Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της απογευματινής πορείας διαμαρτυρίας στην πόλη Κότσανι, για τους 59 νεκρούς της τραγωδίας που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής σε νυχτερινό κλαμπ στην πόλη αυτή.
Μερικές χιλιάδες κάτοικοι του Κότσανι πραγματοποίησαν πορεία από το πάρκο της πόλης μέχρι το δημαρχείο, όπου ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και αυγά στην πρόσοψη του κτιρίου, σπάζοντας μια βοηθητική πόρτα και ορισμένα τζάμια.
Ακολούθως, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το δεύτερο μαγαζί εστίασης του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κλαμπ που έγινε τάφος για 59 ανθρώπους, όπου ομάδα νεαρών διαδηλωτών έσπασε τις τζαμαρίες και τα τραπεζοκαθίσματα του καταστήματος αυτού που λειτουργεί ως καφετέρια και αναποδογύρισαν ένα αυτοκίνητο της εταιρείας του.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το σπίτι του δημάρχου του Κότσανι, Λιούπτσο Παπάζoφ, ο οποίος νωρίτερα σήμερα παραιτήθηκε και πέταξαν αυγά.
Στο Κότσανι χιλιάδες κάτοικοι υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων και άναψαν κεριά στη μνήμη των νεκρών, ζητώντας απόδοση ευθυνών και την απονομή δικαιοσύνης για το τραγικό συμβάν. Ανήγγειλαν μάλιστα ότι παρόμοιες συγκεντρώσεις θα γίνονται καθημερινά, μέχρι τις 21 Μαρτίου. Στη συγκέντρωση στα Σκόπια παρέστη και η υπουργός Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βέσνα Γιάνεφσκα.
AP Photo/Armin Durgut
AP Photo/Visar Kryeziu
Εξάλλου ο δήμαρχος του Κότσανι, Λιούπτσο Παπάζοφ υπέβαλε την αμετάκλητη παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, όπως ανέφερε.
Σημειώνεται ότι περί τα δεκαπέντε άτομα έχουν συλληφθεί ανάμεσά τους και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας. Οι υπόλοιποι ύποπτοι νοσηλεύονται ή περιλαμβάνονται στους νεκρούς, σύμφωνα με τον Πάντσε Τόσκοβσκι, ενώ συμπλήρωσε πως ο αριθμός των ατόμων μέσα στο κλαμπ ήταν τουλάχιστον διπλάσιος από την επίσημη χωρητικότητα των 250.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, από τις τάξεις του κόμματός του οποίου προέρχεται ο παραιτηθείς δήμαρχος του Κότσανι εκθείασε την ενέργεια του τελευταίου να παραιτηθεί, αν και δεν είχε, όπως είπε καμία ευθύνη για το τραγικό συμβάν.
Η Ελλάδα θα περιθάλψει συνολικά 18 τραυματίες, ενώ μέχρι στιγμής βρίσκονται 5 εγκαυματίες στη χώρα.
Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νεαρής ηλικίας, από 16 έως 25 ετών, ενώ τα τρία άτομα ήταν ανήλικα.
Στο νοσοκομείο Παπανικολάου και μάλιστα στη μονάδα Εγκαυμάτων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση τρεις εγκαυματίες που έφτασαν με ασθενοφόρο από τη Βόρεια Μακεδονία χθες το απόγευμα. Είναι δύο κορίτσια και ένα αγόρι 19, 25 και 26 χρονών. Μάλιστα, χρειάστηκε το κορίτσι και το ένα αγόρι να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς έχουν εγκαύματα σε πολύ μεγάλο μέρος του σώματός τους.
Δύο ακόμα ασθενείς, άνδρες ηλικίας 25 και 27 ετών έχουν φθάσει στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι δύο νέοι είναι διασωληνωμένοι με εγκαύματα σε όλο το σώμα και αυτοί με σοβαρά προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού.
«Δεν θέλουμε νεκροψίες, δώστε τα παιδιά μας να τα θάψουν»
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες όλη την ημέρα μέχρι και αργά το βράδυ στο νοσοκομείο της πόλης Κότσανι ήταν δραματικές, με συγγενείς των θυμάτων να θρηνούν, να οδύρονται, ενώ πολλοί από αυτούς εμπόδιζαν και τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν τα πτώματα στα Σκόπια για την ιατροδικαστική εξέταση λέγοντας δεν θέλουμε νεκροψίες, δώστε τα παιδιά μας να τα θάψουν.
Σφραγισμένη η έξοδος κινδύνου - Πλαστές άδειες
Η τραγωδία οφείλεται στο ότι το κλαμπ αυτό, όχι μόνο δεν τηρούσε τις προδιαγραφές και τα μέτρα ασφαλείας, αλλά λειτουργούσε και με πλαστογραφημένη άδεια.
Αυτό το κατήγγειλε και το βράδυ της Κυριακής (16/03) ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος απέδωσε τη λειτουργία του κλαμπ αυτού στο κύκλωμα εκτεταμένης διαφθοράς που υπάρχει στη χώρα, καθώς όπως είπε σίγουρα ο ιδιοκτήτης του δωροδόκησε κάποια στελέχη της δημόσιας διοίκησης για να του παραχωρήσουν αυτή την πλαστή άδεια.
Μεταξύ των εισαχθέντων είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου και άλλα στελέχη της κρατικής διοίκησης που φαίνεται να εμπλέκονται σε αυτό το κύκλωμα χορήγησης πλαστών αδειών.
Το κλαμπ έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ πριν από μερικά χρόνια λειτουργούσε ως αποθήκη χαλιών. Το νυχτερινό κέντρο ούτε έξοδο κινδύνου είχε ούτε τηρούσε καμία προδιαγραφή, ενώ η πόρτα που θα έπρεπε να λειτουργεί ως έξοδος κινδύνου, ήταν σφραγισμένη.
Από τα πυροτεχνήματα δημιουργήθηκαν σπίθες, έπιασε φωτιά η οροφή, η οποία μάλλον ήταν κατασκευασμένη από εύφλεκτα υλικά και συνέβη αυτή η τραγωδία.
«Αυτή η εταιρεία δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Αυτή η άδεια, όπως και πολλά άλλα πράγματα στο παρελθόν, συνδέεται με την διαφθορά», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάντσε Τόσκοβσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κότσανι, τον τόπο όπου συνέβη η τραγωδία κατά τη διάρκεια συναυλίας σε κλαμπ την περασμένη νύκτα.
Περισσότερα από είκοσι πρόσωπα θεωρούνται ύποπτα στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Ανάμεσά τους τα δύο βασικά μέλη του συγκροτήματος hip-hop DNK, πολύ δημοφιλές στη Βόρεια Μακεδονία. Η συναυλία του συγκροτήματος ξεκίνησε τα μεσάνυκτα. Περίπου τρεις ώρες αργότερα ξέσπασε η πυρκαγιά.
Ο γιος του ιδιοκτήτη του κλαμπ, ο διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας και μέλη της ασφάλειας του καταστήματος περιλαμβάνονται στους υπόπτους.