Ημέρα ενότητας του έθνους θα είναι η Τετάρτη 16η Φεβρουαρίου, διαμήνυσε ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του, κάνοντας λόγο για πληροφορίες περί ρωσικής εισβολής.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε σε ετοιμότητα την ουκρανική αστυνομία μέχρι το Σάββατο, ενώ σημείωσε ότι η Τετάρτη θα είναι ημέρα ενότητας και αργία, που σημαίνει ότι θα υψωθεί η ουκρανική σημαία σε όλα τα δημόσια κτήρια.
Σε διάγγελμά του το απόγευμα, ο ουκρανός πρόεδρος προσπάθησε να εξυψώσει το ηθικό των πολιτών της χώρας του σημειώνοντας ότι θέλει να επιλυθεί η κρίση μέσω του διαλόγου.
«Αγαπάμε την Ουκρανία, θέλουμε την ειρήνη, είμαστε δυνατοί, είμαστε ενωμένοι» είπε ο Ζελένσκι κλείνοντας το μήνυμά του.
Μεταφέρεται η αμερικανική πρεσβεία
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβείας τους από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη
Οι εξελίξεις προκαλούν έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνεδρίαση ενδέχεται να γίνει στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η αυριανή συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «είναι πιθανή, ανάλογα με τις εξελίξεις» είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Σενάρια για ρώσους μισθοφόρους
Την ίδια ώρα, νέα σενάρια για αυξημένη παρουσία στην Ουκρανία ρώσων μισθοφόρων, που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας, φέρνουν στο φως δυτικές πηγές ασφαλείας. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «πόλεμο πληροφοριών» χωρίς να αποκλείουν προβοκάτσιες πριν την εισβολή.
Σύμφωνα με πηγές των δυτικών Αρχών Ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ανησυχίες πως η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει έναν πόλεμο πληροφοριών με κυβερνο-επιθέσεις σε κρίσιμους τομείς υποδομών, όπως τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Ρωσία θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιήσει τους μισθοφόρους για να προκαλέσει στοχευμένα πλήγματα ή να προχωρήσει σε δολοφονίες, προκαλώντας «παράλυση» στο Κίεβο ή να προκαλέσει προβοκάτσιες, πριν προχωρήσει σε εισβολή, αναφέρουν οι πηγές.
Εντωμεταξύ, ο Λαβρόφ παρουσίασε στον Πούτιν τα «προβληματικά» σημεία στην απάντηση της Δύσης ως προς τα αιτήματα για την ασφάλεια που πρόσφατα κατέθεσε το Κρεμλίνο, το οποίο με τη σειρά του διαμήνυσε πως η απάντηση της Ρωσίας δεν θα αργήσει.
Τελευταία ευκαιρία
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ανέφερε πως βλέπει ακόμα δυνατότητες η διπλωματία να προσφέρει διέξοδο. Παρουσίασε ωστόσο και τα σημεία στην απάντηση της Δύσης ως προς τα αιτήματα για την ασφάλεια που κατέθεσε το Κρεμλίνο, που δεν ικανοποιούν τη Ρωσία.
«Υπάρχει η πιθανότητα» να καταλήξει η Ρωσία σε συμφωνία με τους εταίρους της σε βασικά ζητήματα, τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσιάζοντας την εισήγηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ενώ ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ενημέρωσε τον ρώσο πρόεδρο για το περιστατικό με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia, δηλώνοντας ότι παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, σε βάθος μεγαλύτερο των 4 μιλίων.
Τα «θετικά» και τα «αρνητικά» στην απάντηση της Δύσης
Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις, είπε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη. Ως προς το πρώτο σκέλος των απαντήσεων, που αφορά τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της Μόσχας, τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997, ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, και φυσικά δεν μας ικανοποιεί».
Ωστόσο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.
Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Έτοιμη η ρωσική απάντηση
Ο Πούτιν, αφού άκουσε την εισήγηση ρώτησε τον Λαβρόφ: «Πώς κατά την άποψή σας, υπάρχει παρόλα αυτά πιθανότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας στα βασικά ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία ή αυτό είναι μια απόπειρα να μας εμπλέξουν σε μια ατελείωτη διαδικασία διαπραγματεύσεων, που δεν έχει καμία λογική κατάληξη;».
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Πάντα υπάρχει πιθανότητα», προσθέτοντας ότι η ρωσική απάντηση στις προτάσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι ήδη έτοιμη και «το σχέδιο (της απάντησης) έχει διατυπωθεί σε δέκα σελίδες».
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν θα εγκρίνει «έγκαιρα» της απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Πεντάγωνο: «Βλέπει» εισβολή ανά πάσα στιγμή
Σημειώνεται πως η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», είπε ο Κίρμπι στο CNN.
«Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)».
«Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών», συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Αυτές οι δυνατότητες (...) περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μία «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μία μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Παραμένει ο στόχος για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Τέλος, ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είχε διαμηνύσει νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά την οργή και τις απειλές της Μόσχας, αλλά και τις επιφυλάξεις ορισμένων δυτικών χωρών.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε τις προθέσεις του Κιέβου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στη διάρκεια της οποίας τόνισε επίσης ότι η κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη.
«Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που επιλέξαμε».
Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας, κάτι που ζητούν οι ουκρανικές αρχές. «Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», σημείωσε.
Συνάντηση Δένδια - Λαβρόφ την Παρασκευή
Σε αυτό το πλαίσιο, βαρύνουσας σημασίας επίσκεψη στη Μόσχα σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για συνομιλίες με τον Σ. Λαβρόφ.
Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντησή με τον ρώσο ομόλογό του.
«Αναμένουμε την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας» στις ρωσικές προτάσεις σχετικά με το «αδιαίρετο της ασφάλειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, τις προηγούμενες μέρες, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Δένδιας και Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, θα συζητηθεί και η πορεία υλοποίησης όσων είχαν συμφωνηθεί κατά τις προηγούμενες επαφές του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τη ρωσική πλευρά.