Ο Εμανουέλ Μακρόν ψιθυρίζει στον Μισέλ Μπαρνιέ σε στιγμιότυπο του 2019. Σήμερα, του αναθέτει μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή ισορροπίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση
Διέξοδο στα δεξιά βρίσκει ο Μακρόν με τον Μισέλ Μπαρνιέ
AP Photo/Michel Euler, Pool, File
AP Photo/Michel Euler, Pool, File
Ο Εμανουέλ Μακρόν ψιθυρίζει στον Μισέλ Μπαρνιέ σε στιγμιότυπο του 2019. Σήμερα, του αναθέτει μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή ισορροπίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Διέξοδο στα δεξιά βρίσκει ο Μακρόν με τον Μισέλ Μπαρνιέ

Τελικά στράφηκε προς τα δεξιά ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από τη δίμηνη προσπάθεια αναζήτησης πρωθυπουργού, καταλήγοντας στον πρώην επιτρόπο της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μισέλ Μπαρνιέ. Η απόπειρα συμβιβαστικής λύσης με τους Σοσιαλιστές δεν απέδωσε καθώς δεν κατάφερε να τους αποσπάσει από τη συμμαχία της Αριστεράς, αλλά δεν καρποφόρησε ούτε η πρότασή του για τον διορισμό του «σοσιαλ-δεξιού» Ξαβιέ Μπερτράν. Έτσι, επανήλθε στο τραπέζι ένα όνομα που είχε ακουστεί αμέσως μετά τις εκλογές, εκείνο του Μισέλ Μπαρνιέ. Σε ρόλο ρυθμιστή έρχεται η Λεπέν. «Ανένδοτο» κηρύσσει η Αριστερά.

Ο 73χρονος Μπαρινέ είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός που περνά τις πύλες του Μεγάρου Ματινιόν, παίρνοντας τη θέση του 35χρονου Γκαμπριέλ Ατάλ, του νεώτερου πρωθυπουργού της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Παραδοσιακά μέλος σε γκωλικά κόμματα, ο Μπαρνιέ έχει αναλάβει στο παρελθόν αρκετές υπουργικές θέσεις, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός ως κοινοτικός επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών από το 2010 έως το 2014 και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) από το 2010 έως το 2015. Από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2019 ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit. Τον Αύγουστο του 2021, ο Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας στις προεδρικές εκλογές του 2022, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει επαρκή υποστήριξη στο συνέδριο του κόμματος του, των Ρεπουμπλικανών. Έκτοτε είχε αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο.

Ο Μπαρνιέ αναλαμβάνει τώρα το δύσκολο έργο να ισορροπήσει σε μία Εθνοσυνέλευση, όπου τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν επέτρεψαν τον σχηματισμό συμπαγούς κομματικής πλειοψηφίας για να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Γαλλίας, ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει πρωθυπουργό οποιοδήποτε πρόσωπο της επιλογής του· δεν έχει υποχρέωση η επιλογή του να ανήκει στο πρώτο κόμμα, αρκεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής. Στη δεύτερη όμως περίπτωση, η κυβέρνηση μπορεί εύκολα να καταρρεύσει. Επίσης, η δυνατότητα μίας κυβέρνησης μειοψηφίας να ψηφίζει νόμους είναι αναπόφευκτα περιορισμένη. Το Σύνταγμα δίνει μεν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να θέτει σε εφαρμογή νόμους χωρίς ψηφοφορία, ωστόσο ο κίνδυνος από μία πρόταση δυσπιστίας καραδοκεί.

Με δεδομένο ότι η συμμαχία της Αριστεράς βγαίνει στα «χαρακώματα» κατά του προέδρου Μακρόν και, από την άλλη, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν και οι γκωλικοί Ρεπουμπλικανοί (LR) αναμένεται να στηρίξουν την επιλογή του προέδρου (διαθέτουν 213 έδρες στο σύνολο), το βασικό ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα είναι «επιεικής» με τον Μισέλ Μπαρνιέ η Μαρίν Λεπέν και ο Εθνικός Συναγερμός, που μαζί με τους βουλευτές που αποχώρησαν από τους Ρεπουμπλικανούς, ακολουθώντας των καθαιρεθέντα πρόεδρο του κόμματος Ερίκ Σιοτί, διαθέτει μια δύναμη 142 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση των 577 μελών.

Η ηγεσία της γαλλικής Άκρας Δεξιάς προειδοποιεί ότι παρακολουθεί, αλλά δεν αντιτίθεται a priori σε μία κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, και δηλώνει ότι θα περιμένει να ακούσει το κυβερνητικό πρόγραμμά του, προτού αποφασίσει αν θα τον καταψηφίσει ή όχι. 

«Εξήντα ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο Μισέλ Μπαρνιέ διορίστηκε πρωθυπουργός. Όπως ανακοινώσαμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απαιτήσουμε από τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης να σεβαστεί τα 11 εκατομμύρια Γάλλους που ψήφισαν τον Εθνικό Συναγερμό, να σεβαστεί αυτούς και τις ιδέες τους. Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στο πρόγραμμα που θα προτείνει και θα διασφαλίσουμε ότι οι προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του γαλλικού πληθυσμού, θα εισακουστούν και θα γίνουν σεβαστές» έγραψε στην πλατφόρμα Χ η Μαρίν Λεπέν.

«Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο γαλλικός λαός -αγοραστική δύναμη, ασφάλεια και μετανάστευση- και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες» προσέθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά.

Στο παρελθόν ο Μπαρνιέ εξέπληξε πολλούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ανοίγματα προς τα δεξιά, ζητώντας λύσεις «ηλεκτροσόκ» στην ασφάλεια, μορατόριουμ στη μετανάστευση και επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Προκάλεσε επίσης απογοήτευση στις Βρυξέλλες ζητώντας να αποδεσμευτεί η Γαλλία από την εποπτεία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Δήλωσε ότι «δεν του αρέσει στην πραγματικότητα η έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και έβαλε στο στόχαστρο τη «γερμανική κυριαρχία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέσεις δηλαδή, που βρίσκουν απήχηση στους κόλπους του Εθνικού Συναγερμού.

Το παρασκήνιο με την Λεπέν

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ελπίδες είχαν αναπτερωθεί στο πρόσωπο του Ξαβιέ Μπερτράν, του 59χρονου περιφερειάρχη της βόρειας περιφέρειας Ω-ντε-Φρανς, ενός συντηρητικού πολιτικού με κοινωνικό πρόσημο, ο οποίος υπήρξε τη διετία 2007-2009 υπουργός Εργασίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, ενώ προηγουμένως, από το 2005 έως το 2007, είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και Αλληλεγγύης με πρόεδρο τον Ζακ Σιράκ. Η υποψηφιότητά του έτυχε θετικής αποδοχής από τους Ρεπουμπλικανούς υπό δύο όρους: α) να διαθέτει εξασφαλισμένη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και β) να υιοθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που παρουσίασαν οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο πρώτος όρος όμως φαίνεται ότι προσέκρουσε στην Μαρίν Λεπέν. Η φυσική ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον Μπερτράν. Σύμφωνα με τον Monde «η βουλευτής του Πα-ντε-Καλαί τρέφει σφοδρό μίσος για τον περιφερειάρχη της Ω-ντε-Φρανς και το έχει γνωστοποιήσει αυτό στον πρόεδρο». Στις περιφερειακές εκλογές του 2015 η Λεπέν είχε απέναντί της τον Μπερτράν, ο οποίος την νίκησε και ανέλαβε περιφερειάρχης της Ω-ντε-Φρανς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να τηλεφώνησε στην Λεπέν για να ζητήσει τη γνώμη της. Έτσι, ο εκπρόσωπος της κοινωνικής Δεξιάς αποκλείστηκε από το Μέγαρο Ματινιόν και ο πρόεδρος Μακρόν στράφηκε προς τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Η φιλελεύθερη συμμαχία «Μαζί» (166 έδρες) του Μακρόν θα στηρίξει τον Μπαρνιέ, «χωρίς να του δίνει λευκή επιταγή», το ίδιο και οι Ρεπουμπλικανοί που υποστηρίζουν ότι ο νέος πρωθυπουργός διαθέτει «όλα τα εφόδια για να επιτύχει σε αυτή τη δύσκολη αποστολή που του έχει ανατεθεί».

Για «Ανένδοτο» ετοιμάζεται η Αριστερά

Η νικήτρια των εκλογών, η ενωμένη Αριστερά φαίνεται να προετοιμάζεται πάντως για «ανένδοτο αγώνα» και ως εκ τούτου θεωρείται σίγουρο ότι θα καταφύγει σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ. 

Για τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τον ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας και μεγαλύτερου κόμματος της αριστερής συμμαχίας, «οι εκλογές έχουν κλαπεί» καθώς ο πρόεδρος δεν ανέθεσε στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αναδείχθηκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, την ευθύνη να παρουσιάσει στους βουλευτές τον νέο πρωθυπουργό. «Ενώ ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών είχε επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στο να ηττηθεί ο Εθνικός Συναγερμός, ορίστηκε (πρωθυπουργός) το πρόσωπο που βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του» σχολίασε.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο προσώρας φάνηκε να είναι ανοιχτό στο να συζητήσει έναν συμβιβασμό γύρω από το όνομα του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο και την ίδια τη συμμετοχή του στην αριστερή συμμαχία, αντέδρασε ακόμη πιο σκληρά: «Η άρνηση της Δημοκρατίας έφτασε στο αποκορύφωμά της: Ένας πρωθυπουργός από το κόμμα που ήρθε τέταρτο και δεν συμμετείχε καν στο Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο. Μπαίνουμε σε καθεστωτική κρίση» κατήγγειλε ο Ολιβιέ Φορ, γραμματέας του κόμματος. «Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν έχει ούτε πολιτική, ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση. Η Σοσιαλιστική Ομάδα θα καταψηφίσει την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ» ξεκαθάρισε το κόμμα.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, υποστηρίζει ότι ο Εθνικός Συναγερμός «έδωσε μια μορφή έγκρισης» στον Μισέλ Μπαρνιέ. «Είναι σχεδόν βέβαιο» τόνισε, λέγοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός «θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης». 

Η συμμαχία της Aριστεράς δίνει τώρα ραντεβού στους δρόμους, στις 7 Σεπτεμβρίου, κινητοποίηση την οποία σκοπεύει να μετατρέψει σε πανεθνική πολιτική διαμαρτυρία κατά του «αυταρχισμού» του Μακρόν, προτρέποντας τις οργανώσεις νεολαίας, φοιτητικά σωματεία και τα συνδικάτα να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία.

Κεντρική φωτογραφία: Ο Εμανουέλ Μακρόν ψιθυρίζει στον Μισέλ Μπαρνιέ σε στιγμιότυπο του 2019. Σήμερα, σε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, του αναθέτει μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή ισορροπίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση (AP Photo/Michel Euler, Pool, File)