Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Ουίνδσορ κατά την επίσκεψή της στη Βρετανία τη Δευτέρα, στην οποία μετέβη για να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.
Η φον ντερ Λάιεν θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, μετά τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσουν νέους εμπορικούς όρους για την επίλυση των ζητημάτων σχετικά με τη βρετανική επαρχία.
Ορισμένοι πολιτικοί εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο μονάρχης, ο οποίος συνταγματικά δεν πρέπει να εμπλέκεται σε πολιτικά ζητήματα, παρασύρεται στη συζήτηση για το Brexit από την κυβέρνηση, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγκρίνει τη συμφωνία, συμφωνώντας να συναντηθεί με την Φον ντερ Λάιεν.
«Ο βασιλιάς είναι στην ευχάριστη θέση να συναντήσει οποιονδήποτε παγκόσμιο ηγέτη εάν επισκέπτεται τη Βρετανία και είναι η συμβουλή της κυβέρνησης να το κάνει», δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού.
Μια πηγή του παλατιού δήλωσε ότι η συνάντηση μεταξύ του Καρόλου και της φον ντερ Λάιεν ακολούθησε τις συμβουλές της κυβέρνησης ότι η επίσκεψή της θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της κλιματικής αλλαγής.
Ο εκπρόσωπος του Σουνάκ δήλωσε ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για την κυβέρνηση να παρέχει συμβουλές στον μονάρχη.
«Είναι θέμα του παλατιού να αποφασίσει, και τελικά του βασιλιά να αποφασίσει, αν θέλει να συναντήσει άτομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η Αυτού Μεγαλειότης έχει συναντηθεί με πολλούς ξένους ηγέτες πρόσφατα, αυτό δεν είναι διαφορετικό".
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Σουνάκ θα συζητηθεί το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ οι συζητήσεις με τον βασιλιά «δεν αποτελούν μέρος αυτής της διαδικασίας».
Η επιτυχία οποιασδήποτε συμφωνίας για την επίλυση των εντάσεων που προκαλούνται από τις ρυθμίσεις του 2020 μετά το Brexit που διέπουν την επαρχία θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα πείσει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) να τερματίσει το μποϊκοτάζ του στις ρυθμίσεις διαμοιρασμού της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ωστόσο, η απόφαση να κανονιστεί συνάντηση με τον Κάρολο δεν ήταν δημοφιλής σε ορισμένους στο DUP, με την πρώην ηγέτιδα του κόμματος Αρλίν Φόστερ να τη χαρακτηρίζει "χοντροκομμένη" και να λέει ότι δεν θα έβρισκε ανταπόκριση στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Δεν μπορώ να πιστέψω απόλυτα ότι η Ντάουνινγκ Στριτ θα ζητούσε από την Α.Μ. τον βασιλιά να εμπλακεί στην οριστικοποίηση μιας τόσο αμφιλεγόμενης συμφωνίας», δήλωσε στο Twitter.
Ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ δήλωσε ότι πρόκειται για «τρομερό λάθος».
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία - ΕΕ: «Σφραγίζουν» τη συμφωνία του Brexit για τη Β. Ιρλανδία