Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν κατατάσσει πλέον τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική ομάδα, δήλωσε ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Χοσάμ Ζάκι, σύμφωνα με τη Haaretz.
Σε μια δήλωση που μεταδόθηκε στο αιγυπτιακό Al-Qahera News , ο Ζακί είπε ότι «τα κράτη μέλη του Συνδέσμου συμφώνησαν ότι ο χαρακτηρισμός της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικής οργάνωσης δεν θα έπρεπε πλέον να χρησιμοποιείται».
Ο Ζάκι εξήγησε ότι οι προηγούμενες αποφάσεις περιελάμβαναν τον χαρακτηρισμό της Χεζμπολάχ ως «τρομοκράτη», γεγονός που οδήγησε στη διακοπή της επικοινωνίας μαζί της. Ανέφερε ότι τα κράτη- μέλη συμφώνησαν να μην χρησιμοποιήσουν αυτή τη φόρμουλα, η οποία κατέστησε δυνατή την επικοινωνία με την Χεζμπολάχ.
Δήλωσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει επίσημους καταλόγους τρομοκρατών και ότι οι προσπάθειές του δεν περιλαμβάνουν τον χαρακτηρισμό οντοτήτων ως τρομοκρατικών οργανώσεων.
Είναι αξιοσημείωτο, σημειώνει το Israel National News, ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος χαρακτήρισε τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση τον Μάρτιο του 2016, αλλά η απόφαση αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τον Λίβανο και το Ιράκ. Τότε, ο Σύνδεσμος ζήτησε από τη Χεζμπολάχ να σταματήσει να διαδίδει εξτρεμισμό και σεχταρισμό, να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών και να μην υποστηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή.
Η Χεζμπολάχ εξοργίστηκε με την απόφαση των κρατών του Κόλπου να την βάλουν στη μαύρη λίστα, χαρακτηρίζοντάς την «ανεύθυνη και εχθρική» και προτρέποντας το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας «να αντιμετωπίσει τις συνέπειες». Η ανατροπή έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar ανέφερε ότι ο Zάκι επισκέφτηκε τη Βηρυτό και είχε συνάντηση με τον Μουχαμάντ Ραάντ, επικεφαλής οργάνωσης που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την πρώτη επαφή μεταξύ Αραβικού Συνδέσμου και Χεζμπολάχ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Η επίσκεψη και η δήλωση Ζάκι συνέπεσε με την αύξηση της διεθνούς ανησυχίας για πιθανή κλιμάκωση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα.
Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου είναι: Αίγυπτος, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Σαουδική Αραβία, Συρία, Υεμένη, Λιβύη, Σουδάν, Μαρόκο, Τυνησία, Κουβέιτ, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν, Μαυριτανία, Σομαλία, «Κράτος της Παλαιστίνης», Τζιμπουτί, Κομόρες και ως παρατηρητές συμμετέχουν η Ερυθραία, η Βενεζουέλα και η Ινδία.