Βενεζουέλα: Ένταλμα σύλληψης για τον αντίπαλο του Μαδούρο - Κατηγορείται για τρομοκρατία
AP
AP

Βενεζουέλα: Ένταλμα σύλληψης για τον αντίπαλο του Μαδούρο - Κατηγορείται για τρομοκρατία

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υποψηφίου προέδρου της αντιπολίτευσης, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια εξέδωσε, τη Δευτέρα (02/09) δικαστήριο της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο Εδμούνδο ισχυρίζεται ότι κέρδισε δικαιωματικά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Ιουλίου που απονεμήθηκαν στον νυν πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Το γραφείο του εισαγγελέα είχε δημοσιεύσει το αίτημά του προς το δικαστήριο, στο οποίο απαριθμούσε τα φερόμενα εγκλήματα του Γκονσάλες, που σχετίζονται με την «τρομοκρατία» και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατηγορίες για «απείθεια, συνωμοσία, δολιοφθορά, παραποίηση εγγράφων και κατάχρηση εξουσίας».

«Πρωτοδικείο (…) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», για «σοβαρά» αδικήματα, διαβεβαίωσε η εισαγγελία μέσω ανάρτησής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κατηγορίες απορρέουν από την επιμονή της αντιπολίτευσης ότι κέρδισε τις εκλογές της 28ης Ιουλίου, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα και τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE), τα περισσότερα μέλη του οποίου είναι φιλικά διακείμενα προς τον 61χρονο Μαδούρο, τον ανακήρυξε επανεκλεγέντα πρόεδρο για τρίτη εξαετή θητεία, με το 52% των ψήφων, ωστόσο δεν παρουσίασε λεπτομερή αποτελέσματα για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, όπως είχε προσφέρει σε προηγούμενες εκλογές.

Το αποτέλεσμα που αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα χωρίς να δουν τα λεπτομερή αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Η CNE ανέφερε ότι δεν μπορεί να δημοσιεύσει τα αρχεία καθώς χάκερς είχαν αλλοιώσει τα δεδομένα, αν και παρατηρητές δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ο Γκονσάλες Ουρούτια, συνταξιούχος διπλωμάτης που αντικατέστησε την τελευταία στιγμή την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο στο ψηφοδέλτιο, κρύβεται μετά τις εκλογές και έχει να εμφανιστεί δημόσια από την 30ή Ιουλίου.

Ο Μαδούρο έχει ζητήσει τη φυλάκισή του όπως και της Ματσάδο, στην οποία οι θεσμοί της Βενεζουέλας απαγόρευσαν να διεκδικήσει εκλογές με κατηγορίες που απορρίφθηκαν ευρέως ως κατασκευασμένες.

Και αυτή, επίσης, κρύβεται ως επί το πλείστον μετά τις εκλογές, αν και έχει ηγηθεί πολλών οργανωμένων διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση δημοσίευσε τα δικά της αποτελέσματα

Η αντιπολίτευση δημοσίευσε τα δικά της αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δείχνουν ότι ο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε την κούρσα με συντριπτική διαφορά.

Η δημοσιοποίηση εκλογικών αποτελεσμάτων από οποιονδήποτε άλλο φορέα πέρα από το CNE είναι ποινικό αδίκημα στη Βενεζουέλα.

Οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν τον Αύγουστο να διενεργούν έρευνα σε βάρος του Γκονσάλες Ουρούτια και της Μαρία Κορίνα Ματσάδο για προσπάθεια «σφετερισμού» αξιωμάτων, «διασπορά ψευδών πληροφοριών», «διέγερση σε ανυπακοή στους νόμους», «υποκίνηση εξέγερσης» και «σύσταση και συμμορία».

Ο Γκονσάλες Ουρούτια έχει αγνοήσει τρεις κλήσεις για να εμφανιστεί ενώπιον των εισαγγελέων που τον ερευνούν, γεγονός που ώθησε τον Μαδούρο να χαρακτηρίσει το πρόσωπο της αντιπολίτευσης «δειλό» που «ηγείται πραξικοπήματος από την κρυψώνα του».

Δικαιολογήθηκε για το ότι δεν προσήλθε ενώπιον της δικαιοσύνης καταγγέλλοντας πως δεν υπάρχει ουδεμία «εγγύηση ανεξαρτησίας» του δικαστικού συστήματος και προσάπτοντας στον γενικό εισαγγελέα Τάρεκ Σάαμπ πως επιδίδεται σε «πολιτικό» διωγμό των ηγετών της αντιπολίτευσης.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση για τον θάνατο 25 πολιτών και δύο στρατιωτών σε διαδηλώσεις που ξέσπασαν αυθόρμητα μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του για τρίτη εξαετή θητεία από το CNE.

Σχεδόν 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 2.400 συνελήφθησαν.