Οι δυο εκρήξεις που σημειώθηκαν προ μηνός στο πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο χτίζεται από τη Ρωσία στην περιοχή της Μερσίνας στην Τουρκία και παρουσιάζεται από αναλυτές ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την προσέγγιση της Μόσχας με την Άγκυρα προκαλεί ανησυχίες τόσο στην Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ.
Οι εκρήξεις αυτές ήρθαν να προστεθούν στις προειδοποιήσεις των ειδικών για την τεράστια περιβαλλοντική απειλή που συνιστά για ολόκληρη τη Μεσόγειο το έργο αυτό και τις ανησυχίες για τη σεισμικότητα της περιοχής, την ώρα που αναλυτές εκτιμούν ότι απώτερος στόχος του Τούρκου προέδρου είναι η απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει πει ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει τα δικά της πυρηνικά όπλα. «Μερικές χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και όχι μόνο μια ή δυο. Αλλά αυτοί μας λένε ότι δεν έχουμε εμείς δικαίωμα να διαθέτουμε πυρηνικά Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να αποδεχθώ».
Η συμφωνία για τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού που αναμένεται να λειτουργήσει το 2023, με τέσσερις αντιδραστήρες με συνολική ισχύ 4.800 ΜV υπογράφτηκε το 2010. Τα εγκαίνια των εργασιών έγιναν τον Απρίλιο του 2018 από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πέρα όμως από το ζήτημα της σεισμικότητας της περιοχής, ειδικοί προβληματίζονται και από άλλους παράγοντες.
Όπως επισημαίνει στο περιοδικό National Interest, ο Αμερικανός ειδικός Τζον Σπασαπάν υπάρχουν πολλοί λόγοι πέραν των φυσικών φαινομένων που πρέπει να μας ανησυχούν, όπως η απειλή τρομοκρατικών και πυραυλικών επιθέσεων σε μια «καυτή» γεωπολιτικά περιοχή.
Εκτός των Κούρδων μαχητών του PKK, δυνητικά θα μπορούσαν να απειλήσουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας ακόμα και δυνάμεις προσκείμενες στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, εξοπλισμένες από το Ιράν.
Το άρθρο στέκεται επίσης στην αναδυόμενη απειλή των drones τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τρομοκρατικές οργανώσεις. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ερευνά πως θα μπορούσε ένα drone να βλάψει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών αντιδραστήρων με αφορμή το γεγονός ότι μεταξύ 2015 και 2019, τουλάχιστον πενήντα επτά τέτοια αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους σταθμούς στην Αριζόνα και την Πενσυλβανία.
Σύμφωνα με τον Σπασαπάν, η νέα αμερικανική διοίκηση η οποία έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες εν αντιθέσει με την προηγούμενη, θα πρέπει σε συνεργασία με τους δυτικούς συμμάχους της να πιέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει το εγχείρημα προς τέρψη άλλων εναλλακτικών επιλογών.