Οι Βρετανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα για τις τοπικές εκλογές οι οποίες αναδεικνύονται σε τεστ για τον Μπόρις Τζόνσον και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, με το στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας να ελπίζει σε μια συντριπτική νίκη στη Σκωτία για να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεστ των κομμάτων εκτός των γενικών εκλογών, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αλλά και ο νέος ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα το βράδυ της Πέμπτης σε μια σειρά αναμετρήσεων, με σημαντικότερη την ανάδειξη νέου τοπικού κοινοβουλίου και κυβέρνησης στη Σκωτία.
Ενισχυμένος από την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της COVID-19, ο Μπόρις Τζόνσον αντέχει στις δημοσκοπήσεις, παρά τα σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων αυτό για την χρηματοδότηση της ανακαίνισης του διαμερίσματός του στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπως και τον βαρύ απολογισμό της πανδημίας --περισσότεροι από 127.500 νεκροί.
Στο Λονδίνο όμως, το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Πέντε χρόνια αφού έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μιας μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας, ο Εργατικός Σαντίκ Καν, οδεύει προς την ανανέωση της θητείας του ως δημάρχου του Λονδίνου, έχοντας σημαντικό προβάδισμα από τον αντίπαλό του των Συντηρητικών Σον Μπέιλι.
Πέραν του Λονδίνου, θα εκλεγούν δήμαρχοι σε 12 ακόμα μητροπολιτικούς δήμους. Οι πολίτες καλούνται επίσης να ψηφίσουν για τα 25 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του μητροπολιτικού δήμου του Λονδίνου, καθώς και για περίπου 5.000 θέσεις δημοτικών συμβούλων σε 143 δήμους.
Οι περισσότερες ψηφοφορίες επρόκειτο να διεξαχθούν εδώ και έναν χρόνο και αναβλήθηκαν λόγω της επιδημίας της Covid-19. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, καθώς σε ορισμένες περιοχές η καταμέτρηση των ψήφων θα επιβραδυνθεί λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η υγειονομική κρίση.
Στη Σκωτία, την επαρχία των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, θα είναι δυνητικά καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, το οποίο έχει την εξουσία στη Σκωτία, επλήγη από διασπάσεις ενώ αβεβαιότητα κυριαρχεί για την πλειοψηφία που ελπίζει να εξασφαλίσει η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).
Εάν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των Πρασίνων, αλλά ντε φάκτο και του νέου κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Αλεξ Σάλμοντ, του κάποτε μέντορα της Νίκολα Στέρτζον που έγινε πολιτικός αντίπαλος.
Αν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας εξασφαλίσουν μία τέτοια πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, η Νίκολα Στέρτζον θεωρεί ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα έχει καμία δικαιολογία για να συνεχίσει να αρνείται την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Η πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η Σκωτία, έχει αλλάξει τα δεδομένα.
Το 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν επιλέξει σε ποσοστό 55% να παραμείνουν στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Το επιχείρημα που προτάσσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη για να αντιταχθεί σθεναρά σε ένα νέο δημοψήφισμα, είναι ότι αυτό δεν μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να διεξαχθεί «παρά μόνο μία φορά σε μια γενιά».
Οι υποστηρικτές της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος υπογραμμίζουν ότι το Brexit, στο οποίο οι Σκωτσέζοι αντιτάχθηκαν σε ποσοστό 62%, άλλαξε τα δεδομένα. Το ίδιο και η πανδημία, η οποία ενίσχυσε τη δημοτικότητα της Νίκολα Στέρτζον, η οποία πιστώνεται μια καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Τον Βρετανό πρωθυπουργό απασχολεί και η αναπληρωματική εκλογή στο Χάρτλπουλ, στη βορειοανατολική Αγγλία, μια περιοχή που παραδοσιακά ψήφιζε υπέρ των Εργατικών, αλλά οι Συντηρητικοί ελπίζουν να κάνουν δική τους την έδρα για πρώτη φορά από τη δημιουργία της το 1974, μετά την παραίτηση του τοπικού βουλευτή των Εργατικών λόγω σεξουαλικού σκανδάλου.