Απόπειρα της Τουρκίας να εμπλέξει την Ελλάδα στην τρομοκρατική επίθεση της Κωνσταντινούπολης διαφαίνεται από τις δηλώσεις Σουλεΐμάν Σοϊλού, σύμφωνα με τις οποίες «η Σύρια δράστις της αιματηρής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη θα είχε διαφύγει σήμερα στην Ελλάδα αν δεν είχε συλληφθεί».
«Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα» φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών.
Η Ελλάδα έχει «ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου.
«Η κυβέρνηση είναι σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική πράξη, είναι απολύτως καταδικαστέες πράξεις όπως αυτές στην Κωνσταντινούπολη» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου και επανέλαβε τα συλλυπητήρια της χώρα μας προς τα θύματα της βομβιστικής ενέργειας και τον τουρκικό λαό.
Ξεκάθαρη ήταν και η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Μιλώντας στον Σκάι ο κ.Θεοδωρικάκος είπε ότι η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι έχουμε ήδη εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό και το τουρκικό κράτος, καταδικάζοντας με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ως αποτέλεσμα δυστυχώς και σκοτωθούν και να τραυματιστούν άνθρωποι», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε με έμφαση: «Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, η Ελληνική Δημοκρατία, είναι από θέση αρχών ενάντια σε κάθε τρομοκρατική πράξη, όπου και να συμβαίνει και εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω -ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών το γνωρίζει αυτό- ότι η Ελλάδα φυλάσσει πάρα πολύ καλά τα σύνορα της και κανένας δεν μπορεί να μπει παράνομα στη χώρα, άρα η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφος της. Αυτή θέλω να είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Γι' αυτό άλλωστε κάθε βράδυ αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πίεση στα σύνορα μας, την οποία αντιμετωπίζουμε με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο ως Ελληνική Αστυνομία».
Και ολοκληρώνοντας τόνισε: «Οι γείτονες μας το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι από τον Φλεβάρη- Μάρτη του 2020 μέχρι τις μέρες μας, οι παράτυποι μετανάστες που έρχονται με οργανωμένο τρόπο ως ασύμμετρη απειλή, αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο και πάντοτε με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».
Istanbul terror attack suspect would have fled to Greece today if she had not been caught, says Turkish interior minister
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) November 14, 2022
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος τα βάζει και με τις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν δέχεται συλλυπητήρια από τις ΗΠΑ για την επίθεση.
Συγκεκριμένα, ο Σοϊλού δήλωσε: «Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Αμερικανικής Πρεσβείας. Δεν δεχόμαστε, απορρίπτουμε, τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας (...) πρέπει να συζητηθεί».
Το επιχείρημα ότι η Αθήνα υποθάλπει τρομοκράτες είναι εδώ και χρόνια μέρος της τουρκικής ατζέντας, ενώ μόλις το Σάββατο ο Ερντογαν επανέλαβε τις κατηγορίες, λέγοντας "η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της ΕΕ, προστατεύουν τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της τρομοκρατική οργάνωσης FETO".
Το προφίλ της γυναίκας πίσω από την επίθεση
Το προφίλ της φερόμενης ως δράστιδας της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη έδωσε η τουρκική αστυνομία. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, έχει θέσει υπό κράτηση 46 άτομα σε σχέση με την επίθεση που έγινε χθες Κυριακή στην καρδιά της πόλης, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα από τη Συρία, την Αχλάμ Αλμπασίρ, η οποία είναι ύποπτη ότι τοποθέτησε τη βόμβα.
Κατά την αρχική ανάκρισή της, η γυναίκα, συριακής καταγωγής, δήλωσε πως είχε εκπαιδευτεί από Κούρδους μαχητές στη Συρία και πως πέρασε στην Τουρκία μέσω της βορειδυτικής συριακής περιφέρειας Αφρίν, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η γυναίκα ομολόγησε ότι ενήργησε «κατόπιν διαταγής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» (PKK) και έλαβε οδηγίες για την επίθεση στο Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία.
Εξάλλου ανώτερος τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι το πρόσωπο που πραγματοποίησε χθες, Κυριακή, μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, συνδέεται με κούρδους μαχητές, αλλά δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να είχε σχέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Ο αξιωματούχος είπε στο Ρόιτερς πως, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα, πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει δεσμους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι η εντολή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι και ότι η βομβίστρια πέρασε μέσω από το Αφρίν, πόλεις και οι δύο της βόρειας Συρίας όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον της ένοπλης πτέρυγας των Κούρδων τα τελευταία χρόνια.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Beyoğlu’ndaki terör saldırısını gerçekleştiren zanlının fotoğrafını paylaştı https://t.co/37aPK7bPF6 pic.twitter.com/wH55drSXRA
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) November 14, 2022
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 81 τραυματίστηκαν εξαιτίας της έκρηξης, η οποία, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναδίδει την οσμή της «τρομοκρατίας».
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε σήμερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση που διαπράχθηκε χθες Κυριακή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 80 άλλους.
«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.
Εικόνες της γυναίκας που κυκλοφόρησαν την δείχνουν να μεταφέρεται στα κεντρικά της αστυνομίας φορώντας μία μπλούζα που γράφει New York. Η αστυνομία χρησιμοποίησε έναν σκύλο για έρευνα στο διαμέρισμα της όπου βρέθηκε χρυσός, χρήματα και πυρομαχικά.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί χθες σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε
«Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.
Τα τουρκικά κανάλια μετέδιδαν εικόνες ενός ατόμου που φέρεται να είναι γυναίκα να αφήνει ένα πακέτο πίσω από ένα ανυψωμένο παρτέρι στη λεωφόρο Ιστικλάλ, ένα πολυσύχναστο σημείο για τουρίστες και ντόπιους που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους.
Πενήντα άνθρωποι πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την επίθεση της Κυριακής που δημιουργεί ανησυχίες ότι η Τουρκία θα γίνει και πάλι πεδίο αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων σαν αυτές που έζησε από τα μέσα του 2015 ως το 2017.
Από τους τραυματίες της χθεσινής επίθεσης, δύο νοσηλεύονται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου 31 παραμένουν στο νοσοκομείο με τραύματα.
Και οι έξι νεκροί είναι Τούρκοι πολίτες ενώ μεταξύ τους, σύμφωνα με το βρετανικό Sky News, ένας πατέρας με τη μικρή κόρη του.
Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπρα ντε φέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.
Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.
Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.
Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν —το αρνήθηκαν— από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.
Διαβάστε επίσης:
Η τρομοκρατία επανακάμπτει στην Τουρκία
Τουρκία: Αποδίδει ευθύνη στις χώρες «που στηρίζουν την τρομοκρατία» για την βομβιστική επίθεση