Το «αόρατο» νερό που ξοδεύει η Ιταλία

Το «αόρατο» νερό που ξοδεύει η Ιταλία

Μπορεί η Ιταλία να είναι έκτη παγκοσμίως στη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων, ωστόσο οι Ιταλοί ξοδεύουν τεράστια ποσότητα νερού, η οποία διοχετεύεται με πολύ λάθος τρόπο.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Ιταλίας ήρθε στο επίκεντρο, μετά τα κρούσματα λειψυδρίας που παρουσιάστηκαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων εβδομάδων και των περιορισμένων βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα.

Ο Ιούνιος για την Ιταλία ήταν «καυτός» μήνας, καθώς το θερμόμετρο έδειξε 40άρια, ενώ οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν στο 65,4%, προκαλώντας μια κρίση ύδρευσης άνευ προηγουμένου. Η λειψυδρία που έπληξε τη χώρα «άγγιξε» 37 εκατ. Ιταλούς και κάλυψε το 61% της επικράτειας.

Η Σαρδηνία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η γεωργική ένωση της χώρας, Coldiretti προειδοποίησε για τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών στην παραγωγή λαχανικών και στην κτηνοτροφία. Μάλιστα, έκανε λόγο για ζημιές 1 δισ. ευρώ λόγω της ανομβρίας.

Πιο συγκεκριμένα, η συγκομιδή στους αμπελώνες στα πέριξ της Βενετίας θα γίνει πρόωρα, ενώ οι ναπολιτάνοι παραγωγοί μοτσαρέλας βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρή κρίση.

Η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, του Πάδου, μειώθηκε μάλιστα κατά 60% σε σχέση με τον μέσο όρο των περασμένων ετών.

Προκειμένου μάλιστα να διασφαλιστεί η επάρκεια πόσιμου νερού για τους πολίτες της Πάρμα και της Πιατσέντζα, η κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης κήρυξε τις δύο περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Barilla για την Τροφή και τη Διατροφή, το 70% του νερού παγκοσμίως διοχετεύεται στη γεωργία (άρδευση), το 22% στη βιομηχανία και το εναπομείναν 8% στην οικιακή χρήση. Στην Ιταλία, το 89% καλύπτει γεωργικές ανάγκες και τοποθετεί την Ιταλία πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Αντίστοιχα, η γεωργία στην Ελλάδα καταναλώνει περίπου το 80% του νερού και αρδεύεται περίπου το 41,3% της καλλιεργούμενης έκτασης.

Στην Ιταλία, η διαθεσιμότητα του νερού είναι υψηλή, ωστόσο πρέπει σίγουρα να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και να υπάρξει μια πιο βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων. Στην Ιταλία, η ημερήσια κατά μέσο όρο κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού είναι στα 6.115 λίτρα και είναι 25% πιο ψηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) υλοποιείται για να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναζητά λύσεις ξεκινώντας από την εξοικονόμηση νερού. Ειδικότερα, το έργο αποσκοπεί στην προώθηση της διατήρησης των υδάτων, στη βελτίωση των υπηρεσιών για τους αγρότες και στη μείωση του κόστους.

Ουσιαστικά, περίπου το 27% του νερού στην Ιταλία χάνεται μεταξύ της διαδικασίας «συγκομιδής» και της αποτελεσματικής άρδευσης και αυτό ισχύει για όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Βιωσιμότητας Τροφής – ο οποίος ουσιαστικά καταγράφει την χαμένη ποσότητα τροφής - η Ιταλία βρίσκεται στην 11η θέση, ενώ διαιρέσετε στις χειρότερες 5 θέσεις του δείκτη των 25 χωρών βρίσκονται μεγάλες και πολυπληθείς χώρες όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία,οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία.

Είναι σαφές πως η ανάγκη για πιο αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης είναι επιτακτική, μεταξύ άλλων λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για το περιβάλλον.

Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη