Διάσταση απόψεων προέκυψε στην τριμερή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράν και Ρωσία για το μέλλον της Συρίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες, ζήτησε κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ ώστε να αποφευχθεί ένα «λουτρό αίματος» σε περίπτωση επίθεσης από το συριακό καθεστώς.
Από την μεριά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό, δηλώνοντας ότι «η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της εθνικής επικράτειάς της και οφείλει να το πράξει».
Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός με δεδομένο ότι οι αντάρτες που βρίσκονται στην περιοχή της Ιντλίμπ και ιδιαίτερα η Χαγιάτ Αλ Σαμ δεν μετέχουν στις συνομιλίες.
Πούτιν: Σκηνοθετημένες επιθέσεις με χημικά όπλα ετοιμάζουν οι αντάρτες
Ο Β. Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για σκηνοθετημένες προκλήσεις με χημικά όπλα τις οποίες ετοιμάζουν οι αντάρτες στη Συρία, προκειμένου να τις αποδώσουν στα συριακά στρατεύματα.
«Θεωρούμε απαράδεκτο, όταν με πρόφαση την προστασία των αμάχων δεν θέλουν να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι σ'' αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που γίνονται να σκηνοθετηθεί η χρήση δηλητηριωδών ουσιών από την συριακή κυβέρνηση. Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις γι'' αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που προετοιμάζουν οι αντάρτες».
Ο Πούτιν ανέφερε ότι σε σχέση με αυτό ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ρωσική πλευρά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
Την ίδια ώρα, η ιρανική πλευρά μέσω του προέδρου Χασάν Ρουχανί επιθυμεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ να επανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας της χώρας. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ιντλιμπ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αποστολής για την επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία».
Στην μέχρι τώρα πορεία του εμφυλίου στην Συρία, Ρωσία και Ιράν στηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο ενώ η Τουρκία έχει στηρίξει διάφορες ομάδες ανταρτών. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι τρεις πλευρές έχουν συγκλίνει αρκετά τις απόψεις τους στο θέμα της Συρίας, συγκροτώντας έναν άξονα με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάσχεση της επέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή.
Presidential Press Service via AP, Pool