Στην πρώτη του ομιλία από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επαίνεσε τη Χαμάς και χαιρέτισε τον πόλεμο ως «σημείο καμπής» στην αραβο - ισραηλινή σύγκρουση.
Το διάγγελμά του, ήταν γεμάτο με απειλές κατά του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Δύσης και μεγαλοστομίες υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς παρότι δεν ανήγγηλε έναν πολέμο με το Ισραήλ.
Η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου έχει στα χέρια της μεγάλες ποσότητες όπλων, πολλές χιλιάδες εμπειρόπλεμους άνδρες, έχει την πολυεπίπεδη στήριξη του Ιράν και μπορεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο, που θα αποδυναμώσει το Ισραήλ. Ο Λίβανος έβραζε μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και όλοι, πολίτες και κυβέρνηση, όπως βέβαια και η Χεζμπολάχ, προετοιμάζονταν για κάθε σενάριο.
Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία ήταν οργισμένη, αναφέρει το CNN. Ο ισλαμιστής κληρικός (όπως πάντα σε βιντεοσύνδεση από άγνωστο σημείο) έπλεξε το εγκώμιο της Χαμάς και μίλησε για την «άνευ προηγουμένου μάχη» στο νότιο Ισραήλ. Υπενθύμισε ότι η Χεζμπολάχ θα είναι «προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια», ότι η όποια κλιμάκωση από τον ισραηλινό στρατό «θα ήταν μια ανοησία ιστορικών διαστάσεων».
Παρά ταύτα, η Χεζμπολάχ λέει ότι έχει πρωταρχικό στόχο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Είπε ακόμη ότι είναι στο χέρι των ΗΠΑ να εφαρμόσουν την παύση των εχθροπραξιών, αν και καταλόγισε στις ΗΠΑ την ευθύνη για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ομιλία ίσως απογοήτευσε πολλούς Άραβες, προσθέτει το CNN. Ο Νασράλα φαίνεται όμως ότι μέτρησε την κατάσταση και έκρινε ότι η οργάνωσή του έχει πολλά να χάσει σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ.
Ο Νασράλα και η Χεζμπολάχ προσπαθούν να βαδίσουν σε μια λεπτή γραμμή, αναφέρει από την πλευρά του το Foreign Policy. Θέλουν να επιδείξουν διαπιστευτήρια «αντίστασης» αλλά και να αποφύγουν τον ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ. Έχουν να ικανοποιήσουν τη λαϊκή πίεση, γιατί τα φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα στον αραβικό κόσμο είναι ισχυρά και συνοδεύονταν με συνθήματα που παρακινούσαν τον Νασράλα να βγει στον πόλεμο, αλλά πρέπει το κόστος να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.
Από την άλλη πλευρά, η Δύση έχει λόγους να αναπνεύσει μετά την ομιλία με κάποια ανακούφιση. Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ σε έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο με το Ισραήλ θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλες χώρες στην πάντα εύφλεκτη Μέση Ανατολή. Αλλά και ο Λίβανος που την ώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση δε θα μπορούσε να αντέξει την επέκταση του πολέμου.
Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Λίβανος θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα για οποιαδήποτε μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ, μια σύγκρουση που οι Λιβανέζοι δεν επιθυμούν για κανένα λόγο. Και η ίδια η Χεζμπολάχ πιθανόν να πληγεί σκληρά: ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ και η εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο υπέρ του Άσαντ κόστισαν πολλές εκατοντάδες νεκρούς στην οργάνωση.
Ο μεγάλος προστάτης της Χεζμπολάχ, το Ιράν, δεν θα ήθελε να τη δει αποδυναμωμένη από μια πολεμική σύγκρουση, γιατί και το ίδιο δε θα είχε να κερδίσει κάτι, ενώ θα κινδύνευε και με μια αμεσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ.
Μια λεπτομέρεια της ομιλίας του Νασράλα, προσθέτει το Foreign Policy, δείχνει, τέλος, τις προσεκτικές αποστάσεις του από τη Χαμάς. Είναι η αποστροφή του για την «απόλυτη μυστικότητα» στην προετοιμασία της εισβολής της Χαμάς. Με τον τρόπο αυτό δείχνει έμμεσα ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία ευθύνη και άρα δεν πρέπει να τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Για την ώρα, η χαμηλής έντασης πολεμική σύγκρουση με το Ισραήλ φαίνεται να αρκεί.