Αδυναμία στο να πλήξει με ακρίβεια στόχους εδάφους με το πυροβόλο των 25 χιλιοστών, όπως και 800 επιπλέον δυσλειτουργίες που προκύπτουν εξαιτίας ελαττωματικού λογισμικού στα F-35 της Lockheed Martin, αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας για το πρόγραμμα ανάπτυξης του ακριβότερου μέχρι στιγμής οπλικού συστήματος του αμερικανικού Πενταγώνου, αξίας 428 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα μάλιστα με το Γραφείο Δοκιμών του Αμερικανικού Πενταγώνου, πέραν της σοβαρής ανακρίβειας που διαπιστώνεται για το πυροβόλο των 25 χιλιοστών (στην έκδοση Air Force του Joint Strike Fighter), επίσης η βάση του στο οποίο φέρεται συχνά παρουσιάζει ρωγμές μετά από κάποιον αριθμό βολών.
Παράλληλα, στην έκθεση του Ρόμπερτ Μπέχλερ, Διευθυντή επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολογήσεων στη Διεύθυνση Άμυνας του Πενταγώνου, την οποία επικαλείται το Bloomberg, επισημαίνεται πως ο αριθμός των δυσλειτουργιών λογισμικού ανέρχεται συνολικά στις 873 από τον Νοέμβριο. Ο αριθμός αυτός προηγουμένως αναφέρεται ότι ανερχόταν στις 917 τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν το F-35 εισήλθε στην εντατική φάση δοκιμών προτού τεθεί σε πλήρη παραγωγή. Μάλιστα, 15 από τις δυσλειτουργίες λογισμικού είναι επιπέδου 1, κάτι που επηρεάζει ακόμα και την ασφάλεια του αεροσκάφους και του χειριστή του.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο ο αρχικώς ορισμένος χρόνος δοκιμών που είχε ορισθεί να διαρκέσει ένα έτος, τώρα επεκτείνεται από το Πεντάγωνο για ακόμα ένα χρόνο, ως τον επόμενο Οκτώβριο.
Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του προγράμματος F-35 του Πενταγώνου αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό της έκθεσης του γραφείου δοκιμών.
Προβλήματα και στην κυβερνοασφάλεια
Επιπλέον, το γραφείο δοκιμών δήλωσε ότι «αδυναμίες» σε θέματα κυβερνοασφαλείας που εντοπίστηκαν σε προηγούμενες εκθέσεις για το F-35, δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Στην έκθεση αναφέρονται παράλληλα και ζητήματα αξιοπιστίας που πλήττουν την διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, αλλά και τα συστήματα συντήρησης.
Η αξιολόγηση δεν εξετάζει τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στον τρέχοντα γύρο των δοκιμών υπό συνθήκες μάχης, ο οποίος θα περιλαμβάνει 64 ασκήσεις σε προσομοιωτή υψηλής πιστότητας, σχεδιασμένο να αναπαράγει τις πιο απαιτητικές εναέριες αμυντικές μάχες με ρωσικά, κινεζικά, βορειοκορεατικά και ιρανικά αεροσκάφη.
Παρά τις ελλιπείς δοκιμές και τις ατέλειες που εκκρεμούν, το Κογκρέσο εξακολουθεί να προωθεί στην διεθνή αγορά το F-35, προσθέτοντας 11 ακόμα αεροσκάφη στα αιτήματα του Πενταγώνου το 2016 και το 2017, άλλα 20 στα αιτήματα το 2018, επιπλέον 15 στα αιτήματα του περασμένου έτους και άλλα 20 για το τρέχον έτος. Το F-35 συνεχίζει να προσελκύει νέους διεθνείς πελάτες όπως η Πολωνία και η Σιγκαπούρη. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος ξένος αγοραστής αυτών των οπλικών συστημάτων, κι ακολουθείται από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, παραδόθηκαν συνολικά 490 F-35 στα οποία όμως απαιτούνται να γίνουν εκτεταμένες μετασκευές. Το γραφείο δοκιμών δήλωσε ότι τα αεροσκάφη αυτά ήταν εξοπλισμένα με έξι διαφορετικές εκδόσεις λογισμικού, με μια έβδομη που ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ετοιμασίας και αναμένεται να είναι έτοιμη την περίοδο που περίπου 1.000 αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα για τις ΗΠΑ και τα στρατεύματα των ξένων χωρών που έχουν αγοράσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.