COP29: Κίνα και Ινδία δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται όπως οι άλλες αφρικανικές χώρες
AP Photo/Peter Dejong
AP Photo/Peter Dejong
The Guardian

COP29: Κίνα και Ινδία δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται όπως οι άλλες αφρικανικές χώρες

Η Κίνα και η Ινδία δεν θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται ως αναπτυσσόμενες χώρες με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται ορισμένα από τα φτωχότερα αφρικανικά έθνη, σύμφωνα με τον αυξανόμενο αριθμό αντιπροσώπων από φτωχότερες χώρες στο Cop29.

Η Κίνα θα πρέπει να αναλάβει ευθύνη για την παροχή οικονομικής βοήθειας στις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες, δήλωσαν αρκετοί αντιπρόσωποι σύμφωνα με τη βρετανική Guardian. Και η Ινδία επίσης, δεν θα πρέπει να επιλέγεται για τη λήψη οικονομικής βοήθειας, καθώς δεν έχει πρόβλημα να προσελκύσει επενδύσεις, είπαν ορισμένοι.

Ο Μπαλαράμπε Άμπας Λαουάλ, υπουργός Περιβάλλοντος της Νιγηρίας, δήλωσε: «Η Κίνα και η Ινδία δεν μπορούν να καταταγούν στην ίδια κατηγορία με τη Νιγηρία και άλλες αφρικανικές χώρες. Νομίζω ότι αναπτύσσονται, αλλά βρίσκονται σε ταχύτερη φάση από κράτη όπως η Νιγηρία».

Η Κίνα και η Ινδία θεωρούνται αναπτυσσόμενες χώρες στο Cop29, χρησιμοποιώντας ταξινομήσεις που χρονολογούνται από το 1992, όταν υπογράφηκε η σύμβαση - πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC). Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία επίσημη υποχρέωση να μειώσουν τις εκπομπές αερίων τους ή να παράσχουν οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες, και τεχνικά είναι επιλέξιμες να λάβουν βοήθεια για το κλίμα, αν και η Κίνα επιλέγει να μην το κάνει.

«Εκείνοι που πραγματικά αξίζουν αυτή τη στήριξη είναι οι αφρικανικές χώρες, οι φτωχές ασιατικές χώρες και τα μικρά νησιωτικά κράτη που αντιμετωπίζουν καταστροφικά προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Λαουάλ.

Σχεδόν 200 κυβερνήσεις έχουν συγκεντρωθεί στο Αζερμπαϊτζάν για τη δεύτερη εβδομάδα των δεκαπενθήμερων συνομιλιών για το κλίμα, οι οποίες επικεντρώνονται στο πώς θα δοθεί πρόσβαση στις φτωχές χώρες στα 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, τα οποία χρειάζονται για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η πρόοδος είναι αργή, καθώς τα ανεπτυγμένα έθνη διστάζουν να διαθέσουν τα απαιτούμενα χρήματα και έχουν ξεσπάσει διαμάχες σχετικά με την παγκόσμια δέσμευση για «μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα».

Σημειώνεται, ότι η Κίνα θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, αλλά στις συνομιλίες του ΟΗΕ κατατάσσεται μαζί με ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και δεν έχει καμία υποχρέωση να παράσχει οικονομική βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η Ινδία επίσης, είναι πλέον η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να δικαιούται να λαμβάνει χρηματοδότηση για το κλίμα.

Οι δύο χώρες θεωρούνται εδώ και καιρό ηγέτιδες του αναπτυσσόμενου κόσμου στις ετήσιες συνόδους κορυφής για το κλίμα, στο πλαίσιο της UNFCCC, της μητρικής συνθήκης της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Φέτος, ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με το ποιες χώρες εξακολουθούν να είναι αναπτυσσόμενες έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.