Daily Mail: Ο χλιδάτος βίος των διοικητών της Χαμάς -  Έτσι μάζευαν εκατομμύρια
AP
AP

Daily Mail: Ο χλιδάτος βίος των διοικητών της Χαμάς - Έτσι μάζευαν εκατομμύρια

Με την πολυτελή ζωή των επικεφαλής της Χαμάς, αλλά και τα δισεκατομμύρια που πέρασαν από τα χέρια τους ασχολείται με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, Daily Mail.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη δημοσίευση υπήρξε η εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου με τη σύζυγο του αρχηγού της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, να περνάει μέσα από ένα τούνελ κάτω από τους δρόμους της Γάζας, κρατώντας μια τσάντα που πολλοί υπέθεσαν ότι ήταν μια Hermes Birkin αξίας 31.000 ευρώ.

Παρότι αμφισβητείται πως πρόκειται για μια αυθεντική τσάντα και μοιάζει δύσκολο να είναι όντως μια αυθεντική Hermes, το πλάνο αυτό στάθηκε αφορμή για να έρθει ξανά στο προσκήνιο η ζωή των επικεφαλής της Χαμάς και η αντίθεση με τον κόσμο της Γάζας, που μαραζώνει από τη φτώχεια.

Όταν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έκαναν τελικά έφοδο στο υπόγειο κρησφύγετο την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν, μαζί με όπλα και πυρομαχικά, «εκατομμύρια» ισραηλινά σέκελ (περίπου 1 εκατομμύριο ισοδυναμεί με λίγο πάνω από 240.000 ευρώ).

Δισεκατομμύρια στα χέρια των ηγετών της Χαμάς

Ο Σινουάρ εξουδετερώθηκε στη Ράφα στη Λωρίδας της Γάζας την περασμένη Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου. Όμως, άλλοι διοικητές της οργάνωσης βρίσκονται στο Κατάρ. Οι περιουσίες τριών εκ των διοικητών - του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος εξουδετερώθηκε από τους Ισραηλινούς στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, του Μούσα Αμπού Μαρζούκ και του Καλέντ Μεσάαλ- υπολογίζονται μαζί στα 9,5 δισ. ευρώ. Του Μεσάαλ, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να είναι ο επόμενος αρχηγός της Χαμάς, εκτιμάται περίπου στα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να τραφεί και να στεγαστεί όλος ο πληθυσμός στη Γάζα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι τρεις διοικητές λέγεται ότι ζούσαν ως επί το πλείστον στο ξενοδοχείο Four Seasons στην Ντόχα, με τις δύο πισίνες, την ιδιωτική παραλία και μια πελώρια βασιλική σουίτα που διαθέτει τρία μπαλκόνια και ένα πιάνο.

Η Χαμάς έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο. Ο Μεσάαλ έδωσε εκεί συνέντευξη Τύπου το 2015 και η ομάδα διοργάνωσε δεξίωση στο ξενοδοχείο το 2016 με τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Μεσάαλ, μάλιστα, το 2013 δεν δίστασε να καλέσει φωτογράφους να τον ακολουθήσουν για ένα αφιέρωμα στο οποίο εμφανίστηκε να απολαμβάνει τις υπηρεσίες σε ένα ιδιωτικό τζετ, να κάθεται σε ένα τραπέζι γεμάτο με διάφορα πιάτα και να παίζει πινγκ - πονγκ σε ένα κτίριο με μαρμάρινο δάπεδο.

Τα χρήματα του ΟΗΕ

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων προέρχονται και από φορολογούμενους σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ του 2014 και του 2020 οι Οργανισμοί του ΟΗΕ, που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους των χωρών-μελών, δαπάνησαν σχεδόν 4 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ στη Γάζα, περισσότερο από το 80% των οποίων διοχετεύθηκε μέσω της UNRWA (Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες). Μεγάλο μέρος αυτών των μετρητών, ωστόσο, δεν βρήκε τον δρόμο του προς τους κατοίκους της Γάζας που είχαν ανάγκη, αλλά κλάπηκε από τους ηγέτες τους - είτε για να χρηματοδοτήσουν τον δικό τους τρόπο ζωής είτε για να τα εκτρέψουν στην εκστρατεία τους.

Τον Ιούνιο, περίπου 100 Ισραηλινοί, τουλάχιστον ένας από τους οποίους ήταν όμηρος στη Γάζα, κατέθεσαν αγωγή κατά της UNRWA σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ισχυρίζονται ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι της UNRWA γνώριζαν ότι η Χαμάς είχε εκτρέψει περισσότερα από 960 εκατομμύρια ευρώ από την υπηρεσία για να χρηματοδοτήσει όπλα, τούνελ και άλλες ενέργειες.

Οι IDF ανακάλυψαν αρκετούς από αυτούς τους σάκους της UNRWA στο κρησφύγετο του Σινουάρ και οι συνάδελφοί του τους χρησιμοποίησαν επίσης για να αποθηκεύσουν όπλα και τους γέμισαν ακόμη και με άμμο για να χτίσουν σήραγγες.

Πέρυσι, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι ο Μάαζ Χανίγιε, γιος του εκλιπόντος προέδρου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε- είναι γνωστός ως «ο πατέρας των ακινήτων» στη Γάζα για το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιό του με βίλες υψηλών προδιαγραφών και άλλα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών διαμερισμάτων στο κτίριο Al-Zaharna, μια πενταώροφη πολυκατοικία, διαμερίσματα σε ένα οικιστικό έργο του Κατάρ στο Khan Younis, μια βίλα κοντά στο κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου και πολλά άλλα.

Πέρυσι, επίσης, οι IDF δημοσίευσαν αποδείξεις που έδειχναν ότι ο Mάαζ είχε ξοδέψει χιλιάδες ευρώ σε πολυτελή κοσμήματα. Πέρα από την αυτοκρατορία ακινήτων της οικογένειάς του, απολάμβανε να πετάει μεταξύ Τεχεράνης, Κωνσταντινούπολης, Μόσχας και Καΐρου με ιδιωτικό τζετ.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς που επιλέγουν να παραμείνουν στη Γάζα ζουν επίσης σε σχετική χλιδή, γράφει ανταποκριτής της Daily Mail. Τον Ιανουάριο οι IDF πραγματοποίησαν έφοδο σε ακίνητο στην πόλη της Γάζας που ανήκε στον Mαρουάν Ίσα, τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα σε ισραηλινό πλήγμα. Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που έδειχναν μια τεράστια βίλα με μια μεγάλη πισίνα, ένα ξεχωριστό τζακούζι και ένα άψογα περιποιημένο γκαζόν.

Ο ρόλος του Ιράν

Η ομάδα έχει πηγές εσόδων και πέραν της UNRWA. Ο κύριος ευεργέτης της είναι το Ιράν, αλλά πρόκειται για μια περίεργη συνεργασία, δεδομένου ότι πρόκειται για σιιτικό κράτος, ενώ η Χαμάς είναι σουνίτες. Αλλά το Ιράν βλέπει τη Χαμάς και άλλες ομάδες μεσάζοντες για τον πρωταρχικό στόχο της εξωτερικής του πολιτικής: την αποδυνάμωση και τελικά την καταστροφή του Ισραήλ.

Οι μουλάδες της Τεχεράνης εξέθρεψαν τη Χαμάς για δεκαετίες - παλαιστινιακές πηγές παραδέχονται ότι το Ιράν έδινε δεκάδες εκατομμύρια ήδη από το 1994. Η Χαμάς εκτιμάται πως έχει λάβει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τους μουλάδες από το 2014. Εν τω μεταξύ, οι απλοί Ιρανοί ζουν κάτω από αυστηρές κυρώσεις. Φυσικά, ο αγαπημένος πληρεξούσιος των μουλάδων δεν είναι η Χαμάς αλλά η Χεζμπολάχ, η οργάνωση των 100.000 ατόμων που ελέγχει μεγάλα τμήματα του Λιβάνου.

Οι επικεφαλής της Χεζμπολάχ και του Ιράν μοιράζονται όχι μόνο το μίσος τους για το Ισραήλ, αλλά τους ενώνει και το γεγονός ότι ακολουθούν τον ίδιο κλάδο του σιιτικού Ισλάμ. Την Τρίτη οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν αποδείξεις για την κλίμακα της υποστήριξης της Τεχεράνης: μια αποθήκη χρημάτων της Χεζμπολάχ κάτω από ένα νοσοκομείο στη Βηρυτό, η οποία φέρεται να περιέχει 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρυσό.

Σύμφωνα με μια αραβική εφημερίδα που δημοσιεύεται στα ΗΑΕ, ο πρώην αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, συγκέντρωσε μια περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων πριν εξοντωθεί τον περασμένο μήνα από μια ισραηλινή βόμβα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Το Ισραήλ έχει επίσης βομβαρδίσει 30 εγκαταστάσεις που συνδέονται με την Al-Qard Al-Hassan, μια τράπεζα που έχει χαρακτηριστεί ως η οικονομική πτέρυγα της Χεζμπολάχ και η οποία, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, έχει διατηρήσει σταθερή τη ροή ιρανικών μετρητών.

Οι «χορηγίες» του Κατάρ

Πίσω στη Γάζα, η χρηματοδότηση από το Κατάρ έχει αποδειχθεί καθοριστική για τις επιχειρήσεις της Χαμάς. Το Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών της Ουάσιγκτον αναφέρει ότι το εμιράτο συνεισέφερε περισσότερα από 144 εκατομμύρια ευρώ στη Χαμάς το 2019, 96 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και 345 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

Το Κατάρ χρηματοδοτεί σήμερα τη Χαμάς με περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κυρίως μέσω «μισθοδοσίας και μιζών, έμμεσα μέσω κοινωνικών υπηρεσιών και κυβερνητικών επιχειρήσεων που βοηθούν τη Χαμάς να διατηρήσει τον έλεγχο της Γάζας».

Το Κατάρ έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την ισλαμιστική οργάνωση από την οποία προέκυψε η Χαμάς, και παρέχει μετρητά και προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστηρίζει επίσης τη Χαμάς σε όλο τον κόσμο μέσω του τηλεοπτικού προπαγανδιστικού δικτύου Al Jazeera.

Ωστόσο, η Χαμάς δεν βασίζεται απλώς στο Ιράν και το Κατάρ: συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μέσω της δικής της εγκληματικότητας. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ροής εσόδων προέρχεται από τους φόρους επί των εμπορευμάτων που φθάνουν μέσω των επίσημων διαβάσεων Ράφα και Κερέμ Σαλόμ στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς και από τους δασμούς επί του λαθρεμπορίου που έρχεται μέσω των σηράγγων της. Η Χαμάς φέρεται να εισπράττει περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ το μήνα μέσω «φόρων» επί των αιγυπτιακών αγαθών που εισάγονται στη Γάζα.

Για τους επικεφαλής της Χαμάς, ο πόλεμος φέρνει χρήματα, υποστηρίζει το δημοσίευμα.