Από τις ουκρανικές επιχειρήσεις κατά του ρωσικού στρατού στο ανατολικό μέτωπο (φωτογραφία αρχείου)
Δυτικοί πύραυλοι κατά Ρωσίας, αμφιλεγόμενες νάρκες και «ψυχολογικές επιχειρήσεις»
Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP
Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP
Από τις ουκρανικές επιχειρήσεις κατά του ρωσικού στρατού στο ανατολικό μέτωπο (φωτογραφία αρχείου)
Ουκρανία

Δυτικοί πύραυλοι κατά Ρωσίας, αμφιλεγόμενες νάρκες και «ψυχολογικές επιχειρήσεις»

Στη σκιά της στροφής Μπάιντεν για τους ATACMS, εντός ρωσικής επικράτειας, την οποία και διαδέχθηκε η εξίσου αιφνιδιαστική απόφαση για την προμήθεια ναρκών κατά προσωπικού, η ουκρανική αεράμυνα τέθηκε υπ' ατμόν και δυτικές πρεσβείες στο Κίεβο, περιλαμβανομένης της ελληνικής, έκλεισαν εν μέσω «πληροφοριών» για επικείμενη μαζικής κλίμακας ρωσική αεροπορική επίθεση.

Το σκηνικό σύγχυσης και φόβου ήλθε να αποδοθεί από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε επιχείρηση παραπληροφόρησης και ψυχολογικού πολέμου εκ μέρους της Μόσχας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα ξεσπάσει την οργή του, βλέποντας πλέον και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow να πλήττουν για πρώτη φορά τη ρωσική επικράτεια.

Ήδη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι αντιαεροπορικές σειρήνες ηχούν σχεδόν καθημερινά στο Κίεβο, με τους πολίτες να αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγιο στο δίκτυο του μετρό, ενώ η ρωσική πολεμική μηχανή έχει ήδη επιστρέψει στη «δοκιμασμένη» τακτική ενεργειακού στραγγαλισμού της Ουκρανίας, εν όψει του χειμώνα, με πλήγματα κατά καίριων υποδομών. Στο ανατολικό μέτωπο, η Ρωσία έχει καταγράψει από τον Σεπτέμβριο εξαπλάσια, σε μέγεθος, εδαφικά κέρδη συγκριτικά με ολόκληρο το 2023. Και μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι κινήσεις Μπάιντεν πριν την εκπνοή της προεδρίας του, ο Πούτιν επαναφέρει ως φόβητρο το απόλυτο «χαρτί» των πυρηνικών έως ότου φθάσει από την 20ή Ιανουαρίου και έπειτα να συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εν μέσω των ρωσικών «βρυχηθμών» κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν και πληροφοριών περί ενδεχόμενης συνδυαστικής επίθεσης με πυραύλους και drones, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο παρέμεινε σήμερα κλειστή. «Η αμερικανική πρεσβεία έλαβε συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανή σοβαρή επίθεση στις 20 Νοεμβρίου. Η πρεσβεία θα κλείσει και καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να είναι προετοιμασμένοι να βρουν άμεσα καταφύγιο, σε περίπτωση συναγερμού για αεροπορική επίθεση», ανέφερε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία ακολούθησαν τις ΗΠΑ, ενημερώνοντας ότι οι διπλωματικές τους αποστολές θα είναι κλειστές για το κοινό, για λόγους ασφαλείας, ενώ απηύθυναν σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων και παραμονή σε ασφαλείς χώρους. Η βρετανική πρεσβεία παρέμεινε ανοιχτή και η γερμανική υπολειτούργησε.

Το επίπεδο συναγερμού για αεροπορική επίθεση αναβαθμίστηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα και το μεσημέρι, οι σειρήνες ήχησαν τόσο στο Κίεβο, όσο και αρκετές ουκρανικές επαρχίες. Αυτό είναι σύνηθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι και οι δυτικές πρεσβείες παρέμεναν κλειστές, υπήρξε αυξημένη ανησυχία και εγρήγορση. Ακολούθησε ανακοίνωση της διεύθυνσης των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι, μέσω ορισμένων κέντρων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διέσπειρε ψευδείς πληροφορίες ότι θα υπάρξει σήμερα μαζική επίθεση με πυραύλους και βόμβες στις πόλεις της Ουκρανίας, μιλώντας για «τυπική ρωσική ψυχολογική επιχείρηση». Ο Αντρίι Κοβαλένκο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε παράλληλα ότι η Ρωσία «προσπαθεί να σπείρει πανικό» μεταξύ των Ουκρανών.

Η Ρωσία, σε κάθε περίπτωση, έχει εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για τα πλήγματα επί του εδάφους της με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS μετά το «πράσινο φως» που άναψε, έπειτα από μήνες διστακτικότητας, ο Τζο Μπάιντεν προς ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου, σε στιγμή κατά την οποία αναλυτές διαβλέπουν ότι μπορεί να κινδυνεύει ακόμη και με κατάρρευση το ανατολικό μέτωπο. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε τον Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει για πρώτη φορά, και αναιρώντας τη δική του πολιτική, την αμφιλεγόμενη αποστολή στο Κίεβο ναρκών κατά προσωπικού, γεγονός που έρχεται να επιτείνει την οργή του Κρεμλίνου.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, επιβεβαίωσε νωρίτερα, ενώπιον των δημοσιογράφων, ότι θα επιτραπεί στην Ουκρανία η χρήση ναρκών κατά προσωπικού - παρότι απαγορευμένες από εκατοντάδες χώρες. Τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα ηγούνται της κίνησης στο πεδίο της μάχης και όχι οι δυνάμεις που είναι πιο προστατευμένες σε τεθωρακισμένα οχήματα, συνεπώς η Ουκρανία έχει «ανάγκη για μέσα που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της προσπάθειας εκ μέρους των Ρώσων», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν. Ο ίδιος μίλησε για την προμήθεια ναρκών περιορισμένης διάρκειας που θα μπορεί να ελεγχθεί η ενεργοποίηση και αυτανάφλεξη.

Περισσότερες από 160 χώρες έχουν υπογράψει διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση της χρήσης των ναρκών κατά προσωπικού, καθώς μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στους αμάχους. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ζητούσε το Κίεβο από τις ΗΠΑ τις νάρκες, καθώς οι δυνάμεις του Κρεμλίνου τις χρησιμοποιούν στις γραμμές του μετώπου.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου (ISW) καταδεικνύουν ότι η Ρωσία έχει καταλάβει σχεδόν εξαπλάσια σε μέγεθος εδάφη το 2024, σε σχέση με το 2023, στην ανατολική Ουκρανία και τώρα προελαύνει προς βασικούς ουκρανικούς κόμβους εφοδιασμού στο Ντονμπάς. Την ίδια στιγμή, το μέτωπο που άνοιξε αιφνιδιαστικά ο ουκρανικός στρατός τον Αύγουστο εντός της ρωσικής επικράτειας χάνει τη δυναμική του. Ο ουκρανικός στρατός απωθείται στην περιφέρεια Κουρσκ, με τη συμμετοχή και βορειοκορεατικών στρατιωτών δίπλα στους Ρώσους. Πέραν του ότι δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσει το Κίεβο να κρατήσει το Κουρσκ ως «χαρτί» στη διαπραγμάτευση που επίκειται να ανοίξει επί προεδρίας Τραμπ, και δεν προοιωνίζεται ευνοϊκή, στρατιωτικοί και αναλυτές έχουν αμφισβητήσει την αξία της εισβολής στο Κουρσκ με ορισμένους να εκτιμούν ότι μπορεί να αποβεί έως και καταστροφική για το μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει ήδη τεράστια έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού και κάποιες από τις καλύτερες μονάδες δεν επιχειρούν στα ανατολικά, αλλά αναλώνονται στο Κουρσκ.

Στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ φέρεται να στόχευσε, κατά τις αρχικές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, και το σημερινό, πρώτο πλήγμα της Ουκρανίας κατά ρωσικού εδάφους, με τους βρετανικής κατασκευής πυραύλους Storm Shadow. Λονδίνο και Παρίσι ήταν οι χώρες που είχαν ασκήσει και τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αμερικανική ηγεσία να ανάψει «πράσινο φως» για τους ATACMS.

Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος ήταν ο στόχος της Ουκρανίας. Εικόνες που διακινήθηκαν μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram φάνηκε να δείχνουν θραύσματα του πυραύλου σε τοποθεσία στο Κουρσκ. Ο αμυντικός αναλυτής Τρέβορ Μπολ, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού τον οποίο επικαλείται ο Guardian, δήλωσε ότι οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν όντως απεικονίζουν θραύσματα του Storm Shadow, αν και δεν μπορούσε να επαληθεύσει αν επρόκειτο για σημερινές ή παλιές εικόνες.