Με εκτενή ρεπορτάζ, ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν από την ελληνική και την κινέζικη πλευρά.
Η ιστοσελίδα tagesschau.de της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD επισημαίνει πως οι 16 συμφωνίες που υπογράφηκαν και αφορούν στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της δικαιοσύνης και του πολιτισμού είναι ενδεικτικές της έντασης της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου.
«Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχαν να συζητήσουν πολλά. Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται μόνο να διαθέσει αγροτικά προϊόντα στην τεράστια κινέζικη αγορά. Θα επιθυμούσε να πουλήσει στους Κινέζους και τη ΔΕΗ. Από την πλευρά της η Κίνα, εκτός από προϊόντα όπως ο κρόκος και η φέτα, θέλει να αποκτήσει μια σταθερή βάση στην ΕΕ για τις οικονομικές της δραστηριότητες», αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας.
Από την πλευρά της η ιστοσελίδα της Eλβετικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης SFR αναφέρεται στην επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα με τον τίτλο της να είναι ενδεικτικός του κλίματος που συνόδεψε την άφιξη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα. «Η Αθήνα υποδέχεται τον πλούσιο θείο από την Κίνα»: «Εκτός από τις 16 συμφωνίες, δύο κινεζικές τράπεζες αποκτούν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, γεγονός πολύ σημαντικό για την ίδρυση νέων εταιριών που χρηματοδοτεί η μεγαλύτερη κινεζική δημόσια τράπεζα Bank of China», εκτιμά η γερμανίδα δημοσιογράφος Κορίνα Γέσεν, η οποία εργάζεται στην Αθήνα, μιλώντας στην ελβετική ραδιοφωνία. Η δημοσιογράφος προσθέτει ότι πολλά από τα επενδυτικά σχέδια των Κινέζων είναι παλιά, απλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τα είχε βάλει στον… πάγο. Σε αντίθεση η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει δημόσια ότι είναι ανοικτή σε κινεζικές επενδύσεις».
Αναφορά στην επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα έκανε και η βρετανική εφημερίδα Guardian, με τον συντάκτη του άρθρου να επικεντρώνεται στα «δώρα που έφερε στους Έλληνες ο πρόεδρος της Κίνας».
«Η επίσκεψη -ορόσημο στην Ελλάδα του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αφήνει να εννοηθεί αυτό που και οι δύο χώρες ονομάζουν μια "νέα εποχή" στις διμερείς σχέσεις εν μέσω ανησυχίας στη Δύση για την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Η Αθήνα έστρωσε το "κόκκινο χαλί" για τον Σι με την κεντροδεξιά κυβέρνηση να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως "πύλη" της Κίνας στην Ευρώπη. Η επίσκεψη αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο καθοριστικής σημασίας στις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Κινέζου ηγέτη χθες το βράδυ και συμπλήρωσε πως «το γεγονός αυτό αναβαθμίζει ουσιαστικά τη στρατηγική μας εταιρική σχέση».