Τι δείχνει η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης από το κορυφαίο fund Fiera στην Attica Bank, η γκρίνια για το ΧΑ, τα βλέμματα στη Cenergy, η διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου πατάει γκάζι, η Aegean, το γεωτρύπανο και οι ταύροι στη Wall

Χθες το βράδυ «έσκασε» η μεγάλη είδηση για τη δέσμευση της Fiera Capital να συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank. Βέβαια το deal αυτό έρχεται στο πλαίσιο των εν εξελίξει συζητήσεων με θεσμικούς επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας…

Η Fiera Capital (UK) Limited είναι μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχειριζόμενη περιουσιακά στοιχεία άνω των $116,1 δισ. Η είσοδος του fund σε μια ελληνική τράπεζα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Κυρίως όμως για την Attica Bank και τη διοίκησή της, καθώς πρόκειται για ένα γνωστό fund που χτίζει μακροχρόνια στρατηγική όπου επενδύει. Πρόκειται δηλαδή για ποιοτικά κεφάλαια που βλέπουν το success story της Attica Bank και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της τράπεζας. Και βεβαίως και στο management. Άλλωστε το ίδιο το Fiera Capital στην ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τη διοίκηση της Attica Bank, «από τις καλύτερες που έχει συναντήσει».

Είναι σαφές πως χωρίς την ύπαρξη μεγάλου ιδιώτη επενδυτή, της Thrivest εν προκειμένω, δεν θα συμμετείχε το εν λόγω fund, όπως επίσης και δεν θα προσέλκυε το ενδιαφέρον η ΑΜΚ των επενδυτών. Η συμμετοχή στην ΑΜΚ με 12 εκατ. ευρώ αποτελεί επιστέγασμα της σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει από τη διοίκηση της τράπεζας, την Thrivest, το ΤΧΣ και την κυβέρνηση για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.

Η προοπτική συμμετοχής των κεφαλαίων της Fiera Capital στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αποτελεί ορόσημο για την Τράπεζα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανακεφαλαιοποίησης της, σε ευθυγράμμιση με τη συνεχιζόμενη πορεία μετασχηματισμού της εντός του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Δείχνει τον απόλυτο μετασχηματισμό και τη λειτουργική μεταμόρφωσης της τράπεζας, κάτι άλλωστε που πιστοποιείται από τα οικονομικά μεγέθη που καταγράφει.


Η μέρα ανήκει σήμερα στη Cenergy. Η διοίκηση της εταιρείας θα χτυπήσει το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α., με αφορμή την εισαγωγή των νέων μετοχών από την πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Όπως έχουμε ξαναγράψει είναι μεγάλη υπόθεση η είσοδος στην Αμερική με δική της μονάδα, γιατί στις ΗΠΑ σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά όταν παράγεις εκεί, απ' όταν πουλάς μέσω εισαγωγής των προϊόντων σου. Επίσης είναι μία τεράστια αγορά, με πολύ υψηλότερα περιθώρια EBITDA. Από την άλλη η Cenergy έχει μαζέψει περισσότερα κεφάλαια απ' όσα υπολογίζει ότι θα χρειαστεί, αφού έχει ήδη αγοράσει την έκταση. Άρα θα έχει περίσσευμα για κάποιες επενδύσεις που μπορεί να χρειαστεί να κάνει στις υπάρχουσες μονάδες.


Με ταχείς ρυθμούς προχωράει το mega project της διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου, η οποία θα φέρει φθηνή «πράσινη» ενέργεια από τη Βόρεια Αφρική στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο Κάιρο «γράφτηκαν» αυτές τις ημέρες τα «επόμενα κεφάλαια» του έργου, το οποίο «ωριμάζει» σημαντικά με το τετ α τετ των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών να καταλήγει στην από κοινού απόφαση για την έναρξη διαδικασιών της εταιρικής συμμετοχής τους στο έργο.

Αυτό που επίσης «κλήρωσε» για το project μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών είναι πως η εξαγόμενη ενέργεια μέσω της διασύνδεσης θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά πάρκα, κάτι που θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα της ανισορροπίας που παρατηρείται στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής λόγω της περιορισμένης δυνατότητας των φωτοβολταϊκών να παρέχουν ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα αυξήσει τις ποσότητες «πράσινης» ενέργειας της χώρας μας, εξασφαλίζοντας σημαντικό απόθεμα ιδιαίτερα το βράδυ, όταν και κυριαρχεί στην ηλεκτροπαραγωγή το φυσικό αέριο.

Εξελίξεις, παράλληλα, είχαμε και αναφορικά με το μετοχικό σχήμα του έργου, στο οποίο η κινητικότητα από τους Διαχειριστές Ελλάδας-Αιγύπτου είναι έντονη. Ο αιγυπτιακός Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς (EETC) είναι υποψήφιος μέτοχος, ενώ από πλευράς μας, έντονο είναι και το ενδιαφέρον του ΑΔΜΗΕ για την μετοχική είσοδό του στο project. Αυτό που θέλει τώρα να εξετάσει ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να καθορίσει το ποσοστό συμμετοχής του, είναι η συνολική αποτίμηση του έργου, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Πάντως, ο ΑΔΜΗΕ είχε υπογράψει τον Μάιο του 2023 με την εταιρεία Elica του Ομίλου Κοπελούζου, η οποία αποτελεί τον project promoter του έργου, μνημόνιο συνεργασίας που προέβλεπε την απόκτηση ποσοστού από τον ΑΔΜΗΕ έως 33%.


Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή επηρέασε τη μετοχή της Aegean με αποτέλεσμα να καταγράψει ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων. Με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας και λόγω της βελτίωσης της αποτίμησης της μετοχής, βγήκαν αρκετοί αγοραστές. Άλλωστε η χρονιά πηγαίνει πολύ καλά τουριστικά και παρά τις όποιες αντιξοότητες κλήθηκε να αντιμετωπίσει, τα έχει καταφέρει. Το μεγαλύτερο βέβαια θέμα ήταν η αναγκαστική καθήλωση των νέων αεροσκαφών προκειμένου να γίνει ο έλεγχος στους κινητήρες.

Όμως γι’ αυτό θα λάβει αποζημίωση. Δεν είναι ακόμα γνωστό το ύψος αλλά ίσως μάθουμε περισσότερα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Αυτό που πάντως ξέρουμε είναι ότι στο εννεάμηνο μετέφερε περισσότερους από 12,5 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 5% έναντι της περσινής χρονιάς. Στο τέταρτο τρίμηνο και σε μία προσπάθεια να συμβάλει ώστε να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος προσφέρει 4,5 εκατ. περισσότερες θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ έχει αυξήσει και τις πτήσεις από και προς προορισμούς όπως Λονδίνο, Τουρκία, Κύπρο, Αραβικά Εμιράτα και Βαλκάνια. Σημειώνουμε, επίσης, πως το πετρέλαιο παρά την άνοδο που σημείωσε λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή, έχει στις τελευταίες μέρες υποχωρήσει σημαντικά.


Μπορεί η κουβέντα το τελευταίο διάστημα να έχει στραφεί στην πιθανή αναβάθμιση της αγοράς, μετά την ένταξη από τον οίκο FTSE Russell σε watch list, αλλά μάλλον είναι νωρίς ακόμα θα λέγαμε και μακάρι να μεσολαβήσει αρκετό διάστημα, γιατί αν μας πετύχει σε μία τέτοια αγορά, οι εκροές των ξένων θα μας «βυθίσουν». Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία καθίζηση του τζίρου και με όποιο στέλεχος της αγοράς και αν έχουμε συνομιλήσει είναι απογοητευμένο και δεν εντοπίζει προοπτικές.

Αξιόλογο στέλεχος σημείωνε στη στήλη πως αν αφαιρέσουμε από τον τζίρο τις αγορές ιδίων μετοχών και τις κινήσεις των ειδικών διαπραγματευτών, δεν μένει σημαντικός καθαρός τζίρος. Αν δεν διαφημίσουμε το προϊόν μας καλύτερα, αν δεν συνεχίσουν οι εισηγμένες να έχουν καλή κερδοφορία και αν δε βρούμε κάποιο νέο στόρι, ίσως σε ένα ή ενάμιση χρόνο από τώρα, όταν θα έρθει δηλαδή η αναβάθμιση, να είναι αργά. Κάποιοι σημειώνουν το γεγονός πως ενώ οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, οι επενδυτές δεν δείχνουν διάθεση για τοποθετήσεις, την ώρα μάλιστα που οι ξένες αγορές είναι σε ιστορικά υψηλά.


Πιο κοντά από ποτέ για να πέσει το πρώτο γεωτρύπανο για το φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης βρισκόμαστε τώρα, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η ΕΔΕΥΕΠ στην κοινοπραξία ExxonMobil και HELLENiQ ΕNERGY για την έναρξη της β' φάσης του σταδίου ερευνών, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων είναι ενθαρρυντικά.

Οι μισθώτριες εταιρείες μπαίνουν τώρα στην τελική ευθεία για το οικόπεδο στα «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και στη δεύτερη αυτή φάση ερευνών θα «κληρώσει» για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης της κοινοπραξίας, η οποία αναμένεται εντός της διετίας 2025-2026, αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

Πάντως, η ΕΔΕΥΕΠ φαίνεται αρκετά αισιόδοξη για τα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει η περιοχή, τα οποία μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Παρά τα εμπόδια που είχε βρει «μπροστά» της κατά καιρούς η κοινοπραξία στην προσπάθειά της να προχωρήσει τις έρευνες, κυρίως αναφορικά με τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία να στέκονται πολλές φορές εμπόδιο, η ExxonMobil έκανε ό,τι μπορούσε για να επισπεύσει τις διαδικασίες, προχωρώντας πολύ γρήγορα τις έρευνες και συλλέγοντας τρισδιάστατα δεδομένα, πολύ νωρίτερα και από αυτό που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.


Μπορεί συχνά κάποιες προτάσεις να μοιάζουν συντεχνιακές, τελικά όμως είναι ουσίας. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των όσων είχε προτείνει εδώ και δύο χρόνια ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, για τις φορολογικές δηλώσεις (αυστηρό τετράμηνο υποβολής και πρόστιμα στα στελέχη οργανισμών, που καθυστερούν την αποστολή των στοιχείων). Γι αυτό και η επιμονή του δικαιώθηκε. Και γίνεται νόμος του κράτους...


Η UBS αναμένει αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) των εταιρειών του S&P 500 κατά 5%-7% για το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το 11% του προηγούμενου τριμήνου, εξαιτίας της πτώσης στις τιμές πετρελαίου και βενζίνης. Παρ’ όλα αυτά, η πρόβλεψη για ετήσια αύξηση κερδοφορίας στο 11% παραμένει σταθερή, με τους αναλυτές να πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα επιβεβαιώσουν την ισχυρή κερδοφορία των μεγάλων εταιρειών σε ένα ανθεκτικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Η UBS διατηρεί τη θετική της στάση για τις αμερικανικές μετοχές, λόγω της υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, της αύξησης της κερδοφορίας, των χαλαρότερων πολιτικών της Fed, και της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Παρόλο που οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι σχετικά υψηλές, τις θεωρεί λογικές στο παρόν ευνοϊκό κλίμα. Επισημαίνει, επίσης, ότι ιστορικά, οι αποτιμήσεις δεν είναι καλός δείκτης μελλοντικών αποδόσεων, συνεπώς δεν αναμένεται σημαντική επιβράδυνση των αγορών σύντομα.

Ο στόχος για τον S&P 500 παραμένει στις 6.200 μονάδες μέχρι τον Ιούνιο του 2025, με την UBS να προτιμά μετοχές από τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και ποιοτικές εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη. Οι «Magnificent 7» αναμένεται να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους κατά περίπου 20% ετησίως.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν και το ποσοστό παραμένει σταθερό σε σύγκριση με το 2023, η αξία του χρέους αυξάνεται, και η τάση δεν δείχνει να αναστρέφεται. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 100%.

Στο ίδιο διάστημα, το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων ανήλθε στο 146% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ταμείο. Η Ίρα Ντάμπλα-Νόρις, υποδιευθύντρια του ΔΝΤ, σημείωσε ότι η κατάσταση ίσως είναι χειρότερη από τις προβλέψεις, καθώς οι εκτιμήσεις για το χρέος τείνουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Παρά τις ανακοινωμένες δημοσιονομικές προσαρμογές από διάφορα κράτη, το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες ότι αυτές θα σταθεροποιήσουν το χρέος. Ιδιαίτερα μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, συνεχίζουν να αυξάνουν το χρέος τους, με ελάχιστες ενδείξεις αλλαγής της τάσης. Η μείωση του χρέους απαιτεί σημαντικές περικοπές δαπανών, που όμως μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν τις ανισότητες.


Αυξήθηκε η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς με τα στεγαστικά δάνεια να πρωτοστατούν, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε τράπεζες στις 20 οικονομίες του ευρώ. Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για δανειοδοτήσεις ήταν λίγο πάνω από το μηδέν για μεγάλο μέρος της φετινής χρονιάς λόγω των υψηλών επιτοκίων και της αναιμικής ανάπτυξης.

Η ασθενική ανάπτυξη είναι ένας από τους λόγους που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος χρήματος αυτήν την εβδομάδα, για τρίτη φορά φέτος, καθώς ο πληθωρισμός είνει σχεδόν υπό έλεγχο και μπορεί να χαλαρώσει τα φρένα. «Για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι τράπεζες αναφέρουν μια ήπια αύξηση στη ζήτηση για χρηματοδοτήσεις από εταιρείες», αναφέρει η ΕΚΤ στην έρευνά της σε 156 μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης. «Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ανέκαμψε δυνατά το τρίτο τρίμηνο»σημειώνει χαρακτηριστικά.


Δύσκολοι καιροί για τους Κινέζους επενδυτές που έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Όπως φαίνεται, οι φορολογικές αρχές της χώρας έχουν αποφασίσει πως ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να μοιραστούν κάποια από τα κέρδη τους με το κινεζικό δημόσιο. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνουμε διαβάζοντας χθεσινό ρεπορτάζ του Bloomberg. Σύμφωνα με πηγές του διεθνούς πρακτορείου που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τους τελευταίους μήνες οι φορολογικές αρχές έχουν προσεγγίσει αρκετούς εύπορους Κινέζους πολίτες σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι εφοριακοί έχουν ζητήσει από αυτούς να κάνουν μόνοι τους μία εκτίμηση των επενδυτικών κερδών που έχουν αποκομίσει στις διεθνείς αγορές και να καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν σε αυτά τα κέρδη.

Όπως ανέφεραν αυτές οι πηγές, στην περίπτωση άρνησης, οι φορολογούμενοι καλούνται σε συνάντηση με τις αρχές προκειμένου να διεξαχθεί επίσημος φορολογικός έλεγχος και να καθοριστεί το ύψος των πληρωμών που θα πρέπει να κάνουν προς το δημόσιο. Ενδιαφέρον είναι πως αυτοί οι έλεγχοι και οι καταλογισμοί φορολογικών υποχρεώσεων αφορούν και στα προηγούμενα χρόνια. Κατά τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου, οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν ποσά που αντιστοιχούν περίπου στο 20% των επενδυτικών κερδών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταλογίζονται και πρόστιμα για την καθυστερημένη δήλωση των κερδών. Ακόμα δεν γνωστό το πόσο ευρείς είναι αυτοί οι έλεγχοι και για πόσο θα διαρκέσουν.

Οι πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πάντως πως στο στόχαστρο των αρχών έχουν βρεθεί Κινέζοι πολίτες με επενδύσεις αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία εκτός Κίνας, όπως και πολλοί που έχουν επενδύσει στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg, ο νόμος βάσει του οποίου καλούνται οι φορολογούμενοι βρίσκεται σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά στην πράξη δεν εφαρμοζόταν. Τώρα, όμως, φαίνεται πως έφθασε η ώρα και το διεθνές πρακτορείο πιθανολογεί πως αυτό σχετίζεται με τρεις παράγοντες.

Πρώτα απ’ όλα με την πολιτική της «κοινής ευημερίας» (common prosperity), η οποία έχει ως βασικό της άξονα τη δίκαιη συνεισφορά όλων των πολιτών στην γενική ευημερία στη χώρα. Το δόγμα «common prosperity», είναι προσωπική πολιτική επιλογή του προέδρου Xi Jinping και αποτελεί τρόπον τινά συμπλήρωμα και της εκστρατείας του κατά της διαφθοράς στην χώρα. Ο δεύτερος παράγων είναι η δυνατότητα που έχουν, πλέον, οι φορολογικές αρχές να αντλούν στοιχεία για τις διεθνείς επενδύσεις των πολιτών της χώρας, αφού από το 2018 η Κίνα έχει υιοθετήσει το Common Reporting Standard (CRS), ένα διεθνές σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με βασικό σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Καθώς στο CRS συμμετέχουν περίπου 150 κράτη και περιοχές ειδικού τύπου, η Κίνα έχει, πλέον, εδώ και καιρό τη δυνατότητα να μάθει πάρα πολλά πράγματα σχετικά με τις επενδύσεις των πολιτών της από το 2018 και μετά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Patrick Yip, αντιπρόεδρος της Deloitte στην Κίνα, οι αρχές έχουν πλέον στην διάθεσή τους έναν θησαυρό από στοιχεία που τους δίνει την δυνατότητα να εισπράξουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους ελέγχους που θα γίνουν στους φορολογούμενους. Ο τρίτος παράγων είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρων.

Όπως παρατηρεί το διεθνές πρακτορείο, η αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα από τους ελέγχους στις επενδύσεις των εύπορων Κινέζων είναι μία πολύ καλή λύση για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος: της μείωσης των συνολικών φορολογικών εσόδων από άλλες πηγές και κυρίως από ό,τι έχει σχέση με την κατασκευή και τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Το κυνηγητό των αμελών φορολογουμένων δίνει την ευκαιρία στις αρχές να βουλώσουν την τρύπα των εσόδων που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά ακινήτων. Έτσι όπως είναι τα πράγματα λοιπόν, είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως μεγάλη μερίδα των πολύ εύπορων Κινέζων πολιτών θα πρέπει να αρχίσει να ετοιμάζεται για μία μεγάλη και διαρκή επίθεση από την εφορία.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.