Άμεσα και συγκεκριμένα αύριο θα λειτουργήσει η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, ύστερα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας το οποίο κήρυξε «άκυρη» και «μη νόμιμη» την ενέργεια της κυβέρνησης να διακόψει για διάστημα πέντε εβδομάδων τις εργασίες της, εξουσιοδοτώντας τον πρόεδρο του σώματος για τα επόμενα βήματα.
Ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους αρχηγούς των κόμματων ή εκπροσώπους τους ώστε να τους ενημερώσει αρμοδίως ότι οι βουλευτές πρέπει να επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα αύριο (13.30 ώρα Ελλάδος).
Following the Supreme Court''s judgment, the 2017-19 parliamentary session will resume on Wednesday 25 September.
— UK House of Commons (@HouseofCommons) September 24, 2019
The House of Commons will sit at 11.30am. There will be no #PMQs. Ministerial statements, and applications for urgent questions and emergency debates will be allowed.
Νωρίτερα, κατά την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία ήταν ομόφωνη, η Δικαστής Λέιντι Μπρέντα Χέιλ δήλωσε ότι «το Δικαστήριο έκρινε πως η συγκεκριμένη αναστολή των πέντε εβδομάδων είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο κοινοβούλιο, στα θεμέλια της δημοκρατίας και κατά συνέπεια ήταν παράνομη». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση απαγόρευσε στη Βουλή να πράξει το καθήκον της. Η διακοπή για πέντε εβδομάδες ήταν σκόπιμη και η συμβουλή του πρωθυπουργού στη Βασίλισσα μη νόμιμη».
Από την πλευρά του, ο Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία απόφαση που πρέπει να σεβασθούμε». Ωστόσο πρόσθεσε «Πρέπει να πω πως διαφωνώ κάθετα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Δεν πιστεύω πως η απόφαση αυτή είναι ορθή, ωστόσο θα προχωρήσουμε και το Κοινοβούλιο θα ανοίξει ξανά. Προφανώς και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία των δικαστών όπως σεβόμαστε και το λειτούργημά τους», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος πρόσθεσε στην συνέχεια «Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία».
Την παραίτηση του Μπ. Τζόνσον ζητά η αντιπολίτευση
Μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον δήλωσε ότι «πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει μετά από αυτή την απόφαση, εξαπάτησε την βασίλισσα και εμπόδισε τους βουλευτές να πράξουν το καθήκον τους».
Την ίδια ώρα αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν από το Μπράιτον και το συνέδριο του κόμματος τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να σκεφτεί τη θέση του μετά από αυτή την απόφαση», ενώ οι σύνεδροι ζητούσαν με φωνές να παραιτηθεί ο Τζόνσον.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις και τα εσωκομματικά πυρά από βουλευτές των Συντηρητικών, όπως η Άμπερ Ραντ η οποία παρότι θεωρείται υπέρμαχος του Brexit τόνισε ότι «η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει νομικό πρόβλημα». Παράλληλα, το πρώην μέλος των Συντηρητικών, βουλευτής Ντομινικ Γκριβ τόνισε με δηλώσεις στο Sky News «ότι η μόνη λύση πια για τη κυβέρνηση Τζόνσον είναι να συνεργαστεί με τη Βουλή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Τζον Μέιτζορ ο οποίος πρωταγωνίστησε στην προσφυγή στα δικαστήρια τόνισε ότι «κανείς πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας δεν φέρθηκε στη βουλή και στον θρόνο με αυτόν τον τρόπο».
Οι επόμενες κινήσεις
Πλέον η προσοχή στρέφεται στο τι θα κάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εντός και εκτός κοινοβουλίου. Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφεραν στην εφημερίδα «Guardian» ότι «το βάρος» θα πέσει στο νόμο Χίλαρι Μπεν ο οποίος αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες ως την 31 Ιανουαρίου 2020. Εξάλλου εδώ και καιρό, τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Σαγίντ Τζαβίντ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα «εξαντλήσει» τις πιθανότητες προκειμένου να παρακάμψει την απόφαση της βουλής.