Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας οι οποίες βλέποντας τη πρόοδο που έχει κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των εμβολιασμών, ζητά έναν οδικό χάρτη και για την ανάκαμψη του κλάδου.
Οι αεροπορικές εταιρείες και η βιομηχανία ταξιδίων έχει ζητήσει σαφήνεια για την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, φοβούμενη ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καθοριστικό για πολλούς.
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού στα ταξίδια γονάτισαν πέρυσι τις αεροπορικές εταιρίες και οι μεγαλύτεροι αερομεταφορείς της Βρετανίας, η easyJet και η British Airways, φοβούνται ότι ο κλάδος θα ξεχαστεί και πάλι από την κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση εμβολίου σε περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει εισαγάγει επίσης νέους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, που καθιστούν παράνομο να πάει κανείς διακοπές, ώστε να προληφθεί η είσοδος στη χώρα νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.
Το αεροδρόμιο του Χίθροου, το πιο πολυσύχναστο της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι οι αριθμοί των επιβατών μειώθηκαν κατά 89% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν περισσότερες θέσεις εργασίας.
«Χρειαζόμαστε μια σαφή δήλωση για την πορεία αναφορικά με τα διεθνή ταξίδια στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Γιόχαν Λούντγκρεν, διευθύνων σύμβουλος της easyJet σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση που έγινε σήμερα διαδικτυακά.
«Η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι κάθε άλλος κλάδος που περιλαμβάνει τη φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο και την αναψυχή, ότι θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης για αυτούς τους κλάδους στις 22 Φεβρουαρίου, και τα διεθνή ταξίδια πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν σε αυτό».
Ο φορέας του κλάδου των αερομεταφορών Airlines UK ζήτησε ένα σταδιακό εκ νέου άνοιγμα των συνόρων της χώρας, με τα αυξανόμενα επίπεδα εμβολιασμού και τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των νοσηλειών να ανοίγουν τον δρόμο για τη βαθμιαία άρση των περιορισμών. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη για ένα «κατά παραγγελία πακέτο στήριξης» από την κυβέρνηση εάν δεν υπάρξει οδικός χάρτη ανάκαμψης για φέτος το καλοκαίρι.
Ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο με ελάχιστα έσοδα, όλες οι αεροπορικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Jet2, η TUI και η Virgin Atlantic, στοιχηματίζουν σε μια ισχυρή θερινή ανάκαμψη σε τρεις με τέσσερις μήνες προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στην οικονομική τους κατάσταση.