Ο ένας προσελκύει τους ψηφοφόρους με τη δεσμευσή του να πατάξει την εγκληματικότητα, ο άλλος επικεντρώνει τις ελπίδες του στην υπόσχεσή του να εμποδίσει την άνοδο της ακροδεξιάς: Ζαΐχ Μπολσονάρου και Φερνάντου Χαντάντ έχουν ο καθένας διαφορετικά μέσα για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία αυτή την Κυριακή.
Ακολουθούν οι βασικότεροι λόγοι που επικαλούνται οι Βραζιλιάνοι για να δικαιολογήσουν την επιλογή υποψηφίου, ο οποίος θα κυβερνήσει τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Μπολσονάρου
Ένας άνδρας με πυγμή: ο πρώην λοχαγός του στρατού εμφανίζεται ως εγγυητής της επιστροφής της τάξης σε μια χώρα που ταλανίζεται από τη βία και τα σκάνδαλα διαφθοράς.
Για τους υποστηρικτές του δεν έχει μεγάλη σημασία που δηλώνει ανοικτά θαυμαστής της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985) και δικαιολογεί ακόμη και τη χρήση βασανιστηρίων. Σε αυτόν βλέπουν κάποιο ικανό να χρησιμοποιήσει σκληρές μεθόδους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ασφάλειας, κυρίως δίνοντας όπλα στους πολίτες.
Επιστροφή στην ηθική τάξη: ο ακροδεξιός υποψήφιος, ένας καθολικός, έχει καταφέρει να προσελκύσει και τους περισσότερους πιστούς της ευαγγελικής εκκλησίας με τον λόγο του υπέρ της «παραδοσιακής οικογένειας».
Γενική αποστροφή προς την πολιτική τάξη: αν και είναι βουλευτής εδώ και 27 χρόνια, ο Μπολσονάρου ενσαρκώνει την ανανέωση, κυρίως διότι δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα.
Επίσης εκμεταλλεύεται «το ισχυρό αντι- PT (Κόμμα των Εργαζομένων) αίσθημα και την άποψη ότι καθώς όλοι οι (παραδοσιακοί) πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, κανείς τους δεν θα πρέπει να επανεκλεγεί», εκτιμά ο Ντέιβιντ Φλάισερ καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλια.
Χαντάντ
Ο κληρονόμος του Λούλα: Ο Φερνάντου Χαντάντ έχει προσελκύσει τους ψηφοφόρους που νοσταλγούν τη χρυσή εποχή των δύο θητειών του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010), ο οποίος έφυγε από την εξουσία με δημοτικότητα ρεκόρ, αφού κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια Βραζιλιάνους από την φτώχεια χάρη στα φιλόδοξα κοινωνικά του προγράμματα.
Ο Λούλα, που επιθυμούσε να διεκδικήσει τρίτη θητεία παρά τη φυλάκισή του για διαφθορά, τελικά παραδέχθηκε την ήττα του ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Οι πιστοί ψηφοφόροι του PT τονίζουν την αθωότητά του και βασίζονται στον Χαντάντ για να καταστήσει τη Βραζιλία «ξανά χαρούμενη», το σύνθημα της υποψηφιότητάς του μετά το κύμα λιτότητας που επέβαλε από το 2016 η ιδιαίτερα ανιδημοφιλής κυβέρνηση του συντηρητικού Μισέλ Τέμερ.
Υπερασπιστής της δημοκρατίας: Ο Χαντάντ είναι επίσης η αναγκαστική επιλογή για πολλούς Βραζιλιάνους που θέλουν να αποφύγουν την ακροδεξιά.
Το γεγονός ότι ο Μπολσονάρου υπερασπίζεται την κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας ανησυχεί τουλάχιστον τόσο όσο ο ρατσιστικός, ομοφοβικός και μισογυνικός λόγος του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ