Χρησιμοποιώντας προκλητική ρητορική για άλλη μία φορά, η Άγκυρα κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και απαντώντας στη λίστα κυρώσεων που εξετάζει η ΕΕ σε βάρος της, υποστηρίζει πως «κυρίως το Καστελόριζο αλλά και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».
Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω του εκπροσώπου του Χ. Ακσόι, σχολίασε μετά το πέρας του διήμερου άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πως «την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ.: όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία η Άγκυρα) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες».
«Η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η ΕΕ με τη δικαιολογία της αλληλεγγύης σε αυτό το δίδυμο, που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης», ανέφερε ο κ. Ακσόι σχολιάζοντας τον κατάλογο με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που εξετάζει να επιβάλει η ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε ακόμα πως «δεν έχει το δικαίωμα η ΕΕ να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας».
Η Τουρκία καλεί την ΕΕ να μην υποστηρίζει «τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», με τη δικαιολογία της αλληλεγγύης της Ένωσης
«Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και τα δεδικασμένες αποφάσεις», ανέφερε επίσης ο κ. Ακσόι.
Και κατέληξε στη δήλωσή του: «Όταν η Τουρκία τονίζει την ανάγκη του διαλόγου και της διπλωματίας η ΕΕ οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων. Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων και αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων.
Αν υπάρχει ειλικρινής βούληση της επίλυσης του ζητήματος, η Ελλάδα και η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση" πρέπει να δουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να πάψουν να κινούνται με τους λανθασμένους υπολογισμούς αυτών που βρίσκονται από πίσω τους. Aν η ΕΕ επιθυμεί λύση στην ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και πρέπει να γίνει ένας έντιμος διαμεσολαβητής».
Η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με τις μινιμαλιστικές ενέργειες και απαιτήσεις τους κατά του διεθνούς δικαίου. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που προσπαθεί να αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση. Δεν είναι στα όρια της ΕΕ να επικρίνουμε τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα της και να απαιτούμε να τις σταματήσουμε. Διότι, όπως επιβεβαιώνεται από το Δικαστήριο της ΕΕ, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο. Καλούμε τα κράτη μέλη της ΕΕ και της ΕΕ να μην υποστηρίξουν τα μεγαλαμιστικά αιτήματα της Ελλάδας κατά του διεθνούς δικαίου, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης. Η Ελλάδα δεν είναι κράτος του αρχιπελάγους. Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία για τα ελληνικά νησιά, ειδικά για το Meis, να έχουν υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία προσφεύγει πάντοτε στον διάλογο και η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στις γλώσσες, δίνοντας έμφαση στη διπλωματία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη σταθερότητα της χώρας μας, καθώς επίσης βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Η Τουρκία, παρά το πρόσωπο της παράνομης συμμαχίας, ιδρύθηκε και θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Εάν βρεθεί μια ειλικρινή λύση, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να δουν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και ότι οι πίσω από αυτούς δεν πρέπει να ενεργούν με λανθασμένους υπολογισμούς. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ θέλει λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής..