Θα χορηγηθούν και αεροσκάφη στην Ουκρανία μετά τα άρματα μάχης;
Shutterstock
Shutterstock

Θα χορηγηθούν και αεροσκάφη στην Ουκρανία μετά τα άρματα μάχης;

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αναμένεται στο Παρίσι σήμερα Τρίτη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αυξάνονται οι συζητήσεις μεταξύ των συμμάχων για το αν θα δώσουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη. Ήδη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απέκλεισε τη διάθεση F-16.

Η Ουκρανία σχεδίαζε να πιέσει για να λάβει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα F-16, αφού εξασφάλισε προμήθειες αρμάτων μάχης την περασμένη εβδομάδα, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο σύμβουλος του υπουργού Άμυνας, Ολέξιι Ρεζνίκοφ.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν F-16, ο Μπάιντεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στους δημοσιογράφους: «Όχι».

Πρόθυμες Γαλλία και Πολωνία

Ωστόσο, η Γαλλία και η Πολωνία εμφανίζονται πρόθυμες να δεχτούν οποιοδήποτε αίτημα από την Ουκρανία, με τον Μακρόν να δηλώνει στους δημοσιογράφους στη Χάγη τη Δευτέρα ότι «εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται» όταν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια.

Σε σχόλια που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση πριν από την ομιλία του προέδρου Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, ο Μακρόν τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αποφυγής κλιμάκωσης και των διαβεβαιώσεων ότι τα αεροσκάφη δεν θα «αγγίξουν ρωσικό έδαφος». Είπε ότι ο Ρεζνίκοφ θα συναντηθεί επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνού στο Παρίσι την Τρίτη.

Στην Πολωνία τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δεν απέκλεισε επίσης πιθανή προμήθεια F-16 στη γειτονική Ουκρανία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πριν την τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε σε σχόλια που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ότι οποιαδήποτε τέτοια μεταφορά θα πραγματοποιηθεί «σε πλήρη συντονισμό» με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βρέθηκε την Τρίτη στην Ιαπωνία, όπου ευχαρίστησε το Τόκιο για τα «αεροσκάφη και τις δυνατότητες μεταφοράς φορτίων» που παρέχει στην Ουκρανία. Μία ημέρα νωρίτερα, από τη Νότια Κορέα κάλεσε τη Σεούλ να αυξήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα:

Το NATO θα ενισχύσει περαιτέρω την εταιρική σχέση με την Ιαπωνία

Ζελένσκι: Η Ρωσία εκδικείται

Το σχόλιο του Μπάιντεν ήρθε λίγο αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να παίρνει εκδίκηση για την αντίσταση της Ουκρανίας στα ανατολικά, όπου φαίνεται να σημειώνει σταδιακά κέρδη.

Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι η Μόσχα σκοπεύει να εντείνει την επίθεσή της μετά από περίπου δύο μήνες ουσιαστικού αδιεξόδου κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που εκτείνεται στα νότια και ανατολικά.

Διπλωματική νίκη του Κιέβου

Το Κίεβο κέρδισε τεράστια ώθηση την περασμένη εβδομάδα όταν η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδια για την παροχή βαρέων αρμάτων μάχης, τερματίζοντας εβδομάδες διπλωματικού αδιεξόδου για το θέμα.

Ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις για ευρύτερη νέα ρωσική επίθεση, ο διαχειριστής των ελεγχόμενων από τη Ρωσία τμημάτων της ανατολικής επαρχίας Ντονέτσκ της Ουκρανίας, Ντένις Πούσιλιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εξασφαλίσει στήριγμα στο Βουχλεντάρ, πόλη εξόρυξης άνθρακα, τα ερείπια της οποίας αποτελούν ουκρανικό προπύργιο από την αρχή του πολέμου.

Δυτικές καθυστερήσεις

Ο Ζελένσκι παροτρύνει τη Δύση να επισπεύσει την παράδοση των όπλων που έχει υποσχεθεί, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να περάσει στην αντεπίθεση. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα εκατοντάδες άρματα μάχης που έχουν υποσχεθεί οι δυτικές χώρες θα παραδοθούν μετά από μήνες.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι τα 14 άρματα μάχης Challenger που δώρισε η Βρετανία θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου γύρω στον Απρίλιο ή τον Μάιο, χωρίς να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η προμήθεια όπλων από τις δυτικές χώρες οδηγεί «στο να εμπλέκονται όλο και περισσότερο οι χώρες του ΝΑΤΟ άμεσα στη σύγκρουση, κάτι που δεν θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων».

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι «η αποτυχία της Δύσης να παράσχει το απαραίτητο υλικό» πέρυσι ήταν ο κύριος λόγος που η προέλαση του Κιέβου διακόπηκε τον Νοέμβριο.

Οι ερευνητές ανέφεραν σε έκθεσή τους ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη να ανακαταλάβει εδάφη μόλις φτάσουν τα υποσχόμενα όπλα.

Κοινές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκίνησαν εβδομαδιαία εκπαίδευση προσωπικού για την προετοιμασία κοινών ασκήσεων στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει ως απαραίτητη για να προστατευτεί από τους δεσμούς της  με τη Δύση, έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων και την απομάκρυνση εκατομμύρια άλλων από τα σπίτια τους.

Διαβάστε ακόμα:

Τα Leopard και η απάντηση της Ρωσίας

Η Γαλλία εξετάζει να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία