Τις φήμες περί επέμβασης του στρατού στην πολιτική ζωή της Βραζιλίας σχολίασαν απόστρατοι στρατηγοί της χώρας η οποία για δεκαετίες βρισκόταν υπό δικτατορία.
Oι στρατηγοί που επικαλείται το πρακτορείο Reuters υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης και εξέφρασαν ανησυχία ότι οι ένοπλες δυνάμεις πολιτικοποιήθηκαν αδικαιολόγητα υπό τον Μπολσονάρο.
"Η ιδέα της τοποθέτησης των ενόπλων δυνάμεων στη μέση μιας διαμάχης μεταξύ του κράτους, των αρχών και των πολιτικών συμφερόντων είναι εντελώς εκτός τόπου", δήλωσε ο Κάρλος Σάντος Ντα Κρουζ.
Ο απόστρατος στρατηγός Ρομπέρτο Πετερνελι, ο οποίος εξελέγη στο Κογκρέσο το 2018 με το ίδιο κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Μπολσονάρο τονίζει ότι ο στρατός απλώς δεν θα υπακούσει σε προεδρική εντολή για το κλείσιμο του Κογκρέσου ή του Ανώτατου Δικαστήριου.
"Οι ένοπλες δυνάμεις σέβονται απόλυτα το σύνταγμα και μια τέτοια εντολή θα ήταν αντισυνταγματική και παράνομη", δήλωσε ο πρώην αλεξιπτωτιστής, σε τηλεφωνική συνέντευξη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο στενός κύκλος του προέδρου Τζαίρ Μπολσονάρο αντί να αποκηρύξει την ιδέα μοιάζει να προσδοκά σε παρέμβαση του στρατού.
Συγκεκριμένα, ένας από τους γιούς του προέδρου, μέλος του Κογκρέσου που έχει εξυμνήσει στο παρελθόν το στρατιωτικό καθεστώς που κυβέρνησε παλιότερα τη χώρα, υποστήριξε πως μια παρόμοια συνταγματική αλλαγή ήταν αναπόφευκτη.
"Δεν αφορά πλέον το αν, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό" δήλωσε πρόσφατα σε διάσημο βραζιλιάνο μπλόγκερ ο Εντουάρντο Μπολσονάρο, προειδοποιώντας για μια επικείμενη "ρήξη" στο δημοκρατικό σύστημα της χώρας.
Ο Μπολσονάρο, πρώην στρατιωτικός, εκλέχτηκε πρόεδρος υποσχόμενος να αποκαταστήσει την τάξη και δοξολογώντας το στρατιωτικό παρελθόν της χώρας. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, καθώς η Βραζιλία καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα νούμερα κρουσμάτων και θανάτων. "Λυπούμαστε για όλους τους νεκρούς, αλλά αυτή είναι η μοίρα του καθενός" δήλωσε.
Φωτογραφία: AP