Τα milestones του Τσαμάζ, η ΔΕΗ σε άλλο επίπεδο, οι επενδυτές ψάχνονται, τα deals του Mr. Chipita, το σφυρί στην Πεντέλη και ο Μασκ την είδε πρύτανης

Ένας κύκλος έκλεισε για τον Μιχάλη Τσαμάζ. Ο CEO του ΟΤΕ ανακοίνωσε πως τον Ιούνιο του 2024 αποχωρεί από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού και τη θέση του παίρνει ο Κώστας Νεμπής.

Η απόφαση, όπως μαθαίνει η στήλη, είναι εντελώς προσωπική, καθώς ο ίδιος αισθάνεται πως ό,τι αλλαγές είχε να κάνει τις πραγματοποίησε. Και με το παραπάνω. Ο ΟΤΕ που παρέλαβε δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που παραδίδει.

Ήταν ο πρώτος στην αγορά των τηλεπικοινωνιών που αναγνώρισε την τάση και δρομολόγησε τη σύγκλιση των υπηρεσιών σταθερής και κινητής, και εν συνεχεία και τηλεόρασης. Μίλησε για την εμπειρία του πελάτη (customer experience) και όχι του συνδρομητή, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο στο σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και στην εξυπηρέτηση.

Πολύ πριν ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδειχθεί σε αναγκαιότητα, τον έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία, καθιστώντας τον ΟΤΕ παράδειγμα στην Ελλάδα. Και το κυριότερο: Μετέτρεψε τον ΟΤΕ σε τεχνολογικό πάροχο και επιταχυντή της ψηφιακής μετάβασης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ, προέβλεψε την αξία του ICT για τον μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, και ετοίμασε από νωρίς τον ΟΤΕ για να γίνει συνεργάτης επιλογής για τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Διέγνωσε ότι η επιτυχία κρύβεται στη συνεχή αλλαγή, και εφάρμοσε πολυεπίπεδα στρατηγικά πλάνα συνεχούς μετασχηματισμού. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τα σωματεία για την υπογραφή πρωτοποριακών ΣΣΕ, που προέβλεπαν μείωση μισθών με διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Εισήγαγε επίσης diverse portfolio υπηρεσιών εκτός telecoms, ενώ αύξησε τα μερίδια και διατήρησε την εταιρεία στην πρώτη θέση στην αγορά. Έβγαλε στελέχη. Το τελευταίο κρατήστε το. Δίπλα του αναδείχθηκαν κορυφαία στελέχη της αγοράς, με μεγάλη πορεία εντός και εκτός ΟΤΕ.

Από την αρχή της θητείας του ενσωμάτωσε τη βιώσιμη ανάπτυξη στη στρατηγική της εταιρείας, ενώ εμπνεύστηκε τη δημιουργία του COSMOTE HISTORY, του πρώτου καναλιού ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην ελληνική ιστορία και πολιτισμό «για να μας θυμίζει από πού ερχόμαστε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε». Από το 2016 που δημιουργήθηκε, μετρά περισσότερες από 150 παραγωγές. Το track record του Τσαμάζ είναι μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται από τους πιο επιδραστικούς CEOs στη χώρα μας.


H κίνηση της ΔΕΗ να μειώσει τα τιμολόγια ρεύματος, δείχνει δύναμη και οι επενδυτές φαίνεται να επικροτούν την κίνηση οδηγώντας υψηλότερα στις τελευταίες συνεδριάσεις την τιμή της μετοχής και φέρνοντάς την μία ανάσα από τα υψηλά της. Θα μας επιτρέψετε να πούμε και κάτι άλλο: Απουσιάζουν τώρα εκείνοι οι «σχολιαστές» που έλεγαν ότι το δημόσιο με την αύξηση κεφαλαίου και τη μείωση του ποσοστού του, απώλεσε τον έλεγχο και τώρα θα κάνει κουμάντο το κεφάλαιο εις βάρος των καταναλωτών. Προφανώς και απαντά η κίνηση της διοίκησης της ΔΕΗ και σε αυτούς.

Χρηματιστηριακά πάντως επιβεβαιώνει η μετοχή αυτό που έχουμε ξαναγράψει ότι πλέον έχει περάσει σε άλλο επίπεδο η επιχείρηση και έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστεί τόσο στις εξαγορές και τις επενδύσεις, όσο και στις τιμές ρεύματος. Η κίνηση επίσης συμβάλει και στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών που λόγω του υψηλού πληθωρισμού έχει πιεστεί σημαντικά. Η μετοχή χθες βρέθηκε πάνω από τα 11 ευρώ και μερικά σεντς κάτω από το υψηλό που είχε γράψει τον περασμένο Ιούλιο. Αν περάσει τα 11,22 ευρώ θα βρεθεί σε υψηλό εννέα ετών και κάτι…


Μόλις έσκασε η είδηση για μειώσεις επιτοκίων από τη FED άρχισαν να ψάχνουν οι επενδυτές ποιες μετοχές θα κερδίσουν. Η ΕΚΤ βέβαια χρησιμοποίησε μία πιο συντηρητική γλώσσα, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσει και αυτή μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Η απάντηση στο ερώτημα ποιες εταιρείες κερδίζουν, είναι, αυτές που επιβαρύνονται σημαντικά από δάνεια.

Αυτές ήταν και οι μετοχές που επηρεάστηκαν αρνητικά τους προηγούμενους μήνες και κατά τη διάρκεια των αυξημένων επιτοκίων. Πολλές εταιρείες είδαν τα χρηματοοικονομικά κόστη να υπερδιπλασιάζονται και κυρίως εταιρείες από το χώρο της ενέργειας, των ακινήτων και γενικά όσες είχαν δάνεια λόγω επενδύσεων ή αυξημένων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης.

Σταδιακά θα δούμε να μειώνεται αυτό το βάρος, με την πρώτη μείωση να αναμένεται από τη FED τον Μάρτιο και συνολικά μάλλον θα κάνει τρεις μειώσεις το 2024 ύψους 0,25% η κάθε μία. Άρα από τα τέλη του 2024 και μετά το 2025 θα δούμε την ελάφρυνση του βάρους. Βέβαια στο χρηματιστηριακό ταμπλό θα το δούμε νωρίτερα, αφού τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί.


Με την αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου χθες, της Galaxy Cosmos Mezz, ολοκληρώθηκαν οι διανομές υψηλών μερισμάτων των μετοχών του εν λόγω κλάδου. Όλα τα μερίσματα είχαν αποδόσεις άνω του 18% και του 20% και για την Galaxy και την Sunrise θυμίζουμε πως ήταν η πρώτη, ενώ η Phoenix έχει κάνει άλλη μία επιστροφή κεφαλαίου.

Βλέπουμε όμως από τις ανακοινώσεις των ίδιων των εταιρειών που ενημερώνουν για τις εισπράξεις τοκομεριδίων, πως αυξάνουν εκ νέου τη ρευστότητα, άρα και το 2024 θα έχουμε πάλι διανομές μερισμάτων, προς το τέλος του έτους, όπως έγινε και φέτος. Η Phoenix αν και έδωσε 18 εκατ. ευρώ στους μετόχους, έχει συγκεντρώσει 15 εκατ. ευρώ και θα λάβει και άλλα προς τα μέσα της νέας χρονιάς.

H Sunrise έλαβε 3,67 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και μετά τη διανομή μερισμάτων και τα ποσά που έλαβε μέσα στο 2023, έχει μαζέψει περίπου 11 εκατ. ευρώ, άρα και αυτή μπορεί να επαναλάβει τη διανομή που έκανε φέτος και την επόμενη χρονιά.


Νέα deals στον τομέα τροφίμων και ποτών επιδιώκει ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια προσπαθεί με διευρύνει το αποτύπωμά του στη συγκεριμένη αγορά. Η τελευταία επιχειρηματική κίνηση ήταν αυτή της εξαγοράς εταιρείας εμφιαλωμένου νερού μαζί με τους Νίκο Καραμούζη και Απόστολο Ταμβακάκη, μέσω της εταιρείας Water Invest.

Η κίνηση αυτή θα ακολουθηθεί και από άλλα deals, όπως αυτά της τελευταίας διετίας, όπου ο Mr.Chipita κατόρθωσε να εξαγοράσει αρχικά το 45% της εμβληματικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, το 2022, και στη συνέχεια, φέτος να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της εταιρείας συμφερόντων του, της Bespoke SGA Holdings στην ION, στο 60%.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Mondelez, στις αρχές του 2022, όπου μέσω της εταιρείας Cryred ο κ. Θεοδωρόπουλος ελέγχει πλέον το 92% της Chipita Foods, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 95% της βιομηχανίας αλλαντικών Νίκας οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Η κινητικότητα του επιχειρηματία συνεχίστηκε με την εξαγορά της Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ στη Λάρισα, από κοινού με τον Απόστολο Ταμβακάκη και κατέληξε με την απόκτηση των εταιρειών Έδεσμα και Αμβροσία στη Θεσσαλονίκη.


Με «κουρεμένη»  τιμή εκκίνησης έχει προγραμματιστεί να εκπλειστηριαστεί στις 17 Ιανουαρίου ένα εμβληματικό ακίνητο στην περιοχή της Πεντέλης, το οποίο ανήκει στον Αλέξανδρο Σπέντζο, της γνωστής οικογενείας που ελέγχει την «Σπέντζος Φίλμ».

Το ακίνητο θα «βγει στο σφυρί» με τιμή εκκίνησης τα 330.000 ευρώ, έναντι 580.000 που είχε βγεί, πέρσι, σε πλειστηριασμό που ματαιώθηκε καθώς δεν υπήρχαν πλειοδότες.

Το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται είναι μια διώροφη μεζονέτα σε συγκρότημα κατοικιών που κατασκευάσtηκε το 1993 στην Παλαιά Πεντέλη.


O νέος στόχος του Ίλον Μασκ είναι η δημιουργία ιδιωτικού σχολείου και στη συνέχεια πανεπιστημίου στο Όστιν τουΤέξας, με πυρήνα σπουδών τα μαθηματικά, τη μηχανική, την τεχνολογία και τις φυσικές επιστήμες.

Ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla θέλει να δημιουργήσει ένα σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο θα ακολουθεί τη μεθοδολογία STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), μια παιδαγωγική προσέγγιση που εστιάζει αποκλειστικά στη διδασκαλία των βασικών επιστημονικών, τεχνολογικών, μηχανολογικών και μαθηματικών αρχών και δεξιοτήτων.

Αυτό προκύπτει μετά την ανακάλυψη σχετικής αίτησης για αφορολόγητο καθεστώς που κατέθεσε στην αμερικανική εφορία (IRS) το The Foundation, ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του Μασκ. Η αίτηση αυτή, κατατέθηκε πέρυσι και εγκρίθηκε τον περασμένο Μάρτιο και δείχνει ότι ο Μασκ έβαλε 100 εκατομμύρια δολάρια από δικά του χρήματα για το στήσιμο και τη λειτουργία του σχολείου. Αργότερα, ο Μασκ σκοπεύει να ιδρύσει και πανεπιστήμιο «αφιερωμένο στην εκπαίδευση στα υψηλότερα επίπεδα».


Οι επίσημες δηλώσεις από την πλευρά της Fed, συνοδεύτηκαν και από ανώνυμες διαρροές ανώτατων στελεχών της τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες μέσα στο 2024 θα υπάρξουν μειώσεις της τάξεως του 0,75% με σκοπό στο τέλος του έτους τα επιτόκια να βρίσκονται στο 4,6%. Για το Δεκέμβριο του 2025 οι ίδιοι κύκλοι έθεσαν σαν στόχο το 3,6%. Η Citi προβλέπει πτώση των επιτοκίων της τάξης του 1,25%. Η Deutsche Bank σε χθεσινή της ανάλυση, ήταν ακόμα πιο αισιόδοξη, αναφερόμενη σε μείωση της τάξης του 1,75% μέσα στο 2024. Η δε Macquarie αναμένει υποχώρηση των επιτοκίων κατά 2,25%.


To ράλι της μετοχής της Apple δεν λέει να σταματήσει. Μετά το κλείσιμο της μετοχής σε νέο υψηλό-ρεκόρ την Τετάρτη, η χρηματιστηριακή αξία της κατασκευάστριας των κινητών iPhone κοντεύει να φτάσει τη συνολική κεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς της Ευρώπης, της γαλλικής.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Παρισιού βρισκόταν στα $3,2 τρισ. την Τετάρτη και αυτή της Apple στα $3,1 τρισ. Η Apple είναι μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση από όλα τα χρηματιστήρια εκτός από τα έξι μεγαλύτερα του κόσμου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple πιθανώς να ξεπεράσει σε αξία τη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού. Συνέβη ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η κεφαλαιοποίηση της γαλλικής χρηματιστηριακής αγοράς βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ μετά την άνοδο των εταιρειών ειδών πολυτελείας, όπως της LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) και της Hermes. Η μετοχή της Apple έχει σημειώσει μεγάλη ανάκαμψη από τον Οκτώβριο, όταν οι ανησυχίες για την πορεία των πωλήσεων στην Κίνα είχαν προκαλέσει πιέσεις. «Οι αρκούδες στη μετοχή παρέλειψαν να υπολογίσουν τη βελτίωση του μικτού περιθωρίου της Apple», αναφέρει σε ανάλυση της η Citigroup, θέτοντας τιμή-στόχο τα $230.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.