Οι ηγέτες των Δημοκρατικών άσκησαν δριμεία κριτική στην υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων από τον Ντόναλντ Τραμπ για την παροχή βοήθειας κατά των συνεπειών της COVID-19, χαρακτηρίζοντας τα αντισυνταγματικά και μη λειτουργικά.
Ωστόσο, οι ίδιοι άφησαν να εννοηθεί ότι οι διαπραγματευτές (των Δημοκρατικών και του Λευκού Οίκου) θα πρέπει να επιτύχουν ένα νομοθετικό συμβιβασμό (για την έγκριση ενός νέου πακέτου βοήθειας από το Κογκρέσο), παρά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων κατά την προηγούμενη εβδομάδα, σχολιάζει το POLITICO.
“Οι ανεπαρκείς, αδύναμες και αντισυνταγματικές ενέργειες του προέδρου διαμορφώνουν περαιτέρω την απαίτηση επίτευξης μιας συμφωνίας,” δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, στην εκπομπή “Fox News Sunday” και στον Κρις Γουάλας.
“Δυστυχώς, με μία λέξη, οι εκτελεστικές εντολές του προέδρου θα μπορούσαν να περιγραφούν ως πενιχρές,” δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ στην εκπομπή “This Week” του ABC με τον Τζορτζ Στεφανόπουλος. “Με τρεις λέξεις: μη λειτουργικές, αδύναμες και περιορισμένες,” πρόσθεσε ο Σούμερ.
Ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε το Σάββατο στην ανάληψη ενεργειών για τις οποίες είπε ότι θα μειώσουν τους φόρους για τους εργαζόμενους μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα επιμηκύνουν σε περιορισμένο βαθμό τις παροχές ανεργίας, αλλά και θα ανανεώσουν ένα μνημόνιο σχετικά με την προστασία από τις εξώσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, αναβάλλουν μέχρι το τέλος του έτους τις πληρωμές των σπουδαστικών δανείων και των τόκων τους.
Ωστόσο, οι προεδρικές ενέργειες προκάλεσαν χθες, Κυριακή, την άσκηση κριτικής από τους Δημοκρατικούς, με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου να σπεύδει σε υπεράσπιση των προεδρικών διαταγμάτων, αλλά και να προκειμένου να εξηγήσει μερικές από τις πολιτικές του Λευκού Οίκου.
Η Πελόσι από τη μεριά της χαρακτήρισε τις προεδρικές ενέργειες “ψευδαισθήσεις” υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο για τις εξώσεις ζητάει από τους αρμόδιους να εξετάσουν αν είναι πρακτική η εφαρμογή του, ενώ η μείωση του φόρου μισθοδοσίας μπορεί να υποβαθμίσει τις κοινωνικές παροχές, αλλά και το πρόγραμμα υγείας (Medicare).
(AP Photo/Susan Walsh