«Κόκκινο» χτύπησε την Παρασκευή η ένταση, που σοβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην τουρκική αντιπολίτευση, καθώς τα έξι κόμματα προσπαθούν να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο ο οποίος θα «μονομαχήσει» με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πιο αμφίρροπες εκλογές κατά τη διάρκεια της 20χρονης διακυβέρνησής του.
Εάν τα κόμματα δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους τις επόμενες ημέρες, το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να αποβεί υπέρ του Ερντογάν, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το «Politico».
Με τον Τούρκο πρόεδρο πάντως να θεωρείται στην παρούσα φάση ασυνήθιστα ευάλωτος, λόγω του διψήφιου πληθωρισμού και της έντονης κριτικής για την κρατική αντίδραση στους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, στους οποίους έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη «συμμαχία των έξι», λέγοντας πως «έχει χάσει την ικανότητά της να εκπροσωπεί τη βούληση του έθνους».
Οι πρώτες ρωγμές στη συμμαχία, στην οποία περιλαμβάνονται κόμματα από την Αριστερά έως τη Δεξιά, άρχισαν να εμφανίζονται την Πέμπτη, όταν τα έξι κόμματα συναντήθηκαν για να συζητήσουν την επιλογή τους για κοινό υποψήφιο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και απέτυχαν να καταλήξουν σε ένα όνομα.
Οι τουρκικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου (αρχικά επρόκειτο να γίνουν τον Ιούνιο), είναι σίγουρο μια από τις σημαντικότερες εκλογικές διαδικασίες της χρονιάς παγκοσμίως.
Στις τουρκικές εκλογές θα κριθεί εάν ο Ερντογάν, ο οποίος βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί λόγω των σχέσεών του με τη Ρωσία και την τακτική που ακολουθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, θα συνεχίσει να ωθεί τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων προς μια παραδοσιακή, θρησκευτική και συντηρητική κατεύθυνση ή εάν ένας νέος ηγέτης θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις με τη Δύση.
Ένα από τα κεντρικά διλήμματα της αντιπολίτευσης θα είναι αν ο κοινός υποψήφιος θα είναι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ή αν θα πρέπει να στηριχθεί ο επίσης προερχόμενος από το CHP, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 31 μηνών τον περασμένο Δκεέμβριο για προσβολή μελών του Ανώτατου Εγκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, γεγονός που εμποδίζει τις πιθανότητές του να είναι υποψήφιος.
Οι αναλυτές πάντως, αμφισβητούν την ικανότητα του «Τούρκου Γκάντι» (λόγω της ομοιότητας που έχει στην εμφάνιση ο Κιλιτσντάρογλου με τον «πατέρα» του ινδικού κράτους), να αποτελέσει πραγματική πρόκληση για τον Ερντογάν.
Πάντως, ο Κιλιτσντάρογλου, μετά το «αντάρτικο» της Ακσενέρ, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, καλώντας τα στελέχη και τους ψηφοφόρους των οπαδών της αντιπολίτευσης, να μην ανησυχούν, καθώς όπως είπε, «όλα θα μπουν στη θέση τους».
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Η Ακσενέρ αποχωρεί από τη συμμαχία των «έξι» της αντιπολίτευσης
Οι σεισμοί δεν «ταρακούνησαν» τα ποσοστά του Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση