Δικαστήριο του Τζέρσεϊ πάγωσε περισσότερα από 7 δισ.δολάρια περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τα οποία ισοδυναμούν με το ήμισυ της εκτιμώμενης περιουσίας του Ρώσου δισεκατομμυριούχου.
Η αστυνομία του φορολογικού παραδείσου της Μάγχης πραγματοποίησε έφοδο σε χώρους που «είναι ύποπτοι ότι συνδέονται» με τον Αμπράμοβιτς, ενώ οι τοπικές αρχές αποφάσισαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από τις κυρώσεις στον υπεράκτιο πλούτο που κατέχουν Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι.
Στον Αμπράμοβιτς επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο των μεγάλων κυρώσεων εναντίον των μεγιστάνων που θεωρείται ότι ήταν κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τα μέτρα κατά του Αμπράμοβιτς έχουν «παγώσει» τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ αβέβαιο είναι και το μέλλον της Τσέλσι.
Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του Αμπράμοβιτς, που σύμφωνα με το Bloomberg Billionnaire Index έχει καθαρή περιουσία 13,9 δισ.δολαρίων, δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο, ενώ και οι δικαστικές αρχές του Τζέρσεϊ τόνισαν ότι δεν μπορούσαν να σχολιάσουν κάτι περαιτέρω.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι αρχές των Νήσων Κέιμαν ανακοίνωσαν ήδη ότι είχαν παγώσει περίπου 7,3 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με Ρώσους ιδιώτες και εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg.
Ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς έχει μακροχρόνιους δεσμούς με το Τζέρσεϊ. Συγκεκριμένα, η Camberley International Investments Ltd., η οποία έχει έδρα στην πρωτεύουσα του νησιού St. Helier, είναι ο πάροχος ενός εκκρεμούς δανείου 1,4 δισ. δολαρίων στην εταιρεία συμμετοχών Chelsea, σύμφωνα με τα αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου από πέρυσι.
Ως μέρος των Νήσων της Μάγχης, το Τζέρσεϊ είναι μια αυτοδιοικούμενη εξάρτηση από το βρετανικό στέμμα 14 μίλια μακριά από τη Γαλλία που βασίζεται στη Βρετανία για την άμυνά της. Πέρα από τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τους τουρίστες, το νησί ήταν από καιρό πόλο έλξης για τους πλούσιους.
Το Τζέρσεϊ απέκτησε για πρώτη φορά τη φήμη του φορολογικού παραδείσου τη δεκαετία του 1920, όταν οι πλούσιοι Βρετανοί άρχισαν να μετακομίζουν στο νησί. Το 2008, κατάργησε όλους τους φόρους για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί, με εξαίρεση τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες φορολογούνται με 10%, και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα αναπτυξιακά έργα, που φορολογούνται με 20%. Το 2021, υπήρχαν 24 τράπεζες, με καταθέσεις σχεδόν 138 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με άδεια λειτουργίας στο Τζέρσεϊ.