Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρκετά αποθέματα αερίου για τον χειμώνα, αλλά η εκτόξευση των τιμών δείχνει την ανάγκη γρήγορης μεταστροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και της μεταρρύθμισης της αγοράς αερίου της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.
"Τα υπόγεια αποθέματα αερίου είναι πάνω από 75% σε όλη των Ευρώπη. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο δέκα ετών, αλλά επαρκές για να καλύψει τις εποχιακές ανάγκες του χειμώνα", δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μιλώντας σε συζήτηση για την εκτόξευση των τιμών αερίου που έχουν πλήξει τους φτωχότερους πολίτες της ΕΕ, επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και απειλούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, η Σίμσον είπε πως θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο για την αναδιαμόρφωση της αγοράς αερίου.
"Μέχρι τα τέλη του έτους, θα προτείνω μια μεταρρύθμιση της αγοράς αερίου, και θα αναθεωρήσουμε σε αυτό το πλαίσιο θέματα γύρω από την αποθήκευση και την ασφάλεια του εφοδιασμού", είπε η Επίτροπος.
Μία από τις ιδέες, την οποία πρότεινε η Ισπανία, είναι να αγοράσει από κοινού η ΕΕ αέριο προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη δύναμη της ενιαίας αγοράς των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και να δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα αερίου της ΕΕ. Η Σίμσον είπε πως η κοινή προμήθεια και αποθήκευση αξίζει να αναλυθούν.
Είπε πως ενώ η μακροπρόθεσμη απάντηση σε υψηλότερες τιμές αερίου είναι να αυξηθεί η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βραχυπρόθεσμα οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να παράσχουν στοχευμένη υποστήριξη στους καταναλωτές μέσω απευθείας πληρωμών σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από ενεργειακή φτώχεια, να μειώσουν τους φόρους στην ενέργεια και να μετατοπίσουν τις χρεώσεις στη γενική φορολογία.
Προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες, οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος των χρημάτων από την πώληση αδειών άνθρακα βάσει του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, είπε. Την ίδια ώρα οι αρχές ανταγωνισμού θα πρέπει να χαλιναγωγήσουν την κερδοσκοπία στις αγορές ενέργειας, πρόσθεσε.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα έναν κατάλογο μέτρων που συνάδουν με τους νόμους της ΕΕ.
"Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με ταχεία συντονισμένη δράση σε επίπεδο χώρας μέλους, αξιοποιώντας τη δύναμη της ενιαίας αγοράς της και αυξάνοντας την ετοιμότητά της για μελλοντικές κρίσεις", είπε η Σίμσον. "Πρέπει να απαντήσουμε από κοινού."
"Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τη σημασία της γεωπολιτικής της ενέργειας και να αναπτύξουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση στην εξωτερική ενεργειακή πολιτική", είπε.