Στις 27 Σεπτεμβρίου θα δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου ο ΑΔΜΗΕ, ενώ η καταβολή του προμερίσματος που έχει αποφασίσει η γενική συνέλευση ύψους 0,055 ευρώ (καθαρό) θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως ήδη υπάρχει απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για αύξηση του εσόδου (WACC) στο 7,57% το 2023 και 7,51% το 2024. Μάλλον τα παραπάνω έχουν «ξεχαστεί» από τους επενδυτές, με τη μετοχή το τελευταίο διάστημα να υποχωρεί, λόγω και της γενικότερης πορείας της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλος ξένος ήταν πωλητής, αλλά από την άλλη ισχυρά ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια απορροφούσαν την προσφορά, καθώς βλέπουν τις προοπτικές που ανοίγονται. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 άρχισαν να βελτιώνονται τα αποτελέσματα και στο πρώτο φετινό τρίμηνο είδαμε για τον όμιλο ΑΔΜΗΕ EBITDA 70,1 εκατ. ευρώ από 47,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, δηλαδή την εισηγμένη 14,8 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 145%. Το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που αναπτύσσει εκτός του ότι είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, θα αλλάξει και τα δεδομένα στον όμιλο.
Στο πρώτο τρίμηνο καταγράφθηκε ισχυρή αύξηση των επενδυτικών δαπανών που δείχνει τη δυναμική πορεία υλοποίησης του προγράμματος ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μέσα από το οποίο ο ΑΔΜΗΕ αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με ορίζοντα το 2030. Μετά την ολοκλήρωση των καλωδιακών ποντίσεων τον Μάρτιο 2023, η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής προχωρά εντατικά και στο χερσαίο τμήμα της, η τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παράλληλα, ο Δυτικός Διάδρομος, η νέα γραμμή μεταφοράς που ενσωμάτωσε για πρώτη φορά την Πελοπόννησο στο σύστημα υπερυψηλής τάσης 400 kV, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία αναβαθμίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση του εκτενούς επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή ύψους 5 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, το σύνολο των μεγαλύτερων νησιών του Αιγαίου θα είναι πλέον άμεσα διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης και θα απολαμβάνει σταθερή και πιο καθαρή ηλεκτροδότηση, ενώ ο ηλεκτρικός χώρος για την απορρόφηση νέων μονάδων ΑΠΕ θα αυξηθεί σε 28 GW, από 18 GW σήμερα, υπερκαλύπτοντας τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ίδια περίοδο.
Η συσσώρευση της μετοχής της Motor Oil συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, πάντα κοντά στα ιστορικά υψηλά της, χωρίς να έχει επηρεαστεί από τα αποτελέσματα εξαμήνου και τις προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου. Ο όμιλος παρά τη μεγάλη υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο, είχε στο εξάμηνο καθαρά δημοσιευμένα κέρδη 275 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση των 2,56 δισ. ευρώ προφανώς και δείχνει πως το p/e για το σύνολο της χρήσης θα είναι μονοψήφιο, αφού ήδη είναι με τα κέρδη του εξαμήνου.
Όμως στο τρίτο τρίμηνο η πορεία του τουρισμού πάει πολύ καλά και τα περιθώρια, όπως είπε η διοίκηση, έχουν ανακάμψει αισθητά. Επίσης δεν θα έχει την αρνητική επίδραση που είχε στο πρώτο εξάμηνο από τη συντήρηση μονάδων. Για το 2023 οι επενδύσεις θα φτάσουν τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως ο ενεργειακός κλάδος ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει με EBITDA 93 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο από 32 εκατ. ευρώ πέρυσι, λόγω της ισχύς των 772 MW από 279 MW που είχε σε λειτουργία πέρυσι. Σημειώνεται επίσης πως η τιμή του πετρελαίου είναι σε υψηλό 10 μηνών.
Δέχθηκε αρκετή πίεση ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και τεχνικά η αγορά είχε βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα και οι αποτιμήσεις βελτιώθηκαν, με αποτέλεσμα να δούμε αντίδραση. Βέβαια, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δεν ήταν και τόσο «ζεστοί» οι επενδυτές, αλλά τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Και εδώ όρεξη να ‘χεις να βλέπεις τις εξελίξεις, αφού από τη μία η επενδυτική βαθμίδα και από την άλλη η αποεπένδυση του ΤΧΣ θα κρατήσει για καιρό ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κατά 0,25% αυξήθηκαν τα επιτόκια σύμφωνα με την ΕΚΤ, επομένως θα συνεχίσουν οι τράπεζες να απολαμβάνουν υψηλό καθαρό επιτόκιο και να βελτιώνουν τα έσοδά τους. Αναμένει η αγορά από την Eurobank να εξαγοράσει το ποσοστό που έχει το ΤΧΣ στην τράπεζα, ήτοι το 1,4% και όπως έχει πει η διοίκηση η ανώτατη τιμή θα είναι τα 1,90 ευρώ. Στη συνέχεια θα δούμε να βγαίνει προς πώληση το 20% από 40,4% που έχει το Ταμείο στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και το 9% που έχει στην Alpha Bank μάλλον μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώστε επίσης πως αύριο το βράδυ θα δούμε την ετυμηγορία της Moody’s για το αξιόχρεο της χώρας και η αγορά περιμένει να έρθει πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, αφού σήμερα απέχει κατά 3… σκαλοπάτια.
To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες υπέρ πρότασης της Κομισιόν που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη του αλουμινίου στη λίστα με τις στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες. «Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι που οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιλογής του αλουμινίου ως στρατηγικής σημασίας πρώτη ύλη. Τούτο διορθώνει μια παράλειψη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει και να διευρύνει την εφοδιαστική αλυσίδα αλουμινίου, το οποίο μόνο καλό μπορεί να είναι για την Πράσινη Συμφωνία μας και την ασφάλεια όσον αφορά τους διαθέσιμους πόρους» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μετάλλων (Eurometaux), Ευάγγελος Mυτιληναίος. Όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό για την εταιρεία που πρωταγωνιστεί στον κλάδο αλουμινίου…
Ο όμιλος του Ευάγγελου Μυτιληναίου βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και για έναν ακόμα λόγο. Ανέλαβε από κοινού με τη θυγατρική της General Electric, GE Vernova το μεγάλο έργο Eastern Link 1 στη Βρετανία, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση στον τομέα M Power Projects του κλάδου ενέργειας του ομίλου.
Η επιλογή του ομίλου Μυτιληναίος ως συνανάδοχος στο έργο αυτό οφείλεται στην τεχνογνωσία που διαθέτει σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, αλλά και την κατασκευή έργων με μεγάλο μέγεθος αλλά και πολυπλοκότητα.
Το συγκεκριμένο έργο, το Eastern Link 1 είναι μια υποθαλάσσια οδός μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικού μήκους 190 χιλιομέτρων, με αρχικό προϋπολογισμό 2,9 δισ. ευρώ. Η οδός θα μεταφέρει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 2 εκατ. νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία. Η έναρξη της κατασκευής έχει προγραμματιστεί μέσα στο 2024, ενώ η λειτουργία του εκτιμάται ότι θα αρχίσει το 2029.
Ο όμιλος Μυτιληναίος θα αναλάβει το έργο αυτό σε κοινοπραξία με την GE Vernova, θυγατρική της General Electric. Συγκεκριμένα η Grid Solutions της GE Vernova συνεργάζεται με τον όμιλο Μυτιληναίος στον τομέα της παροχής των τεχνικών έργων και της τεχνολογίας για τους σταθμούς μετατροπέων HVDC (συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης). Οι σταθμοί αυτοί θα μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, αυτό δηλαδή που χρησιμοποιείται στα χερσαία δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυξήσεις από 12 έως και 16,4% παρατηρούνται στις τιμές πώλησης των κατοικιών στη χώρα μας για το β΄τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Μεσοσταθμικά, για όλα τα ακίνητα της χώρας η αύξηση σε σχέση με το β΄τρίμηνο του 2022 διαμορφώνεται σε 13,9%
Το «ράλι» των τιμών των ακινήτων που ξεκίνησε από το 2022 γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στην Αθήνα, όπου οι τιμές των νέων κατοικιών - διαμερισμάτων καταγράφουν άνοδο 14,1% και στη Θεσσαλονίκη με αύξηση 16,4%. Μεσοσταθμικά, η αύξηση για το σύνολο της χώρας συγκρινόμενη με το β΄ τρίμηνο του 2023 ανέρχεται σε 13,8% για τα νέα ακίνητα (νεόδμητα ως και παλαιότητας 5 ετών) και 14,1% για τα υπόλοιπα ακίνητα, παλαιότητας 5 ετών και άνω.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες έχουν πλησιάσει σε ιστορικά υψηλά, θα συνεχίσουν να αυξάνονται, τουλάχιστον, ως το τέλος του 2024. Οι ανατιμήσεις των ακινήτων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οφείλονται αφενός στην περιορισμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση και αφετέρου στη μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα, λόγω του υψηλού κατασκευαστικού κόστους.
Υπό πίεση οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών την Πέμπτη μετά τις δηλώσεις της πρωθυπουργού Giorgia Meloni οτι ακόμη και αν υπάρξουν τροποποιήσεις στην έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των τραπεζών, ο στόχος της κυβέρνησης θα παραμείνει να εισπράξει έσοδα γύρω στα 3 δισ. ευρώ από το μέτρο. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη STOXX 600, αντίδραση που οι αναλυτές απέδωσαν στις δηλώσεις της Meloni.
H Intesa Sanpaolo έχανε 2,1%, η BPER Banca 3,4% με τις Unicredit, Banco BPM και Monte dei Paschi επίσης σε αρνητικό έδαφος. Η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε την έκτακτη φορολογία στις τράπεζες καθώς ο κλάδος δεν μετακύλισε τις αυξήσεις επιτοκίων στους καταθέτες. Η φορολογία 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών σημαίνει οτι φορολογούνται με αυτόν το συντελεστή τα ποσά που υπερβάινουν την κερδοφορία αναφοράς του έτους 2021. Ωστόσο, η φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να υπερβεί το 0,1% του ενεργητικού των τραπεζών.
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές οικονομίες και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές είναι η δυσκολία ανεύρεσης εργαζομένων, ειδικά σε εξειδικευμένους τομείς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει αυτή την εποχή στις ΗΠΑ, στην πολιτεία του Τέξας. Όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο του Bloomberg, δύο πολύ σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας της πολιτείας, ο ενεργειακός και ο τεχνολογικός, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα καταφέρει πρώτος να προσελκύσει τα στελέχη που χρειάζεται. Από την μία μεριά έχουμε λοιπόν τις επιχειρήσεις που ψάχνουν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που τα εξορύσσουν τα μεταφέρουν και τα επεξεργάζονται και από την άλλη όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την προηγμένη τεχνολογία, όχι μόνο τους παραδοσιακούς τεχνολογικούς κολοσσούς αλλά και την βιομηχανία Crypto κα επιχειρήσεις όπως την Tesla.
Γνωρίζοντας την πολύ σημαντική θέση που κατέχει εδώ και δεκαετίες η ενεργειακή βιομηχανία στο Τέξας, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πως ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του ανταγωνισμού περιλαμβάνει την προσπάθεια των τεχνολογικών εταιρειών να δελεάσουν εργαζόμενους του ενεργειακού τομέα. Το πρώτο παράδειγμα που παραθέτουν οι συντάκτες του άρθρου αναφέρεται σε ένα στέλεχος συμβουλευτικής εταιρείας του τεχνολογικού χώρου που κινείται συστηματικά στις περιοχές που είναι γεμάτες με εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου.
Ο Jose De Joyos προσπαθεί να πείσει ανθρώπους που εργάζονται στις ενεργειακές εταιρείες να τις αφήσουν και να πιάσουν δουλειά σε data centers ή εγκαταστάσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Δεδομένου του ότι το εργασιακό περιβάλλον στα τεχνολογικά επαγγέλματα είναι συνήθως πολύ πιο φιλικό από αυτό στις ενεργειακές επιχειρήσεις, ο De Joyos και άλλοι που κάνουν το ίδιο πράγμα δεν δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν τους εργαζόμενους που θέλουν, καθώς προσφέρουν συνήθως και καλύτερες αμοιβές.
Η κατάσταση είναι τέτοια που ο Paul Marsden, επικεφαλής του ενεργειακού τομέα του γίγαντα των κατασκευών Bechtel, δήλωσε στο Bloomberg πως ο ανταγωνισμός που δέχεται από τις τεχνολογικές εταιρείες αποτελεί για αυτόν ένα είδος εφιάλτη.
Ο ανταγωνισμός αυτός έχει γίνει αισθητός τα τελευταία χρόνια λόγω της μαζικής μετανάστευσης τεχνολογικών επιχειρήσεων από την Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες προς το Τέξας. Οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του για υψηλής ποιότητας εργαζόμενους έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων, όπως και την καθυστέρηση στην αποπεράτωσή τους. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στον τομέα των εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου και μεταφόρτωσής LNG στα ειδικά δεξαμενόπλοια.
Πολλοί ειδικοί φοβούνται πως αυτό θα επηρεάσει την ικανότητα των ΗΠΑ να ανεβάσουν τις ποσότητες LNG που εξάγουν κάθε χρόνο, στην αύξηση των οποίων προσβλέπουν η Ευρώπη και η Ασία για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους τα επόμενα χρόνια. Βέβαια, το πρόβλημα με την δυσκολία ανεύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το Τέξας, ούτε πλήττει μόνο την ενεργειακή βιομηχανία.
Πολύ απλά, δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι από πολλές ειδικότητες που είναι απαραίτητες στην βιομηχανία κάθε είδους, όπως π.χ. στην βιομηχανία μικροεπεξεργαστών που δυσκολεύεται να στελεχώσει τα νέα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ. Φυσιολογική εξέλιξη θα μπορούσαμε να πούμε, αφού για πολλά χρόνια οι αμερικανικές επιχειρήσεις έστελναν τα εργοστάσιά τους σε άλλες χώρες. Όπως λέμε συχνά, «όλα εδώ πληρώνονται».
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.