε πολύ από το σημείο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε μειώσεις των επιτοκίων. Το πιο σημαντικό είναι όχι αν τελικά το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ αυξηθεί στο 4% ή όχι, αλλά η χρονική διάρκεια που το κόστος χρήματος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η διάρκεια έχει μεγαλύτερη σημασία από το πού ακριβώς θα είναι η κορυφή των επιτοκίων.


Η Palantir (PLTR NYSE) είναι μία από τις πολλές επιχειρήσεις που έχουν ωφεληθεί χρηματιστηριακά από την «εφόρμηση» της τεχνητής νοημοσύνης στις διεθνείς αγορές και γενικότερα στην ζωή μας. Η τιμή της έχει διπλασιαστεί περίπου από την στιγμή που η διοίκησή της ενημέρωσε τους επενδυτές και τους αναλυτές πως η εταιρεία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν από την ευρεία χρήση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος Άλεξ Καρπ, ο οποίος δεν φημίζεται για τις μετριοπαθείς εκφράσεις του, υποστηρίζει πως σύντομα η ικανότητα κάθε επιχείρησης να αναπτύξει επιτυχημένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και να βελτιώσει με την βοήθειά της τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της θα είναι αυτό που θα κρίνει το μέλλον της. Ο ίδιος δεν έχει διστάσει να δηλώσει πως η εταιρεία του θα γίνει σύντομα η πιο σημαντική παγκοσμίως στον τομέα της (αναπτύσσει λογισμικό για ανάλυση δεδομένων).

Η σημασία που δίνει η Palantir στην τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο μεγάλη που την έχει οδηγήσει στην ριζική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της και στην σύνδεση της αμοιβής των εργαζομένων με την επιτυχία των προσπαθειών της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα. Από τις αρχές Μαΐου που η αγορά άρχισε να αντιμετωπίζει την Palantir σαν μία εταιρεία που έχει άμεση σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, η μετοχή της άλλαξε συμπεριφορά και από τα 7 περίπου δολάρια ανέβηκε μέχρι τα 20 στα μέσα Αυγούστου πριν υποχωρήσει κάπως μέσα στα πλαίσια της χρηματιστηριακής διόρθωσης που έλαβε χώρα στην Wall Street.

Προχθές Πέμπτη όμως, η μετοχή έκλεψε την παράσταση από αρνητικής απόψεως, καθώς ήταν μία από αυτές με την μεγαλύτερη πτώση. Για την ακρίβεια έχασε λίγο πάνω από 8% και έκλεισε στα 14,98 δολάρια, με πολύ αυξημένο όγκο συναλλαγών. Η πτώση της δεν οφείλεται στο γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα, το οποίο ήταν καλό, αλλά σε μία αρκετά αρνητική έκθεση των αναλυτών της Morgan Stanley.

 Ο προβληματισμός των αναλυτών έχει άμεση σχέση με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και πιστεύουμε πως βρίσκεται μέσα στο κεφάλι πάρα πολλών επενδυτών αυτή την εποχή: πώς ακριβώς θα ωφεληθεί οικονομικά η Palantir από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης;

Το ερώτημα αυτό μπορεί πολύ εύκολα να τεθεί για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις των οποίων οι μετοχές έχουν ανεβεί πολύ ενόψει των εξελίξεων στον τομέα. Στην περίπτωση της Palantir, ο αναλυτής της Morgan Stanley υποστηρίζει πως η τωρινή χρηματιστηριακή αποτίμηση της μετοχής της οφείλεται στην ευφορία που έχει καταλάβει το επενδυτικό κοινό σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη αλλά δεν μπορεί να υποστηριχθεί εύκολα από τα γεγονότα, καθώς δεν είναι καθόλου σαφής ο τρόπος μέσω του οποίου θα έλθουν τα νέα έσοδα για την εταιρεία.

Την κατάσταση δεν βοηθά και το γεγονός πως η διοίκηση της εταιρείας παραδέχεται πως δεν υπάρχει ακόμα ένα σαφές σχέδιο. Με δεδομένο το ότι πάρα πολλές μετοχές τεχνολογικών εταιρειών έχουν απογειωθεί λόγω της αισιοδοξίας που επικρατεί σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν με την πάροδο του χρόνου δούμε και άλλους χρηματιστηριακούς αναλυτές να εκφράζουν παρόμοιους προβληματισμούς και για άλλες επιχειρήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.