Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) κατήγγειλε χθες Τετάρτη τη «δυσανάλογη» και «φονική» αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας της Κολομβίας στις διαδηλώσεις με κοινωνικά αιτήματα που συνταράσσουν τη χώρα των Άνδεων από τα τέλη Απριλίου.
«Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι επανειλημμένα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, η αντίδραση του κράτους χαρακτηρίστηκε από υπέρμετρη και δυσανάλογη χρήση βίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ενέργειες (των αρχών) συμπεριέλαβε τη χρήση θανατηφόρας βίας», σημείωσε η πρόεδρος της ΔΕΑΔ, η Αντόνια Ουρεχόλα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ψηφιακά από την Ουάσινγκτον.
Ειρηνικές οι διαδηλώσεις - 60 νεκροί
Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση 48 σελίδων μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της στην Κολομβία από την 6η ως τη 10η Ιουνίου.
Αφού άκουσε πάνω από 500 αυτόπτες μάρτυρες, η ΔΕΑΔ απηύθυνε διάφορες συστάσεις στο κράτος της Κολομβίας: να σέβεται το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις, «να σταματήσει αμέσως τη χρήση δυσανάλογης βίας», η αστυνομία να πάψει να υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας, να «απόσχει από τη γενικευμένη απαγόρευση των αποκλεισμών δρόμων», να προστατεύει τους δημοσιογράφους, που γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων, να προσφέρει αποζημιώσεις στα θύματα ή σε μέλη των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με τη ΔΕΑΔ, οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές κατά το 89%, μολαταύτα πάνω από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια.
Πώς αντέδρασε ο πρόεδρος
Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αντέδρασε δηλώνοντας ότι «σέβεται τις ειρηνικές διαδηλώσεις» αλλά όχι «τους βανδαλισμούς, τις ενέργειες αστικής τρομοκρατίας, τα μπλόκα στους δρόμους».
«Κανείς δεν μπορεί να συνιστά σε μια χώρα να ανέχεται εγκληματικές ενέργειες», πρόσθεσε ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους.
Ο Ι. Ντούκε ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου, ενώ επισκεπτόταν τη χώρα αντιπροσωπεία της ΔΕΑΔ, σχέδιο «εκσυγχρονισμού» της αστυνομίας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά χωρίς να συμφωνήσει το σώμα να πάψει να υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας, όπως αξιώνουν οι διαδηλωτές.
Κλίμα πόλωσης
Η ΔΕΑΔ επίσης «κατέγραψε με ανησυχία» την «ύπαρξη κλίματος πόλωσης (...) που εκδηλώνεται με ομιλίες οι οποίες στιγματίζουν» και ενίοτε προέρχονται «από τις δημόσιες αρχές».
Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, οργάνωση στην οποία συσπειρώνονται πολλές από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις –ωστόσο όχι όλες–, ανακοίνωσε τη 16η Ιουνίου πως αναστέλλει τις διαδηλώσεις ως την 20ή Ιουλίου, υποσχόμενη ότι ο αγώνας «θα συνεχιστεί» με άλλες μορφές. Ωστόσο πιο σκληρές συνιστώσες του κινήματος ξεκαθάρισαν πως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και άλλες ενέργειες, ιδίως τους αποκλεισμούς δρόμων.
Οι διαδηλωτές ζητούν πιο αλληλέγγυες πολιτικές από το κράτος για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που γιγάντωσε τη φτώχεια (42%) και την ανεργία (16,6%).