Η Σερβία με την υπογραφή της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2020, είχε δεσμευτεί να μεταφέρει, μέχρι την 1η Ιουλίου του 2021, την πρεσβεία της στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η ημερομηνία έχει παρέλθει και το Βελιγράδι δεν υλοποίησε την δέσμευση που ανέλαβε. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αποφεύγει να ξεκαθαρίσει την στάση της και όπως όλα δείχνουν το θέμα θα μπει, προσωρινά τουλάχιστον, στο αρχείο.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η Σερβία θα ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με γνώμονα τα συμφέροντά της». Ο Βούτσιτς άφησε να εννοηθεί ότι για την ώρα δεν προγραμματίζεται η μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις ανέτρεψαν τα πολιτικά δεδομένα που ίσχυαν όταν υπεγράφη η Συμφωνία της Ουάσιγκτον.
«Τα συμφέροντα της Σερβίας έχουν αλλάξει από την στιγμή που το Ισραήλ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Θα λάβουμε αποφάσεις στο μέλλον με σεβασμό στη φιλία προς το Ισραήλ, αλλά πρωτίστως σεβόμενοι τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Βούτσιτς.
Σύναψη διπλωματικών σχέσεων
Το Κόσοβο και το Ισραήλ προχώρησαν στην αλληλοαναγνώριση και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων την 1η Φεβρουαρίου του 2021 και η πρεσβεία του Κοσόβου εδρεύει στην Ιερουσαλήμ.
Η εξέλιξη αποτελούσε επίσης μέρος της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, προκάλεσε, ωστόσο, έντονες αντιδράσεις στο Βελιγράδι και αποτέλεσε αφορμή για να μην υλοποιήσει η Σερβία την δέσμευσή της για την μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ.
Σημειώνεται ότι η Συμφωνία της Ουάσιγκτον αφορούσε κυρίως την σύναψη οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στο Κόσοβο και την Σερβία, αλλά ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε και το ζήτημα του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ, παρά την αλλαγή της εξουσίας και την αποχώρηση Τραμπ, επιμένουν ότι η Συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο.