Οι συνομιλίες για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας έχουν επιβραδυνθεί, καθώς η αιγυπτιακή πλευρά έχει αμφιβολίες για την πρόθεση της Τουρκίας να αποσύρει τους μισθοφόρους από τη Λιβύη, καθώς και για την έκδοση ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που καταζητούνται από τις αρχές της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου που επικαλείται η ιστοσελίδα Arab Weekly Friday, υπήρξαν ακόμη σκέψεις και για αναστολή των συνομιλιών.
Οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε η τουρκική πλευρά τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, το μέλος του AKP Ισμαήλ Καραγιέλ με δηλώσεις του στην εφημερίδα Yeni Yafak τόνισε ότι "επίκειται μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο".
"Μόλις υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί εκτός της εξίσωσης. Η Αίγυπτος πλησιάζει να υπογράψει... και πρώτα ο Θεός πρόθυμος, η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί σύντομα", πρόσθεσε το μέλος του κυβερνώντος κόμματος.
Την ώρα όμως που το Κάιρο περίμενε από την Τουρκία να αποσύρει τους μισθοφόρους από τη δυτική Λιβύη, η Άγκυρα έστειλε πρόσφατα και άλλους μαχητές, σύμφωνα με έκθεση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πηγές στην Αίγυπτο ανέφεραν ότι η απόσυρση των μισθοφόρων από τη Λιβύη αποτελεί βασικό μέρος της διαδικασίας εξομάλυνσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Arab Weekly, η Τουρκία δεν έχει αποδειχθεί σοβαρή ως προς την εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης μέχρι στιγμής και φαίνεται να παίζει με το χρόνο.
Ταυτόχρονα, το Κάιρο φαίνεται επιφυλακτικό απέναντι στην πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να παραδώσει κορυφαία μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που καταζητούνται από αιγυπτιακά δικαστήρια και έχουν βρει καταφύγιο στην Άγκυρα. Η Αίγυπτος διαμαρτύρεται επίσης και για τη λειτουργία τηλεοπτικών καναλιών της οργάνωσής που λειτουργούν από το τουρκικό έδαφος.
Αυτές οι σκέψεις ανάγκασαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να υιοθετήσει μια εξαιρετικά προσεκτική στάση απέναντι στην προσέγγιση με την Άγκυρα.
Ένας ειδικός στα ισλαμικά κινήματα δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι οι δεσμοί με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα επιτρέπουν στον Ερντογάν να ασκεί πίεση στα καθεστώτα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Είναι επίσης το καλύτερο στοίχημα του να εφαρμόσει τα σχέδιά του όσον αφορά την επέκταση της επιρροής της Τουρκίας, την αποσταθεροποίηση των αντιπάλων και τον έλεγχο του πλούτου της περιοχής.
"Εάν εγκαταλείψει την Αδελφότητα όπως απαιτεί η Αίγυπτος, τότε αυτό σημαίνει το τέλος της ικανότητας της Τουρκίας να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή για την προώθηση των συμφερόντων της", πρόσθεσε.