Εφόδους σε 62 σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, σε πέντε γερμανικά κρατίδια αλλά και στην Ολλανδία, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελείς και εφοριακοί.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι έρευνες έγιναν στο Βερολίνο, στο Αμβούργο, στην Έσση, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με επίκεντρο την πόλη Ντούισμπουργκ, με τις αρχές να θέτουν στο στόχαστρο 27 άτομα που τους καταλογίζεται ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, η οποία ευθύνεται για την παράνομη μεταφορά χρήματος από τη Γερμανία στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία πρώτη έγραψε για την υπόθεση, το ύψος αυτών των συναλλαγών υπολογίζεται μέχρι στιγμής στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για «μαύρο» χρήμα και έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες.
To «αθέατο» σύστημα hawala
Η οργάνωση φαίνεται πως λειτουργούσε στη βάση του συστήματος διακίνησης χρημάτων «χουαλά» (hawala) που αξιοποιείται κυρίως σε ισλαμικές χώρες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle, στην προκειμένη περίπτωση κάποιος πλήρωνε τοις μετρητοίς σε πρακτορείο της οργάνωσης στη Γερμανία ένα συγκεκριμένο ποσό που προοριζόταν για άλλο πρόσωπο στην Τουρκία. Όταν παραλάμβανε το χρηματικό ποσό τοις μετρητοίς το πρακτορείο στη Γερμανία, έδινε εντολή στο πρακτορείο της οργάνωσης στην Τουρκία να πληρώσει το ποσό, επίσης τοις μετρητοίς, στον παραλήπτη. Δεδομένου ότι κατά αυτό τον τρόπο δεν είχαν διακινηθεί χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος και ούτε κάποιας άλλης νόμιμης οδού, η συναλλαγή παρέμενε «αθέατη» για τις κρατικές αρχές.
Το σύστημα hawala αξιοποιούν ευρέως μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες για να στείλουν χρήματα στους δικούς τους αλλά και φοροφυγάδες, εγκληματικές οργανώσεις όπως και ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις για τη χρηματοδότησή τους.
Φωτογραφία: AP