Σε συνέντευξη του στο CNN ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ράφαελ Γκρόσι, τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε «έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο» καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο εργοστάσιο. «Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ ανησυχητική», πρόσθεσε.
«Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, επομένως εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει συνέχεια επιθέσεων και βομβαρδισμών, σκόπιμα ή μη, ηθελημένα ή άθελά τους, οι άνθρωποι χτυπούν έναν πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να πω ότι ο κίνδυνος συνεχίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή τη στιγμή: «Απαιτώ η πυρηνική ασφάλεια να είναι απαραίτητη. Η πυρηνική ασφάλεια είναι απαραίτητη. Παίζουμε με τη φωτιά».
Όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό από τον ΔΟΑΕ, ο Γκρόσι είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης έναντι της δημιουργίας μιας «ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας».
«Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ είναι η άμεση δημιουργία μιας ζώνης προστασίας πυρηνικής ασφάλειας, η οποία είναι ίσως πιο μετριοπαθής από την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική για τη λήψη δέσμευσης από όλες τις πλευρές για αποφυγή οποιουδήποτε στόχου στο εργοστάσιο. κάθε βομβαρδισμός στο εργοστάσιο, οποιαδήποτε χρήση οποιουδήποτε μέσου και διαμετρήματος πυροβολικού προς την κατεύθυνση του εργοστασίου» σημείωσε.
Ο Γκρόσι συνέχισε: «Αυτό που χρειάζεται επειγόντως τώρα –σήμερα– είναι να συμφωνήσουμε να δημιουργήσουμε μια προστασία, μια ασπίδα, μια φούσκα γύρω από την περίμετρο της εγκατάστασης. Αυτό δεν είναι κάτι αδύνατο να γίνει – κάθε άλλο. Ο ΔΟΑΕ έχει την εντολή να προστατεύει την ασφάλεια και την ασφάλεια του εργοστασίου και των ανθρώπων εκεί. Ελπίζω να πραγματοποιήσω διαβούλευση πολύ γρήγορα και να το καθιερώσω ως προσωρινό μέτρο με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω πράγματα».
Όταν ρωτήθηκε εάν οι εναπομείναντες επιθεωρητές του ΔΟΑΕ θα παραμείνουν στο πυρηνικό εργοστάσιο ως μέρος μόνιμης αποστολής, ο Γκρόσι επιβεβαίωσε ότι ο ΔΟΑΕ θα παραμείνει επί τόπου.
«Και αν κάποιος θέλει να φύγουμε, τότε ας εξηγήσει κάποιος γιατί η ΔΟΑΕ αναγκάζεται να φύγει».